Π. Κουκουλόπουλος: «Να αποδίδεται στους Δήμους ο ΕΝΦΙΑ»Την εξ ολοκλήρου απόδοση του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την 1/1/2017 και τη μετατροπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε μηχανισμό αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων Ο.Τ.Α. πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας από το βήμα του πρόσφατου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκουλόπουλος αφού επεσήμανε πως όλα δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει τελικά και  υπενθύμισε την υπάρχουσα συμφωνία με την τρόϊκα- θεσμούς να πάει στην  Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε τα εξής: “Η κυβέρνηση λέει, ένα χρόνο ακόμα, ενώ άκουσα με έκπληξη τον κ. Σαμαρά απ΄ αυτό το βήμα να λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε 4 χρόνια το να τον απομειώνει και ό,τι απομείνει στο τέλος, να το δώσει στην Αυτοδιοίκηση. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μάλλον δεν έχει διαβάσει καλά το M.O.U. ο κ. Σαμαράς. Ο ΕΝΦΙΑ μπήκε στο M.O.U. με την  πρόβλεψη μετά τον εξορθολογισμό του και την επίλυση όλων των προβλημάτων του, να αποδοθεί στην Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς,  μουσαφίρηδες ήταν σε αυτή την μεταρρύθμιση κάποιοι, για αυτό μάλλον δεν την κατάλαβαν.
 
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε ένα χρόνο ή η σταδιακή απομείωσή του για 4 χρόνια, είναι φοβικές και βαθιά συντηρητικές προσεγγίσεις, που διέπονται από τη θεωρία του πολιτικού κόστους. Τη θεωρία δηλαδή που κατάστρεψε τη χώρα”.

Στη συνέχεια διατύπωσε την πρόταση του που προβλέπει ότι:
 
Από την 1/1/2017 ο ΕΝΦΙΑ να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει παντού. Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε οριοθετημένες αλλαγές του, συν- πλην 10% έως και 20%, όχι όμως και να τον μηδενίσουν. Παράλληλα, θα έχουν και την υποχρέωση της διαρκούς επικαιροποίησης και εξορθολογισμού του. Διότι έχει πάρα πολλές ατέλειες και αδικίες ο ΕΝΦΙΑ, καθώς σχεδιάστηκε από το κέντρο, και η Αυτοδιοίκηση  μπορεί να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα τον εξορθολογίσουν, καθιστώντας τον, πραγματικά, ένα φόρο απόλυτα δίκαιο.   

Σε ό,τι αφορά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) να μετατραπούν σ΄ ένα λογαριασμό κεντρικής διαχείρισης, που θα λειτουργεί  με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, και ποσά του θα αναδιανέμονται υπέρ των ασθενέστερων ΟΤΑ, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συνδεθεί με μια στρατηγική συμφωνία Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης για ένα νέο μεγάλο κύμα μεταρρυθμίσεων, που στον πυρήνα τους θα έχουν την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ένα γιγαντιαίο κύμα κινητικότητας, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτελικό κράτος με ισχυρούς και αποκεντρωμένους θεσμούς.
    
“Η φορολογική αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης μας οδηγεί στην κοινωνία αλλά και την Αυτοδιοίκηση της ευθύνης”, τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος και έκλεισε λέγοντας: “Έτσι ερχόμαστε πιο κοντά στο δεδομένο της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι δίνουμε ώθηση και νόημα στη διαφάνεια, αφού ο πολίτης γνωρίζει πώς χρησιμοποιούνται και τι αποδίδουν οι φόροι του. Κάνουμε, δηλαδή, ένα ακόμα μεγάλο βήμα στη δημοκρατία. Πάνω από όλα, όμως, οδηγούμαστε  στο σύγχρονο κράτος”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.