Μήνημα της Ε. Ουζουνίδου για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί του χιτλερικού Ναζισμού

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, από τη Μόσχα, όπου παρευρέθηκε ως επίσημη προσκεκλημένη του Ρωσικού Κοινοβουλίου στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί του χιτλερικού Ναζισμού, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Στις 9 Μαΐου του 1945 έληξε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος με τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων. Στις 9 Μαΐου του 1945 η σημαία της απελευθέρωσης των λαών κυμάτισε στο Ραιχσταγκ..

Σήμερα, εβδομήντα  χρόνια μετά, οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ τη φασιστική και τη ναζιστική βία, τα ολοκαυτώματα και τις μαζικές εξοντώσεις κοινωνικών και εθνικών ομάδων, που, σύμφωνα με την ανορθολογική ψευτοεπιστήμη του ναζιστικού καθεστώτος, “δεν άξιζε να ζουν”

Οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε  όσους και όσες όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασιστικό έρεβος, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, μαρτύρησαν στις φυλακές και στα στρατόπεδα των ναζί, έδωσαν τη ζωή τους για «ελεύθερη Πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά»  και  έβαλαν τα θεμέλια για μια άλλη Ευρώπη, μια κοινότητα πάνω από πολιτιστικές, θρησκευτικές και εθνικές διαφορές.

Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι θα πρέπει επιτέλους να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του λαού μας και της χώρας μας για την απόδοση των οφειλών της Γερμανίας, αίτημα που, δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις θυσίαζαν διαρκώς στο βωμό μιας φοβικής ή ετεροκινούμενης εξωτερικής πολιτικής.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος–ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, όπου αυτές τις μέρες δικάζονται οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής».

Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά, η Ιστορία πρέπει να μας διδάσκει όλους. Όπως τόνισε  στη γερμανική Βουλή σε εκδήλωση της Γερμανικής Αριστεράς ο Μανώλης Γλέζος, “το ναζισμό τον νικήσαμε στρατιωτικά, αλλά η ιδεολογία του εξακολουθεί να ξεπηδά σε διάφορα σημεία”. Είναι ευθύνη όλων μας, λοιπόν, να νικήσουμε και ιδεολογικά και πολιτικά το ναζισμό.

Σήμερα οι ευθύνες της Ευρώπης αναδεικνύονται ακόμα μεγαλύτερες. Δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από την επικράτηση του φασισμού και του ναζισμού όσοι και σήμερα δε βλέπουν τα αίτια της ανόδου των ρατσιστικών εθνικιστικών, νεοφασιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

“Όποιον δεν προβληματίζει η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, όποιος θέλει να ταπεινώσει την ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να μιλάει για ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες”, τόνισε η  Gabriele Zimmer, Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αγώνες των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γενικότερα των λαών της Ευρώπης για τη θεμελίωση μιας άλλης Ευρώπης, φιλειρηνικής και δημοκρατικής, με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας θα νικήσουν.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών είναι ο δρόμος για τις Νίκες του Μέλλοντος ».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.