Βίντεο: Το έθιμο του «διαλέγματος της νύφης» αναβίωσε στην Παλιουριά Δεσκάτης

Το «διάλεγμα της νύφης» είναι ένα όχι και τόσο συνηθισμένο έθιμο που αναβίωσε με επιτυχία την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου 2015 στην Παλιουριά Δεσκάτης.

Σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα της Κυριακής των Βαΐων οι Λαζαρίνες -που ήταν ανύπαντρες κοπέλες-, απευθύνονταν στους επίσης ανύπαντρους νέους -σε έναν έναν- πρώτα ομαδικά χορεύοντας με τα τραγούδι «Κέρνα μας ….(το όνομα του νέου που απευθύνονταν) κέρνα μας κι όλα καλά θα πάνε» και μετά με σειρά η καθεμιά από μόνη της, «κουνάμενη και λυγάμενη» με στόχο να τον δελεάσει να την διαλέξει για νύφη-γυναίκα του. Όποια κατάφερνε να την κεράσει χρήματα, σήμαινε ότι την είχε επιλέξει.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χορούς και τραγούδια της ημέρας από τις Λαζαρίνες με τις παραδοσιακές στολές, αποδεικνύοντας το πλούτο της παράδοσης της περιοχής.

Το όλο δρώμενο καταγράφηκε-βιντεοσκοπήθηκε από μέλη της λαογραφικής ερευνητικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων (Αθήνα). Ανάλογες καταγραφές από το Λύκειο Ελληνίδων έχουν γίνει τις ημέρες αυτές στο Λιβαδερό και την Καστανιά Σερβίων, στην Αιανή Κοζάνης και στη Δήμητρα Γρεβενών.

 

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.