Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας στην Κοζάνη

Χθες το απόγευμα, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Ξενοδοχείο ΕΡΜΙΟΝΙΟΝ της Κοζάνης το 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης από τον Οργανισμό Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης. Το καφέ ήταν αφιερωμένο στην παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μάρτη. Οργανώθηκε στα πλαίσια του διαπολιτισμικού  προγράμματος του ΟΑΠΝ «Αφύπνιση στις Γλώσσες & τους Πολιτισμούς του Καλλικρατικού  Δήμου Κοζάνης» με τον επιστημονικό συντονισμό της  Αργυρώς Μουμτζίδου, ειδικής σε θέματα πολυγλωσσίας και διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών.

Τα καφέ της Πολυγλωσσίας, εκφράζοντας  έναν καινούριο θεσμό, https://www.facebook.com/events/372490319586626/?fref=ts, ξεκίνησαν με επιτυχία το 2013 από τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των γιορτών πολυγλωσσίας της πόλης  και η  Κοζάνη είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη που τα φιλοξενεί. Σ’ αυτά οι θαμώνες γνωρίζουν  τις διαφορετικές φωνές και τις γλωσσικές διαδρομές των κατοίκων της  πόλης και της ευρύτερης περιοχής, έρχονται σε επαφή με συμπολίτες τους με διαφορετικές ρίζες, καταβολές και πολιτιστικές αφετηρίες, παίζουν  με τους ήχους και τις λέξεις, ζουν τη μουσική των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, συζητούν  και μοιράζονται τους προβληματισμούς τους γύρω από την εκπαίδευση όλων σε έναν κόσμο αλλαγών, συμμετέχοντας σε βιωματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

dghyjdghj

Έχοντας ως στόχο τη διαπολιτισμικότητα, δηλαδή  την επαφή, την επικοινωνία των πολιτισμών και τη διάδρασή τους, ο Οργανισμός Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης  εισήγαγε το θεσμό των καφέ από το Νοέμβριο 2014 και το Μάρτιο 2015 τον επέκτεινε και στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες του Δήμου εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της Περιφέρειας σ’ αυτά. Το 1ο Καφέ πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στις  21 Νοεμβρίου 2014 φιλοξενώντας πέντε τραπέζια γλωσσών και διαλέκτων, το αλβανόφωνο, το αραβόφωνο, το κρητικό, το ποντιακό και το κοζανίτικο.

Στο χθεσινό, 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης συμμετείχαν 16 ομάδες και Σύλλογοι και ακούστηκαν 25 διαφορετικές γλώσσες. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να  έρθουν σε επαφή με ακούσματα  γλωσσών από όλη την υφήλιο. Παρουσιάστηκαν κοινά κείμενα εμπνευσμένα από το γνωστό κόμικς του Αστερίξ  και οι καλεσμένοι απόλαυσαν   αποσπάσματα από θεατρικά σκέτς, καθημερινούς διαλόγους, χαιρετισμούς  και παρουσιάσεις στην βλάχικη, τουρκική, αλβανική, ρουμανική, φιλανδική, ισπανική, αραβική γλώσσα,   διαλέκτους από την Ινδία, το Ιράκ, την Νιγηρία χάρη στην παρουσία στο καφέ πολλών φοιτητών και φοιτητριών  του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κοζάνης.  Ήρθαν ακόμα σε επαφή με την κυπριακή, ποντιακή, φαρασιώτικη -καππαδοκική) διάλεκτο, τη διάλεκτο των Προυσαλλίδων και των Σπάρτων,  το γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης  και του Τσιαρτσιαμπά.

Το πρόγραμμα διανθίστηκε από τοπικά τραγούδια και χορό, μαζί με ένα πλούσιο μπουφέ από  παραδοσιακά τοπικά εδέσματα των συμμετεχόντων φορέων.  Χαρούμενη νότα αποτέλεσαν τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου Αιανής που υπό την καθοδήγηση γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιανής έψαλλαν τα χελιδονίσματα της Ανοιξης στην τοπική διάλεκτο του χωριού. Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν τα προσφυγικά τραγούδια που ακούστηκαν από τον δυναμικό  Σύλλογο της Νέας Νικόπολης και το Σύλλογο Νέων από τα Αλωνάκια, ενώ μεγάλη εντύπωση δημιούργησαν οι καταπληκτικές φωνές του Παπαδόπουλου Βασίλη από τα Πετρανά και της Γκορτζούμη Στέλλας από την Αιανή.

rtherthgyj

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης ο ΟΑΠΝ θα ήθελε να εκφράσει δημόσιες ευχαριστίες  σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του:

1. Σύλλογο Σαμαριναίων  Κοζάνης
2. Πολιτιστικό  Σύλλογο Αιανής «Η Πρόοδος» & Δημοτικό Σχολείο Αιανής
3. Πολιτιστικό  Σύλλογο Νέας Νικόπολης
4. Πολιτιστικό Σύλλογο Αλωνακίων «Ο Πόντος»
5. Πολιτιστικό Σύλλογο Βατερού
6. Χορευτικό Όμιλο Αντάμωμαν
7. Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Καρδιάς
8. Εύξεινο Λέσχη Νέας Χαραυγής
9. Κύπριους φοιτητές Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και την υπεύθυνη Πεταλωτή Χριστίνα
10. φοιτητές ΤΕΙ ERASMUS και με καταγωγή από ξένες χώρες  και τις καθηγήτριες Ταβουλτζίδου Σταυρούλα, Αλτίνη Αγάπη και Μπλάντα Καίτη
11. Μολδαβούς  και Αλβανούς μετανάστες
12. Θεατρόφιλους Κοζανίτες της πόλης
13. Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοπηγής
14. Ομάδα κατοίκων Πετρανών
15. Νιγηριανή γιατρό Solace Akpevwe
16. Ηλεκτρολόγο Μπατιάνη Γιάννη και ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
17. Επιμορφούμενους καθηγητές και δασκάλους διαπολιτισμικού προγράμματος «Αφύπνιση στις Γλώσσες & τους Πολιτισμούς του Καλλικρατικού  Δήμου Κοζάνης»
18. Δάσκαλο Λευκοπηγής και Αιανής Δεληγιάννη Γιάννη και Τρίκο Βασίλη  αντίστοιχα.

Επόμενο ραντεβού για το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας το μήνα Μαιο και για τις τριήμερες γιορτές πολυγλωσσίας και πολιτισμού Δήμου Κοζάνης στις 12,13 και 14 Ιούνη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.