Περιβαλλοντικές Δράσεις στο Πάρκο Αγίας Παρασκευής της Καρυδίτσας



Πάρκο Αγίας Παρασκευής- Το σήμα κατατεθέν της Καρυδίτσας

Η  ιστορία του λόφου στον οποίο βρίσκεται το πάρκο ξεκινάει από το 3000πΧ. Αν κρίνουμε από τον πέλεκυ που βρέθηκε από αρχαιολόγους και εθελοντές που καθάριζαν τον Μακεδονικό τάφο, ο οποίος  επίσης βρίσκεται στο λόφο σκαλισμένος σε βράχο. Ένας σχολαστικός παρατηρητής θα ανακαλύψει και άλλα σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως σπασμένα πήλινα κομμάτια, σκαλισμένα βράχια κλπ. Είναι γεγονός ότι ο χώρος κρύβει μυστικά, τα οποία θα έρθουν στην επιφάνεια κάποια στιγμή, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη αποφασίσει.

Ο μύθος λέει πως  την εποχή της Τουρκοκρατίας πολλές γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, επισκέπτονταν τον χώρο των βράχων που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πάρκου. Εκεί υπάρχει σπήλαιο με προθάλαμο και οι  άτεκνες γυναίκες περνούσαν την είσοδό του  και αποκτούσαν γονιμότητα. Πολύ κοντά στην είσοδο του σπηλαίου στάζει νερό, το οποίο θεωρούνταν θαυματουργό την εποχή εκείνη.  Άλλος μύθος αναφέρεται στην ύπαρξη  μιας υπόγειας στοάς και τίποτα περισσότερο.

Πριν από μερικές δεκαετίες ο λόφος ήταν τόπος συγκέντρωσης των τσελιγκάδων. Μαντριά, στρούγκες, τσάρκοι  ήταν συγκεντρωμένα στον χώρο αυτόν.

Στη δεκαετία του  ’50 οι κάτοικοι του χωριού έκτισαν τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και από τότε εθελοντές με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους αρχίζουν να φυτεύουν και να διαμορφώνουν το πάρκο. Βοσκοί εκείνη την εποχή μοιράζονταν το νερό της φτσέλας και παράλληλα πότιζαν τα μικρά δενδράκια.

Το πάρκο αυτό το συναντάμε με τρεις ονομασίες.

“Πέτρα” λόγω των βράχων και του πετρώδους εδάφους, “Γαύρο” λόγω των πολλών δένδρων γαύρων που φύονται στην πλαγιά του λόφου και “Πάρκο Αγίας Παρασκευής” λόγω του ομώνυμου ξωκκλησιού. Τι όμως πραγματικά κάνει ξεχωριστή αυτήν την όμορφη γωνιά του Δήμου μας;

Αν  σκεφτούμε άλλες εποχές εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι ο χώρος αυτός είναι ένα τέλειο παρατηρητήριο, αφού  μπορούσαν οι άνθρωποι  να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με οπτική επαφή και με τα μέσα της εποχής εκείνης.

Ο λόφος του πάρκου βρίσκεται στην καρδιά του οροπεδίου Κοζάνης και μόνο από κει μπορεί ίσως κάποιος να παρακολουθεί σχεδόν όλη την περιοχή του Δήμου μας και του Δήμου Σερβίων- Βελβενδού,  να έχει οπτική επαφή με την αρχαία Αιανή, το Παλιόκαστρο Καισαρειάς, τα κάστρα των Σερβίων, τον αρχαιολογικό χώρο Άνω Κώμης, του Αη Λια, το κάστρο του Κτενίου. Ορατός είναι επίσης και ο θρόνος του Δία στον Όλυμπο.

Εκτός όμως του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και της ιδιαίτερης θέσης του, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για φυσιολάτρες που καθημερινά το επισκέπτονται.

Το φυσικό αυτό μνημείο του πάρκου της Καρυδίτσας έχει αγαπηθεί σε όλες τις εποχές από το 3000 πΧ έως και τις μέρες μας.

Σήμερα το πάρκο αυτό προτιμούν πολλοί για την οργάνωση τελετών γάμων, βαπτίσεων και γενεθλίων.

Οι σύλλογοι κάθε χρόνο επιλέγουν τον χώρο αυτόν για τις εκδηλώσεις τους.

Φέτος για πρώτη χρονιά ο χώρος του πάρκου επιλέχθηκε για τη διοργάνωση περιβαλλοντικών  δράσεων που θα γίνουν στις 30 Μαΐου με αφορμή την εβδομάδα Περιβάλλοντος (30 Μαίου-7 Ιουνίου) της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης.
        

Γιάννης Σκόρδας
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καρυδίτσας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.