Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης σχεδιάζει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο της ανάδειξης του παιδευτικού αλλά και του κοινωνικού ρόλου του θεάτρου. Η αναγκαιότητα διαρκούς επιμόρφωσης και διεύρυνσης της κατανόησης για τη θεατρική τέχνη, η χρήση των θεατρικών τεχνικών για την ανάπτυξη συναισθηματικών και πνευματικών δεξιοτήτων, η αξιοποίηση σημαντικών καλλιτεχνών που ζουν στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν θεμελιώδεις αντιλήψεις για τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών δράσεων: Residencies, προγράμματα στήριξης ευπαθών ομάδων, προγράμματα καλλιτεχνικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, δημιουργία δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για παιδιά, εφήβους αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών στοχεύουν την πολύμορφη γνωριμία και ενδυνάμωση της σχέσης του πολίτη με την τέχνη του θεάτρου.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης επιχειρεί να καταστήσει το θέατρο έναν χώρο συνάντησης και συνεχούς καλλιτεχνικής εκπαίδευσης των πολιτών της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης διοργανώνει τον Απρίλιο ένα τριήμερο σεμινάριο (17,18,19/04/2015) για τις βασικές αρχές της θεατρικής τέχνης, της κίνησης και του αυτοσχεδιασμού. Το σεμινάριο, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει ως βασικό σκοπό να δώσει νέα εργαλεία, νέες τεχνικές και ιδέες για το πώς μπορεί να οργανωθεί μια σχολική γιορτή, πώς το σώμα και ο αυτοσχεδιασμός μπορούν να είναι το ίδιο ηχηρά όσο και ο λόγος, πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνική του “Drama in Education” στη εκπαιδευτική διαδικασία, πώς με λιγοστά μέσα μπορούν να δημιουργηθούν μικρές εστίες θεατρικής μαγείας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης διοργανώνει ένα τριήμερο σεμινάριο για την τέχνη του θεάτρου, της κίνησης και του αυτοσχεδιασμού. Τέσσερις διαφορετικοί δάσκαλοι. δεκαπέντε ώρες πρακτικής και έρευνας. Το σεμινάριο αφορά εκπαιδευτικούς και ανθρώπους που ασχολούνται ήδη με αυτή την τέχνη, αλλά και σε όσους θέλουν να την γνωρίσουν. Προηγούμενη εμπειρία δεν είναι απαραίτητη.
ΠΟΤΕ
17,18,19/04/2015
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00-15.00
ΠΟΥ
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο θεατράκι των Οχληρών πάνω από την αίθουσα τέχνης.
ΠΟΣΟ
Κόστος συμμετοχής 70 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής τηλ. 6934000861
ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ
Αργυρώ Κουρλίτη (κίνηση, αυτοσχεδιασμός), Βιτόρια Κωτσάλου (social choreography), Μαρία Μουστάκα (εκπαιδευτικό δράμα), Μαρία Μπατάνη, Χλιαράς Στέλιος
Αργυρώ Κουρλίτη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με το χορό, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στις σπουδές της συμπεριλαμβάνονται τα: T.W.H.S, The New Actors Workshop, Siti Company, Movement Research. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Ελλάδα κ αι εξωτερικό(Impulstanz, Magpie Umbrella, CPR κ.α.). Έχει δουλέψει με διάφορες ομάδες· καθώς επίσης έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει δικές της δουλειές (After Rush Hour, 2xσκέψεις, replay, χωρίς, contact). Με τον Σάββα Κατιρτζίδη έχουν δημιουργήσει το poor kinema και τις ταινίες «Superiorite», «Κίτρινη Πόλη», «Κλέφτρα». Η «Κλέφτρα» είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί η ίδια.
Βιτόρια Κωτσάλου
Η Βιτόρια Κωτσάλου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading Αγγλίας και από τότε έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη, μελέτη και εμπειρία ώς χορεύτρια μέσα απο σεμινάρια μαθήματα και την προσωπική της έρευνα. Από το 2007 συμμετάσχει σε παραστάσεις χορού, θεάτρου δρόμου, και θεάτρου και έχει παρουσιάσει δικά της σόλο κομμάτια. Τον Αύγουστο του 2012 οργάνωσε και διηύθυνε το Μικρό Φεστιβάλ Χορού στο νησί της Ύδρας. Και απο το 2013 συνεργάζεται με τον Μ. Κλίεν για το πρόγραμμα R.I.C.E. στην Ύδρα. Με τον Μ. Κλίεν επίσης συνεργάστηκε ώς υπεύθηνη παραγωγής για το έργο Parliament στο Μουσείο Μπενάκη, και ώς χορεύτρια στο έργο Jerusalem που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014. Το έργο της είναι αφιερωμένο στο χορό και στη συνείδηση του χορού, στην έρευνα και εμπειρία ατομικά και κοινωνικά ώστε να αναπτύσσονται απαραίτητες αλλαγές, για την κατασκευή ή το σπάσιμο οδών, προκειμένου ο χορός να βιώνεται, να μετατρέπεται, να μεταδίνεται. Η δουλειά της εστιάζει στην παρατήρηση και διεύρυνση της πληροφορίας που υπάρχει μέσα στο σώμα και στο πώς η έκφραση της συνομιλεί με την τεχνική για να μπορέσει να υπάρξει.
Μαρία Μουστάκα
Απόφοιτη του τμήματος Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με κατεύθυνση υποκριτικής και τελειόφοιτη φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (MSc) «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πτυχιούχος του τμήματος Γεωλογίας της Σχολής θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακή ειδίκευση (MSc) στην «Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωλογία». Εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση τα τελευταία 14 χρόνια. Δημοσιεύσεις, εισηγήσεις, εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια. Συμμετοχή σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, με τη Θεατρική Ομάδα Φυσικού και την ομάδα Fractals (Θεσσαλονίκη), με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία: Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Μύηση» και με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» (Καστοριά). Πολλές από αυτές συμμετείχαν σε φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Συμμετοχή στην ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και στην παραγωγή της, ως υπεύθυνη casting Καστοριάς. Συμμετοχή στο 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Καστοριάς «Αλεξιάδα», ως Άννα Κομνηνή. Συμμετοχή σε παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Υλοποίηση επιμορφώσεων εκπαιδευτικών σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ), σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), σε συνεργασίες με Διευθύνσεις Α/θμιας, Β/θμιας, με Πανεπιστήμια, με τη Διέξοδο Καστοριάς. Εμφυχώτρια σε πολλά εργαστήρια, θεατρικά παιχνίδια, σεμινάρια. Ιδιαίτερη ενασχόληση με το Εκαπιδευτικό Δράμα και τη μεθοδολογία Storyline.
Μαρία Μπατάνη
Γεννήθηκε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει αποκτήσει με άριστα μεταπτυχιακό δίπλωμα («Η Θεατρική Παράσταση: Ιστορία, Θεωρία και Πρακτική») με κατεύθυνση την Παιδαγωγική του Θεάτρου στο τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., με θέμα μεταπτυχιακής εργασίας «Η Μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος στα Λαϊκά Παραμύθια». Ως φοιτήτρια εργάστηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στην υλοποίηση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Θεσσαλονίκη, η πόλη της προσφυγιάς». Εργάζεται από το 2006 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης έχοντας λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις και αναλαμβάνοντας την παραγωγή, την συγγραφή και την θεατρολογική έρευνα σε παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού που πραγματοποιείται από το 2006 στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Επίσης, έχει εργαστεί με ομάδες παιδιών αλλά και ενηλίκων στο θεατρικό εργαστήρι της Καστοριάς «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» καθώς και σε διάφορους άλλους φορείς. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2007 τόσο ως ωρομίσθια όσο και ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, καθώς και ως υπεύθυνη για την υλοποίηση δημιουργικών προγραμμάτων σε σχολεία. Έχει συνεργαστεί με την μη- κερδοσκοπική εταιρία “Future Library” πραγματοποιώντας θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στις βιβλιοθήκες Κοζάνης, Καστοριάς, Σιάτιστας και Γρεβενών.
Χλιαράς Στέλιος
Γεννήθηκε στην Κοζάνη 20/06/1984. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Κοινωνικής Θεολογίας του παν/μίου Αθηνών. Έχει παίξει στα έργα: Ήταν Κάποτε, σκην. ομάδα Χ-αίρεται, Δη.Πε.Θε. Κοζάνης Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, σκην. Αθ. Κάσιου, ομάδα Open Arts Ρωμαίος και Ιουλιέττα, σκην. Μ. Σωτηριάδης, θέατρο του Νέου Κόσμου Βυσσινόκηπος, σκην. Π. Μουστάκης, θέατρο Άσκηση Παραμυθ…issimo, σκην. Θ. Μοσχόπουλος, θέατρο Πόρτα Αχαρνής, σκην. Β. Θεοδωρόπουλος, Εθνικό θέατρο. Συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά Καρυωτάκης, σκην. Τ. Ψαρράς και στην ταινία The winter, σκην. Κ. Κουτσολιώτας. Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: Αντιγόνη, Ιστορίες για περίεργα παιδιά, Ήταν Κάποτε, Ακούς τη γιοτή, Χριστουγεννιάτικο μυστήριο. Έχει εργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη σε διάφορες παραστάσεις και έχει κάνει θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά και εφήβους καθώς και σε παιδιά με κινητικά και νοητικά προβλήματα. Εργάζεται επίσης ως animateur και κάνει θέατρο δρόμου. Τέλος παρακολούθησε σεμινάρια με τους Σ. Λιβαθινό, Δ. Ήμελλο, Λ. Κονιόρδου, Ξ. Καλογεροπούλου κ.α.