Ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού

Η 21 Μάρτη καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων» σε ανάμνηση της δολοφονίας 70 ανθρώπων από το Απαρτχάιντ στις 21 Μάρτη του 1960 στην ειρηνική φοιτητική διαδήλωση κατά των νόμων των φυλετικών διακρίσεων και των ανισοτήτων που επέβαλε το μειοψηφικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής.

Σήμερα, με αμείωτη ένταση τα φαινόμενα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού ρυπαίνουν τον πλανήτη και τη χώρα μας.

Τα φασιστικά μορφώματα αναζητούν ¨ζωτικό χώρο¨ σε μία κοινωνία αδύναμη και τραυματισμένη από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και των κέντρων εξουσίας της ΕΕ.

   Ο φόβος απέναντι στο διαφορετικό, ο κοινωνικός διαχωρισμός, η επίθεση ενάντια στους μετανάστες, η εργασιακή βία, ο σεξισμός, η μισαλλοδοξία, το μπούλινγκ, επιτίθενται στον πολιτισμό και την ιστορία αυτής της χώρας.

   Ο αγώνας μας και το όραμά μας για μια άλλη κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο, η διαρκής πάλη για την παιδεία και τον πολιτισμό είναι το αντίδοτο της κοινωνικής ανισότητας και των όποιων διαχωρισμών ανάμεσα στους ανθρώπους.

   Στη χώρα μας από την ανείπωτη εκμετάλλευση των εργατών γης στη Μανωλάδα μέχρι το πρόσφατο έγκλημα στη Χαλανδρίτσα. από τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα ως τα στρατόπεδα κράτησης στην Αμυγδαλέζα, από τις μαζικές προσαγωγές με βάση το χρώμα του δέρματος ως τους αποκλεισμούς των μεταναστών χωρίς χαρτιά από νοσοκομεία και σχολεία, ο ρατσισμός, θεσμικός και κοινωνικός, αποκαλύπτεται καθημερινά το πρόσωπο του.

   Ο ρατσισμός δεν είναι μια αυθόρμητη τάση της κοινωνίας, που ενισχύεται στα χρόνια της κρίσης, αλλά μια “τεχνική” άσκησης της εξουσίας.

Αξιοποιεί ιδεολογικά και πολιτικά προκαταλήψεις και ανισότητες για να επιβάλει κοινωνικούς αποκλεισμούς, αξιώνοντας τελικά να ορίζει ποιες ζωές αξίζουν να ζουν και ποιες όχι.

   Αυτή την τάση αξιοποιεί παντού στην Ευρώπη η ανερχόμενη Ακροδεξιά, που μολονότι “μιλά” κατά της λιτότητας, “επενδύει” στην απόγνωση που αυτή προκαλεί, αποδεχόμενη τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης λογικής που αντί να αποκρούει την επιθετικότητα των πλουσίων, στην πραγματικότητα οργανώνει τον πόλεμο κατά των φτωχών.

   Φραγμός σ’ αυτή την εφιαλτική προοπτική, μιας Ευρώπης καθοδηγούμενης από νεοφιλελεύθερους και ακροδεξιούς, είναι σήμερα η Αριστερά και ειδικά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

   Η αριστερά σήμερα δίνει την μάχη απέναντι στις πολιτικές της μισάνθρωπης λιτότητας και ως δύναμη αλληλεγγύης υπερασπίζεται στην πράξη την ισότητα και την ελευθερία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

   Στα χρόνια της ανερχόμενης ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, η αντίθεση στον ρατσισμό, σε μια πολιτική ανισότητας και ανελευθερίας, δεν εξαντλείται στις επετείους. Είναι καθημερινή υπόθεση, που περνά από την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών.

   Αυτό είναι το κοινό δημοκρατικό μας χρέος.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.