Βίντεο: Πανηγυρικός εσπερινός στον Άγιο Χριστόφορο Προσηλίου, στο «μπαλκόνι» του Ν. ΚοζάνηςΠαρουσία δεκάδων πιστών και προεξάρχοντος του π. Γεωργίου Πιστόλα, αρχιερατικού επιτρόπου Σερβίων, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαΐου 2015 στο ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου Προσηλίου, πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού, έγκειται στο γεγονός ότι το παλιό παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες, βρίσκεται στο εσωτερικό της εκκλησίας που κτίστηκε πολύ μεταγενέστερα.  

Το ξωκλήσι βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μ., στην κορυφή του πέτρινου όγκου που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη Πολυφύτου, σε ένα σημείο εντυπωσιακής θέας που προσφέρει πανοραμική άποψη στο μεγαλύτερο τμήμα του Ν. Κοζάνης, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε …αεροπλάνο!

Ακριβώς από κάτω οι Γούλες και λίγο αριστερά το Ρύμνιο, απέναντι η λεκάνη της Αιανής και της Ελίμειας. Η ματιά ξεπερνάει την Κοζάνη, φτάνει στις καμινάδες της Πτολεμαΐδας, γυρίζει δεξιά στα Σέρβια, στο Βελβεντό και στα Πιέρια, «ζουμάρει» στον Όλυμπο και ολοκληρώνει την περιστροφή στα Καμβούνια, στα λατομεία του Τρανοβάλτου και στο Μπούρινο.

Και παρότι στον εντυπωσιακό αυτό χώρο, βρίσκεται και ο ξενώνας του Μορφωτικού Συλλόγου Προσηλίου, δεν έχει γίνει καμιά πρόσθετη αξιοποίηση και η οδική πρόσβαση των 2,5χλμ χωματόδρομου -παρά τις όποιες βελτιώσεις έχουν γίνει- εξακολουθεί να παρουσιάζει δυσκολίες…

Από πλευράς επισήμων παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Π.Δ.Μ. Φώτης Κεχαγιάς, ο αντιδήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Νίκος Τέτος και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυρράχου-Προσηλίου Γιάννης Καραγιάννης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Προσηλίου.

 

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.