Χ. Κάτανας: «Γενοκτονία των Ποντίων, ένα έγκλημα εκ προμελέτης»



Η σημερινή μέρα αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης για κάθε Έλληνα. Η 19η Μαΐου θα είναι για πάντοτε συνδεδεμένη με την γενοκτονία των  περίπου 350.000 Ποντίων που εξοντώθηκαν από την Τουρκία.  Αυτό το προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων το έφερε σε πέρας με συστηματικότητα αποτελεί τραγωδία και προκάλεσε πόνο όχι μόνο στον Ελληνισμό αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα.  Αυτός ο πόνος μετατρέπεται σε ιστορικό και εθνικό χρέος απέναντι στους αδελφούς μας που θυσιάστηκαν. Μετατρέπεται σε ευθύνη  απέναντι στις επόμενες γενιές και στην ανθρωπότητα.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν ολοκληρώθηκε με τον άδικο χαμό χιλιάδων Ελλήνων. Αποτελεί εθνικό χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που διεπράχθη εις βάρος του Ελληνισμού. Η γενοκτονία συνεχίζει να υφίσταται όσο δεν αναγνωρίζεται από τον υπαίτιο. Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ποτέ στα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, περιμένει όμως καρτερικά και απαρέγκλιτα τη στιγμή της.

Επιδίωξη της Ελλάδας είναι η δημιουργία καλών σχέσεων με όλες τις γείτονες χώρες ανάμεσα τους και η Τουρκία. Η φιλία κτίζεται με τον αλληλοσεβασμό, την ειλικρίνεια και την αλήθεια.  Η Τουρκία ως μια σύγχρονη δημοκρατία θα πρέπει να  αναγνωρίσει τα ιστορικά της λάθη και να αποδεχθεί τις ευθύνες της, ζητώντας συγγνώμη από την παγκόσμια κοινότητα αλλά και από τον Ελληνικό λαό.

Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων μας βοηθάει να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και ταυτόχρονα να τονώσει την εθνική μας συνείδηση. Σήμερα που η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να τιμούμε τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν και ιδιαίτερα του Έλληνες του Πόντου που είναι μέρος της ιστορίας μας και της ταυτότητας μας.

Τιμούμε βεβαίως και τον σύγχρονο Ποντιακό Ελληνισμό που συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της Ελλάδας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.