Τοποθέτηση του Μίμη Δημητριάδη επί του Σχεδίου Νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»



Τα φαινόμενα βίας και ανομίας που παρατηρούνται πολύ συχνά στα γήπεδα δεν συνάδουν με το πνεύμα του αθλητισμού, την ευγενή άμιλλα, το συναγωνισμό, αλλά και τη συλλογική προσπάθεια.

Η βία, ο φανατισμός, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η ευνοιοκρατία και όλα τα νοσηρά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα εδώ και τόσα χρόνια στα γήπεδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και μάλιστα άμεσα, γιατί πλέον έχουν καταστεί ανεξέλεγκτα.

Στην κατεύθυνση της αποφασιστικής αντιμετώπισης των ανωτέρω κινείται το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με γνώμονα τη διαφάνεια, την αξιοπιστία, την αμεροληψία, το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια.

Γνωρίζουμε ότι για την οριστική εξάλειψη των φαινομένων πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε βάθος χρόνου, καθώς και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, όπως η ανεργία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, ο πολιτισμός κα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων για την αυστηρή, αλλά δίκαιη αντιμετώπιση τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών των νοσηρών αυτών φαινομένων.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπονται τα εξής προς τούτο:

Ρυθμίζονται ζητήματα, προκειμένου να λειτουργήσουν τα συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ηλεκτρονικής εποπτείας. Τα συστήματα αυτά έχουν κοστίσει στην ελληνική πολιτεία 14 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουν τεθεί, όμως, σε εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση, αλλά και στην αποτροπή της βίας.

Απαγορεύεται πλέον η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, αν δεν έχει βεβαιωθεί η λειτουργία ως προς την ηλεκτρονική εποπτεία και το ηλεκτρονικό ονομαστικό εισιτήριο. Επίσης, προβλέπεται η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στους συνδέσμους φιλάθλων που δεν έχουν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία νομιμοποίησης.

Μια ακόμη πρόβλεψη του υπό εξέταση νομοσχεδίου είναι η δυνατότητα που δίνεται στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό να επιβάλλει πρόστιμα στα οικεία αθλητικά σωματεία με αιτιολογημένες αποφάσεις του, που λαμβάνονται ύστερα από τη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τούτο αφορά στις σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνση σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας εντός ή εκτός των αγωνιστικών χώρων.

Τα πρόστιμα αυτά θα επιβάλλονται λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, ενώ με την άμεση επιβολή τους θα αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, αποκαθίσταται η τάξη με γνώμονα την ισονομία και την ισοπολιτεία, καθώς δεν θα αποτελούν πλέον οι αθλητικές εταιρείες εξαίρεση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη φαινομένων βίας δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Υπουργό να απαγορεύει τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτει αθλητικές διοργανώσεις.

Προβλέπεται, επίσης, η επιβολή προστίμων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης ή ενθάρρυνσης σε ρατσισμό και βία.

Επιπλέον, με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα πραγματοποιούνται επίσης σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την αθλητική δικαιοσύνη, καθώς και την καταπολέμηση της στοιχηματικής απάτης και της χειραγώγησης αγώνων.

Όσον αφορά την αθλητική δικαιοσύνη, προβλέπεται ότι όλα τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου θα αποτελούνται πλέον από τακτικούς δικαστές, ενώ υπεύθυνος άσκησης διώξεων αναλαμβάνει εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός.

Για την αποτροπή της οικονομικής απάτης στον επαγγελματικό αθλητισμό προβλέπονται διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων της περιουσιακής κατάστασης διαιτητών, βοηθών αυτών και παρατηρητών διαιτησίας.

Σε περίπτωση που υπάρχουν εκθέσεις αναφορικά με αγώνες ύποπτους για χειραγώγηση, παρέχεται η δυνατότητα να μετατίθεται η ώρα έναρξης του αγώνα ή να αναβάλλεται η διεξαγωγή του.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η πολύ σημαντική διάταξη, κατ’ εμέ τουλάχιστον, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε αθλητές με αναπηρία, σε κωφούς αθλητές, σε αθλητές συνοδούς αυτών, μέλη εθνικών ομάδων, προπονητές, προπονήτριες, μέλη διοικητικών συμβουλίων να λαμβάνουν άδεια με αποδοχές για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες.

Τελικά, πιστεύουμε πως αυτό το σχέδιο νόμου θα εξυγιάνει το έδαφος για να σταθεί η απαραίτητη μεγάλη μεταρρύθμιση στον αθλητισμό μας, που έπεται.

Όσον αφορά τις τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας για το 9,5, για την Τράπεζα Θεμάτων και για την ανάκτηση των χαμένων ωρών, νομίζω πως έχει μιλήσει προ τούτου και με καθολική άποψη η εκπαιδευτική κοινότητα και εγώ συμφωνώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.