ΔΕΥΑ Κοζάνης: Αποτελεσματικά λειτούργησε το σύστημα αποχέτευσης στην πρόσφατη καταιγίδα

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης με αφορμή την καταιγίδα που σημειώθηκε στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 παραθέτει ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Καμιά ιδιωτική περιουσία δεν επλήγη και δεν σημειώθηκαν αξιοσημείωτες ζημιές, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως δεν εκλήθη και δεν χρειάστηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τόσο στην πόλη όσο και στις Δημοτικές Κοινότητες του Καλλικρατικού Δήμου, παρά την ένταση και τη διάρκεια του φαινομένου.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως το αποχετευτικό και αντιπλημμυρικό μας σύστημα κατάφερε να απορροφήσει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, τις τεράστιες ποσότητες νερού της καταιγίδας.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην ύπαρξη ενός εκτεταμένου σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου, που βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται διαρκώς, το οποίο χάρη στο μεγάλο αριθμό λειτουργούντων φρεατίων υδροσυλλογής καταφέρνει να αποστραγγίζει την επιφανειακή ροή των ομβρίων υδάτων, ακόμα και όταν αυτή ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο, όπως συνέβη το Σάββατο 9/5/2015.

Η αποτελεσματικότητα του αποχετευτικού δικτύου οφείλεται στη διαρκή υλοποίηση νέων έργων, αλλά και έργων εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών, τα οποία συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο στο τεχνικό πρόγραμμα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των οποίων διαμορφώνεται από την αξιολόγηση και την εκτίμηση των αναγκών που προκύπτουν διαρκώς καθώς εξελίσσονται τα πολεοδομικά συγκροτήματα που καλύπτει και εξυπηρετεί η Επιχείρηση.

Οφείλεται, επίσης, και στο γεγονός ότι συντηρείται διαρκώς, (π.χ. συνεχής καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής από ειδικό μηχάνημα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) προκειμένου το αποχετευτικό δίκτυο να παραμένει λειτουργικό και έτοιμο να ανταποκριθεί επιτυχώς σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμα και αν εμφανιστούν ακραία και έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως συνέβη το περασμένο Σάββατο 9-5-2015.    

Από τη ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.