Πτολεμαΐδα: Συλλαλητήριο για την οριακή κατάσταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου



Πρωτοβουλία Σωματείων για την κατάσταση στο “ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ” ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ-ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε απελπιστικά όρια, τόσο τη στελέχωση του Νοσοκομείου, όσο και σε ελλείψεις του απαραίτητου εξοπλισμού και υλικών, που διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών υγείας, τραγικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό, που καταβάλει καθημερινά υπερπροσπάθεια για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.
 
Όλες σχεδόν οι κλινικές του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι γιατροί με υπεράριθμες εφημερίες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια τα κενά που υπάρχουν στην ιατρική υπηρεσία καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς (συμβάσεις έτους) ή με γιατρούς που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών-μπλοκάκια, με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία για να μην κλείνουν οι κλινικές. Το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι εργαζόμενοι δουλεύουν στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης με εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό (αναπαύσεις). Τα κενά της νοσηλευτικής υπηρεσίας καλύπτονται ακόμη και με μαθήτριες που κάνουν κατάρτιση, με τρίμηνες αποσπάσεις και μόνο με έκτακτο προσωπικό.

Αυτή η κατάσταση δεν διαμορφώθηκε σήμερα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων. Μόνο την τελευταία δεκαετία μειώθηκε το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας κατά 17.000 εργαζόμενους και οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων κατά 1,5 δις €. Οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων στα νοσοκομεία από 3,318 δις € το 2010 μειώθηκαν σε 1,875 δις € το 2014. Υπήρξε δηλαδή μια μείωση συνολικά 43,5%.

Η σημερινή κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί την ίδια πολιτική περικοπών, έχει δώσει μόνο μισό μήνα της επιχορήγησης στα νοσοκομεία. Μόνο την τριετία 2012 – 2014 αποχώρησαν 5.226 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία. Στην ίδια πεπατημένη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις η σημερινή ανακοίνωσε 4.500 προσλήψεις, χωρίς βέβαια τις ανάλογες Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) και το σημαντικότερο την έγκριση των απαραίτητων πιστώσεων από το υπουργείο οικονομικών. Μέχρι στιγμής το μόνο που υπάρχει είναι η ΠΥΣ για 1.095 προσλήψεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Για να ξεφύγει η λειτουργία των νοσοκομείων από το όριο ασφαλείας χρειάζονται προσλήψεις τουλάχιστον 6.000 γιατρών και 25.000 μη ιατρικό – πρωτίστως νοσηλευτικό προσωπικό.
Το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με προϋπολογισμό 5 εκ. € για το 2015 έχει πάρει μόνο 200.000 € τους 4 πρώτους μήνες για να καλύψει λειτουργικές δαπάνες και μισθούς στους επικουρικούς γιατρούς και το έκτακτο προσωπικό, τις υπεράριθμες εφημερίες, τις εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κλπ.

Αυτή η άθλια κατάσταση που κυριαρχεί δεν ανατρέπεται με τις εξαγγελίες και με υποσχέσεις

ΑΠΑΙΤΕΙ:
Αποκλειστικά Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της υγείας και πρόνοιας.
Η Υγεία Κοινωνικό Αγαθό να διασφαλίζεται από την κεντρική κυβέρνηση. Είναι επικίνδυνη η άποψη να περάσουν τα νοσοκομεία στις Περιφέρειες όπως προτείνει και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα είναι αναγκασμένα να δουλέψουν σαν επιχειρήσεις με πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας ή θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τα παραπάνω σωματεία παίρνουμε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων ενάντια σε αυτή την πολιτική που έχει οδηγήσει το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας σ’ αυτή την κατάσταση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να καταργηθεί το αίσχος των εργολαβιών στα νοσοκομεία
Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές ασθενών στα νοσοκομεία
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία
Χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. ΟΧΙ στο πέρασμα αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες
Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες σε γιατρούς και το προσωπικό
Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς σε δικαιώματα για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων.

Είναι χρέος κάθε πολίτη μπροστά στις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται στις υπηρεσίες υγείας να αντιδράσει τώρα.
ΚΑΛΟΥΜΕ: Τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουμε.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΗ
ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.