Χαιρετισμός Ραχήλ Μακρή στην Έκθεση Γούνας – Fur Excellence in Athens 2015



Ραχήλ Μακρή: «Η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη του συναλλάγματος που προσφέρουν οι εξαγωγές γούνας»

Η σημερινή πρόσκληση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή καθώς η έκθεση των προϊόντων γουνοποιίας δίνει την δυνατότητα προβολής ενός από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς τομείς της χώρας και αποτελεί κομβικό γεγονός της εμπορικής και οικονομικής ζωής της πατρίδας μας.

Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις στον Νομό Κοζάνης δεν μου επιτρέπουν να είμαι σήμερα μαζί σας, αλλά γνωρίζετε ότι σε όλη την πολιτική και κοινοβουλευτική μου σταδιοδρομία στέκομαι πάντα δίπλα σε ένα προϊόν άριστης ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένης αξίας.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της έκθεσης καθώς με τις αξιόλογες και αξιέπαινες προσπάθειες τους μεταμορφώνουν το μεράκι των γουνοποιών σε μοχλό ανάπτυξης για την εθνική οικονομία.

Σε αυτή την προσπάθεια βέβαια θα έπρεπε να συμβάλλει και η πολιτεία, η οποία δυστυχώς καθ’ όλη την διάρκεια διακυβέρνησης της Χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ επέδειξε χαρακτηριστική ανεπάρκεια προσπαθειών και παντελή αδιαφορία.

Προερχόμενη από τον νομό Κοζάνης, γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γουνοπαραγωγοί της Σιάτιστας και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι τα προβλήματα του κλάδου της γούνας, που δυστυχώς δεν λύνονται με γενικόλογες αερολογίες και ανυπόστατα ευχολόγια.

Η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη του συναλλάγματος που προσφέρουν οι εξαγωγές γούνας και γι’ αυτό απαιτείται να συγκεκριμενοποιήσει μέτρα διευκόλυνσης των αγοραστών προς τις αγορές της.

Δεν είναι δυνατόν οι γειτονικές Χώρες να επιδοτούν με 5χιλ ευρώ κάθε εισερχόμενη πτήση τσάρτερ και εμείς να επαφιόμαστε στις παραδοσιακές διακρατικές σχέσεις.

Είναι καιρός η Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων να απαλλαγεί από τα κατακάθια του παλαιοκομματισμού και να αναλάβει ρεαλιστικές πρωτοβουλίες που προωθούν τα προϊόντα και όχι τα εκάστοτε πολιτικά πρόσωπα που εκφωνούν καινούς ουσίας μονολόγους.

Γνωρίζω τις προσπάθειες όλων σας, στην διείσδυση στην Ρωσική αγορά και στην κατάργηση  του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς η προηγούμενη κυβέρνηση να είναι ικανή να εξασφαλίσει ούτε τα απαιτούμενα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους θιγόμενους κλάδους.

Στο πλαίσιο αυτό ανθούν οι Τουρκικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα Ελληνικά προϊόντα, που πωλούν στη Ρωσία. Η γειτονική μάλιστα Χώρα δεν διστάζει να καταργήσει τις απαιτήσεις έκδοσης VISA για τους Ρώσους τουρίστες και εμπόρους την στιγμή που η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια ακόμα και σε αυτό τον τομέα.

Η βοήθεια της πολιτείας δεν μπορεί να εξαντληθεί στις διακρατικές σχέσεις αλλά να ξεκινήσει από αυτές. Όταν υλοποιηθεί το πρώτο βήμα απαιτείται το πλαίσιο για ανάπτυξη εκτροφείων γουνοφόρων ζώων με αυστηρό έλεγχο εφαρμογής κτηνοτροφικών μεθόδων χωρίς καμία βία προς τα ζώα. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με απλοποίηση του νομικού πλαισίου και αξιοποίηση της διοικητικής γνώσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κομβικό σημείο αποτελεί η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με πλήρως καταρτισμένους και ικανούς λειτουργούς, που θα διασφαλίζουν την υγεία των ζώων προσφέροντας ένα επαρκές περιβάλλον για τη φυσιολογική διαβίωση τους εξασφαλίζοντας εξάλειψη της θνησιμότητας και της νοσηρότητας αυτών. Έτσι και οι παραγωγοί θα αυξήσουν το κέρδος τους και οι ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές θα τηρούνται.

Παράλληλα απαιτείται η μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την διαθέτουν τόσο σε θέματα ορθής εκτροφής όσο και σε ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των απαιτούμενων υποδομών.

Η ανάπτυξη μπορεί να βασιστεί στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα και σε προϊόντα που εκτινάσσουν θετικά το ισοζύγιο εξαγωγών, όπως κάνει η γούνα. Κάθε βοήθεια στο συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί ουσιαστική βοήθεια στην Ελληνική οικονομία, την οποία στηρίζεται για δεκαετίες.

Αναγνωρίζοντας τις επίπονες και αποτελεσματικές προσπάθειες σας θα συνεχίσω να στέκομαι αρωγός των κόπων σας, επιβεβαιώνοντας την δέσμευση μου για θεσμική και κοινοβουλευτική υποστήριξη ενός από τους πιο δυναμικούς οικονομικούς κλάδους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.