Κοινή ανακοίνωση πρωτοβάθμιων σωματείων για την κατάσταση στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο ΚοζάνηςΕργαζόμενοι/νες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση. Η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που μεταφράζεται τόσο σε μείωση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικό προσωπικού για την λειτουργία του όσο και σε ελλείψεις του απαραίτητου εξοπλισμού, διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, τραγικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που καταβάλει καθημερινά υπερπροσπάθειες για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του.

Μια σειρά από κλινικές αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην λειτουργία τους λόγω της υποστελέχωσης όπως η παιδιατρική, η ορθοπαιδική κ.α. Το προσωπικό με υπεράριθμες εφημερίες προσπαθεί να καλύψει τα κενά που υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια τα κενά που προέκυπταν καλύπτονταν με επικουρικούς ιατρούς (συμβάσεις έτους) και με ιατρούς που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι»), με τα γνωστά προσχήματα από το υπουργείο και την διοίκηση του νοσοκομείου πως «λεφτά δεν υπάρχουν» για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

Αυτή η κατάσταση δεν διαμορφώθηκε σήμερα. Ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) για την υποχρηματοδότηση στην υγεία αλλά και για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων. Μόνο την τελευταία δεκαετία μειώθηκε το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας κατά 17.000 και οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων κατά 1,5 δις ευρώ. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθεί την ίδια πολιτική που περικόπτει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία για να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση, να βάζουν δηλαδή – όπως ήδη κάνουν- οι εργαζόμενοι πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την διασφάλιση της υγείας τους.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις 2/4/2015 και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι χαρακτηριστικές καθώς απουσίαζε παντελώς η όποια αναφορά σε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Αυτή η άθλια κατάσταση που κυριαρχεί δεν μπορεί να αναστραφεί, όσο δεν θίγεται και δεν καταργείται η επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους τομείς, όσο η χώρα είναι προσδεμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προσλήψεις που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση ακόμα κι αν έρθουν στις μονάδες υγείας μέσα στο 2015 είναι ελάχιστες μπροστά στις τεράστιες σημερινές ελλείψεις και τις πραγματικές ανάγκες.

Επικίνδυνη είναι και η στάση της περιφερειακής αρχής καθώς προτείνει να απαλλαγή το κράτος από την χρηματοδότηση των νοσοκομείων και να περάσουν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση τα παραπάνω σωματεία παίρνουμε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική που έχει οδηγήσει και το Γ.Ν Κοζάνης «Μαμάτσειο» σ’ αυτήν την κατάσταση και διεκδικούμε:

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών, οι εισφορές για το κλάδο υγείας. Κανείς ανασφάλιστος, άνεργος και τα μέλη της οικογένειας του χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι στο πέρασμα των αρμοδιοτήτων στην περιφερειακή αρχή.

Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και νοσηλευτές. Καμία σκέψη για κλείσιμο κλινικών.

Κανένας δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος μπροστά στις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται για την υγεία του λαού. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, την νεολαία να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 14/05/2015  στις 8:00 στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.