Λαϊκή Συσπείρωση Δυτ. Μακεδονίας: Η περιφερειακή αρχή ακολουθεί επικίνδυνους δρόμους για την δημόσια υγείαΣτο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο συζητήθηκε εισήγηση για τα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής καθώς και μέτρα που προτείνει η περιφερειακή αρχή προς το υπουργείο για την αντιμετώπισή τους.

Η οριακή κατάσταση των νοσοκομείων με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατρικό εξοπλισμό, σε υλικά κτλ είναι πανθομολογούμενη. Οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι αδιαμφισβήτητες. Ευθύνες που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δημιουργία εύφορου εδάφους για τη δράση επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας, τη λειτουργία των «δημόσιων» νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό να βαίνουν συνεχώς μειούμενοι.  

Η ουσία της πολιτικής αυτή δεν αναιρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το Υπουργείο Υγείας. Οι προσλήψεις που ανακοίνωσε (4.500)  είναι σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων. Η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων θα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Για αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός διέγραψε από το λεξιλόγιό του τις λέξεις «δωρεάν υπηρεσίες υγείας». Για τις εξαγγελίες του, ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν έλαβε τα εύσημα των εργαζομένων στην υγεία, οι οποίοι κατάγγειλαν την κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εντατικοποίηση στη δουλειά και το αίσχος της απλήρωτης εργασίας. Πήρε όμως τα εύσημα των φαρμακοβιομήχανων. Παίρνει τα εύσημα και από την περιφερειακή αρχή, η οποία συντάσσεται απόλυτα με τις επιλογές της συγκυβέρνησης.

Περιφερειακή αρχή που όχι μόνο είναι σύμφωνη με το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των νοσοκομείων (δεν έχει εκφράσει αντίθεση στους νόμους που επιβάλλουν στα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν Ανώνυμες Εταιρίες) αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας μετ’ επιτάσεως το πέρασμα της αρμοδιότητας για τα νοσοκομεία από το κράτος στην περιφερειακή διοίκηση. Στις προτάσεις της υπήρξε «εφευρετική» σε κίνητρα για να προσελκύσει γιατρούς στην περιοχή αλλά το αίτημα προς το υπουργείο να αυξηθούν οι πόροι για την υγεία δεν υπάρχει πουθενά, το αίτημα να μειωθεί το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για το λαό δεν υπάρχει πουθενά, το αίτημα να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε όλες τις κατηγορίες δεν υπάρχει πουθενά.

Η υλοποίηση της πρότασης της περιφερειακής αρχής –που βεβαίως προβλέπεται από τον Καλλικράτη- στην πράξη θα σημάνει όχι μόνο αποδοχή των μειωμένων προϋπολογισμών αλλά απαίτηση από το κράτος να αποποιηθεί την ευθύνη του για τα νοσοκομεία, να μηδενίσει τους σημερινούς πενιχρούς προϋπολογισμούς.  Όπως επίσης θα σημάνει ότι η περιφερειακή αρχή θα χρειαστεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής της για να μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Πόροι που θα βρεθούν από τα λαϊκά στρώματα, μέσα και από την σχεδιαζόμενη μεταφορά φοροεισπρακτικών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, όπως άλλωστε έχουν προτείνει οι Βαρουφάκης και Μάνος. Τα νοσοκομεία στην περιφέρεια θα λειτουργούν ανάλογα με το πόσα περισσότερα μπορούν να εισπραχθούν από το λαό της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι σημερινές πληρωμές θα συνεχίσουν να ισχύουν. Στα πλαίσια αυτής της λογικής, τα 5 νοσοκομεία της περιοχής θεωρούνται πολυτέλεια, με τα σενάρια για αναβάθμιση ενός νοσοκομείου και για υποστηρικτική-υποβαθμισμένη λειτουργία των υπόλοιπων να συνεχίζουν να διακινούνται με ένταση.

Η περιφερειακή αρχή αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες για την πορεία της δημόσιας υγείας. Το ίδιο και οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμφωνούν στη μεταφορά  της αρμοδιότητας.

Καλούμε το λαό της περιοχής να αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια. Να δώσει περιεχόμενο στην οργή και αγανάκτηση για την κατάσταση που έχουν φθάσει τα νοσοκομεία, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, την πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων, τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτούν τον απαραίτητο, σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.