Έκθεση Ζωγραφικής του Λευτέρη Φουλίδη στην Κοζάνη: «Από τον Ξεριζωμό… στην Αναγέννηση»



Μία εικόνα χίλιες λέξεις…

Πως μπορεί να συμπυκνωθεί η ιστορία σε λίγα σωληνάρια ακρυλικών χρωμάτων και λαδιού; Πως είναι δυνατόν να ξαναγραφεί ζωντανή από ένα πινέλο και δύο κοντυλιές; Πως να ζωντανέψουν οι φωνές οι απεγνωσμένες; Πως το αίμα να γίνει πάλι κόκκινο και η σκοτεινή λάμψη ενός ξεριζωμού να κάμει διάπυρες τις ψυχές μας; Πως μπορεί η πίκρα του αδίκου να ξεχυθεί μέσα από έναν καμβά και να γεμίσει δάκρυα τα μάτια μας; Πως εν τέλει η τέχνη κομίζει ιστορία;

Όλα αυτά … μπορείτε να τα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι επισκεπτόμενοι την Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο: “Από τον Ξεριζωμό…στην Αναγέννηση” του Αγιογράφου και Ζωγράφου Ελευθέριου Φουλίδη, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, τη Δευτέρα 11 Μαίου 2015, στις 8 το βράδυ, όπου και θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια αυτής, με παράλληλες εκδηλώσεις.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού μέχρι και την Τρίτη 19 Μαίου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και τελεί υπό την αιγίδα της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και του ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημέρας των Εγκαινίων:

-Ομιλία: ” Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από το εικαστικό έργο του Ελευθέριου Φουλίδη” του Καθηγητή Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

-Χοροί του Πόντου, από την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης, τον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Δρεπάνου και τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Πρωτοχωρίου.

– “Μνήμη μου σε λένε Πόντο”

Με οδηγό τα διαχρονικά μας τραγούδια αλλά και τα σύγχρονα, ταξιδεύουμε ιστορικά στην τρισχιλιόχρονη γη των προγόνων μας.

Τραγούδι: Στάθης Παρχαρίδης, Κώστας Πουτακίδης, Δημήτρης Κοτσογλανίδης, Στάθης Αλεξανδρίδης
Λύρα: Νίκος Κοτταρίδης, Χάρης Αθανασιάδης, Ηλίας Παγκαλίδης
Νταούλι: Κώστας Φουλίδης, Γιώργος Χαιτίδης

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Παναγιώτης Θεοδωρίδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.