Το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας της Κοζάνης στις 17 Μαΐου – Πρόσκληση για την 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας στην Κοζάνη

Tην Κυριακή 17 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης από τον Οργανισμό Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης στα πλαίσια του διαπολιτισμικού  του προγράμματος «Αφύπνιση στις Γλώσσες & τους Πολιτισμούς του Καλλικρατικού  Δήμου Κοζάνης» με τον επιστημονικό συντονισμό της  Αργυρώς Μουμτζίδου, ειδικής σε θέματα πολυγλωσσίας και διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών.

Το Καφέ θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 το απόγευμα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου.

Τα καφέ της Πολυγλωσσίας, εκφράζοντας  έναν καινούριο θεσμό, https://www.facebook.com/events/372490319586626/?fref=ts, ξεκίνησαν με επιτυχία το 2013 από τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των γιορτών πολυγλωσσίας της πόλης. Σ’ αυτά οι θαμώνες γνωρίζουν  τις διαφορετικές φωνές και τις γλωσσικές διαδρομές της πόλης, έρχονται σε επαφή με συμπολίτες τους με διαφορετικές ρίζες, καταβολές και πολιτιστικές αφετηρίες, παίζουν  με τους ήχους και τις λέξεις, ζουν τη μουσική των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, συζητούν  και μοιράζονται τους προβληματισμούς τους γύρω από την εκπαίδευση όλων σε έναν κόσμο αλλαγών, συμμετέχοντας σε βιωματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, η  Κοζάνη είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη που φιλοξενεί τα ΚΑΦΕ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ. Ο λόγος απλός:  Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης είναι η πολυπολιτισμικότητα καθώς στα πλαίσιά του κυριαρχεί ένας μεγάλος πλουραλισμός και μία μεγάλη ποικιλία γλωσσικής και πολιτιστικής έκφρασης.  Στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται ομάδες με διαφορετική  εθνική  προέλευση και διαφορετικές καταβολές. Συνευρίσκονται ντόπιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Καππαδόκες κι όχι μόνον. Σας υπενθυμίζουμε, ότι στο Δήμο μας ζουν άνθρωποι με μνήμες και ιστορίες από τα παράλια μέχρι τα βάθη της Μ. Ασίας, παλλινοστούντες, αλλά και πρόσφυγες με ποικίλες γλωσσικές διαδρομές  και πολιτιστικές αναφορές. Συνυπάρχουν ξεριζωμένοι από τη Νότια Ρωσία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη μέχρι την Ανατολία και την Αρμενία αλλά και γηγενείς μαζί με Γρεβενιώτες, Ηπειρώτες, Κρήτες. Συναντάμε ακούσματα γλωσσών σαν τα ελληνικά, τα βλάχικα, τα ρώσικα, τα αρμένικα, τα τούρκικα. Διακρίνουμε διαλέκτους σαν τα ποντιακά, τα καππαδόκικα, τα κουβουκλιώτικα  αλλά ακούμε και τα ιδιαίτερα τοπικά ιδιώματα της Κοζάνης,  του Βελβεντού, της Σιάτιστας. Ιδιώματα που παραπέμπουν στη συνύπαρξη και στην  επαφή των γλωσσών όπως θα λέγαμε για το σλαβομακεδονικό ιδίωμα της περιοχής μας.

Έχοντας ως στόχο τη διαπολιτισμικότητα, δηλαδή  την επαφή των πολιτισμών και τη διάδρασή τους, ο Οργανισμός Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης  από το 1ο ήδη Καφέ επέκτεινε το θεσμό και στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες του Δήμου.

Να θυμίσουμε ότι το 1ο Καφέ πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στις  21 Νοεμβρίου 2014 στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, φιλοξενώντας πέντε τραπέζια γλωσσών και διαλέκτων, το αλβανόφωνο, το αραβόφωνο, το κρητικό, το ποντιακό και το κοζανίτικο. Παράλληλα οι παρευρισκόμενοι ήρθαν σε επαφή με ακούσματα  γλωσσών  της Ινδίας και  του Ιράκ χάρη στην παρουσία στο καφέ φοιτητριών  του ΤΕΙ Κοζάνης με καταγωγή από τις ανωτέρω χώρες. Τέλος  δεν έλειψαν και  ακουστικά ερεθίσματα από τη Ρώσικη και την ιαπωνική γλώσσα όσο και από το Σιατιστινό γλωσσικό ιδίωμα.

Έτσι, στο 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στο καφέ ΕΡΜΙΟΝΙΟΝ  συμμετείχαν περιφερειακοί πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και άλλοι με έδρα την πόλη της Κοζάνης όπως και μεμονωμένοι πολίτες και πολιτιστικές ομάδες που ήθελαν να εκφραστούν ποικιλοτρόπως στο γλωσσικό τους ιδίωμα (Σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος», Σύλλογος Κρητών ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος», Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Νικόπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλωνακίων «Ο Πόντος», Πολιτιστικός Σύλλογος Βατερού, Χορευτικός Όμιλος Αντάμωμαν, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Καρδιάς, Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης, Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής, Κύπριοι, ΤΕΙ φοιτητές ξένων χωρών, Ρώσοι – Μολδαβοί  και Αλβανοί μετανάστες, Κοζανίτες της πόλης).

Το 3ο Καφέ με θέμα τα έθιμα του Μάη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή  17 Μαΐου στις 17.30 το απόγευμα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου.

Οι φορείς που θα συμμετέχουν είναι:

1. Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας»
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Νικόπολης «Αη Γιάννης»
3. Δημοτικό Σχολείο Αιανής
4. Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΜΑΣ «Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής»
5. Δημοτικό Σχολείο Λευκοπηγής
6. Μορφωτικός Σύλλογος Ροδιανής
7. Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων «Ο Πόντος»
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Βατερού
9. Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής
10. Όμιλος Ποντίων «Αντάμωμαν»
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Κλείτους
12. Σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή»
13. Φοιτητές ΤΕΙ & ΑΕΙ Κοζάνης
14. ΑΡΣΙΣ
15. Κοζανίτες της πόλης

Να σημειωθεί πως αποκορύφωμα των τριών καφέ θα είναι η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας Κοζάνης που θα πραγματοποιηθεί στις 12,13 και 14 Ιουνίου και στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι και φορείς αφού συμπληρώσουν και μας αποστείλουν την σχετική φόρμα που έχουμε ήδη στείλει ηλεκτρονικά.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 1η ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ –ΚΟΖΑΝΗ 2015

Ο Δήμος Κοζάνης σας προσκαλεί  να συμμετέχετε στην 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας-Επαφή Γλωσσών και Πολιτισμών Κοζάνη, 2015 στις 12-13-14 Ιουνίου

Η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου  Κοζάνης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αφύπνιση στις γλώσσες και πολιτισμούς του Δήμου Κοζάνης» και σκοπεύει να αναδείξει και να προβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες, διαλέκτους, κώδικες επικοινωνίας και δράσεις διαπολιτισμού καλώντας τους πολίτες της Κοζάνης, της Περιφέρειας αλλά και των Βαλκανίων να συμμετέχουν σ’ αυτές.

Η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου  Κοζάνης προετοιμάστηκε με το διαπολιτισμικό πρόγραμμα επιμόρφωσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 υπό την αιγίδα του ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης και με τα δυο καφέ πολυγλωσσίας που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο 2014 και τον Μάρτιο του 2015.

Η επαφή των Γλωσσών και των Πολιτισμών αποτελεί μία διαδρομή κοινωνικού κεφαλαίου εμψυχώνοντας και εμπλουτίζοντας τη συνοχή και το αίσθημα της κοινότητας τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον ευρύτερα κοινωνικό χώρο.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα υπάρξουν εκπαιδευτικές, βιωματικές και καλλιτεχνικές δράσεις τις οποίες θα διαδέχονται στρογγυλές τράπεζες και Καφέ Πολυγλωσσίας.

Η πρόσκληση μας απευθύνεται σε κάθε εκπαιδευτικό φορέα, οργάνωση, αλλόφωνη κοινότητα, ή πρόσωπο το οποίο θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας το γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της ομάδας του ή του ίδιου ώστε να αφυπνιστούμε από κοινού στην ιδέα της πλουραλιστικής επικοινωνίας, στην ιδέα της κοινωνικής διάδρασης μέσα από τις γλώσσες και τους πολιτισμούς καθώς και να αποκτήσουμε επίγνωση της διαφορετικότητας και της ομοιότητας που καταγράφουν οι γλωσσικές και πολιτισμικές διαδρομές μας.

Ο Δήμος Κοζάνης απευθύνεται εξίσου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολίτες και Φορείς που θεωρούν σημαντική την αλληλεπίδραση και την αδελφοποίηση των ανθρώπων, των προσπαθειών για ίση πρόσβαση στην επικοινωνία και στην αμοιβαία συνεργασία.

Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο έννοιες όπως πολίτης, πολλαπλή ταυτότητα, εναλλακτική και ολιστική παιδεία του βάθους, εναρμόνιση των μορφωτικών κεφαλαίων που καταθέτουν οι ιστορικές κοινότητες της περιοχής μας στο σημερινό γίγνεσθαι, καθώς και επαφή γενεών.

Στα πλαίσια της κοινωνικής διάδρασης από κοινού της εκπαίδευσης, της οικογένειας και του δήμου-κοινότητας, επιδιώκουμε τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των φορέων, των προξενείων, των πρεσβειών, των ακαδημαϊκών επιστημόνων και των ερευνητών, ενώ προωθούμε την ιδέα της διασύνδεσης εντός κι εκτός ελλαδικού χώρου με άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Στο πρόγραμμα δράσεων θα μπορείτε να συμμετέχετε στα γλωσσικά περίπτερα εκπροσωπώντας τη γλώσσα ή τη διάλεκτο των μελών σας, θα μπορείτε να συμμετέχετε με παιχνίδια, χορούς, θεατρικά δρώμενα, πολυγλωσσικά και διαπολιτισμικά εργαστήρια καθώς και εργαστήρια καλλιγραφίας, βίντεο, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, tandem, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, στρογγυλές τράπεζες, συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι εκδηλώσεις έχουν κυρίως διαδραστικό και διαγενεακό χαρακτήρα υπό την έννοια του πλέγματος των γλωσσών και των πολιτισμών που συντελείται τόσο στο εσωτερικό του ανθρώπου όσο και στο εσωτερικό της κοινωνίας.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της όλης οργάνωσης, έχουμε ήδη προβλέψει συμβουλευτική κάλυψη και καθοδήγηση καθώς και επιμορφωτικό υλικό το οποίο δίνεται σε ειδικές συναντήσεις και στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης-επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών από την επιστημονική υπεύθυνη του έργου Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση κάθε Πέμπτη στο Κοβεντάρειο ή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κοβεντάρειο, την Πέμπτη 23 Απρίλη, στις 4.30 το απόγευμα.

Επιστημονική Επιμέλεια
Μουμτζίδου Αργυρώ – Διδακτολόγος-Επιστημονικός συνεργάτης του Α.Π.Θ σε θέματα πολυγλωσσίας και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης – (εκδ.) Διεθνές διαπανεπιστημιακό περιοδικό Επαφής Γλωσσών και Πολιτισμών Synergies Sud-Est européen.

Αν επιθυμείτε ως Σύλλογος ή ως μια ομάδα μελών του Συλλόγου ή έστω και ως άτυπη ομάδα να συμμετάσχετε στις γιορτές πολυγλωσσίας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης μέχρι την Παρασκευή 24 Απρίλη συμπληρώνοντας την επισυναπτόμενη φόρμα. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.