Ομιλία στην Κοζάνη με θέμα «Το Πάσχα ως Λαμπρή»Ομιλία με θέμα: Το Πάσχα ως Λαμπρή: το εορταστικό αρχέτυπο, τα παράλληλα και τα αποτυπώματά του (μια ανθρωπολογική θεώρηση), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 8:00 μμ, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, από την κ. Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, τέως  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ.

Κυριολεκτικά ανοιξιάτικο και συμβολικά και αναστάσιμο το Πάσχα, η εορτή των εορτών του Χριστιανισμού, κορυφώνει κεντρικά και δίνει νόημα στην εορταστικά σημαδεμένη περίοδο των 90 ή 110 ημερών, το 1/4 του ημερολογιακού έτους, που οδηγεί από τον χειμώνα στο καλοκαίρι, από το σκοτάδι στο φως, από τη νηστεία στην ευωχία, από την αποχή στη συμμετοχή. Περίοδος μεταβατική, εκτυλίσσεται μέσα από επάλληλες, διαδοχικές ή παράλληλες, διαβατήριες τελετές, πράξεις και συμπεριφορές που εκλαϊκεύουν σε αμέτρητες τοπικές παραλλαγές και ιστορικές εκδοχές ένα κεντρικό θρησκευτικό αφήγημα περί ζωής και θανάτου, στο οποίο πυκνώνονται βαθύτατα κοινωνικά νοήματα, έννοιες και συμβολισμοί. Ο θεολογικός χαρακτήρας της δομής του αφηγήματος που μετασχηματίζει μέσα από το Ανάστα ο Κύριος το θάνατο σε ζωή, τη θυσία σε σωτηρία, το Πάσχα σε Λαμπρή, συνέχει τα ποικίλα επεισόδια που συνθέτουν κατά περίπτωση την ιδιαίτερη πλοκή με την οποία κάθε τοπική κοινότητα εκφράζει το κεντρικό νόημα της ιστορίας αποτυπώνοντάς το συνολικά ή αποσπασματικά σε επιμέρους συμβολικές πρακτικές και έθιμα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.