Απάντηση Κ. Δεσποτίδη στον Λ. Μαλούτα για την «πολύπαθη οδό Βαλαωρίτου»

Την έκπληξή της εξέφρασε, δια του τύπου, η «Ενότητα για το δήμο Κοζάνης – Λάζαρος Μαλούτας» για το κείμενό μου, όπου “τόλμησα” να μοιραστώ τον προβληματισμό μου με τους πολίτες αυτής της πόλης για το θέμα της διάνοιξης της οδού Βαλαωρίτου μέσα στο δασάκι της Σκ’ρκας.

Πόση, λοιπόν, έκπληξη μπορεί να κρύβει το κάλεσμα για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας (σε πρώτη φάση) από έναν πολίτη, που τυγχάνει, αυτήν τη χρονική στιγμή, να βρίσκεται στη θέση του αντιδημάρχου, για ένα θέμα που αφορά τμήμα αστικού δάσους, και που μια αλληλουχία Πράξεων και Παραλήψεων προηγούμενων Δημοτικών Αρχών οδηγεί στην κακοποίησή του;

Η έκπληξη όμως από την «Ενότητα» μάλλον προέρχεται:

Από το γεγονός της δημοσιοποίησης ενός θέματος που δεν ήταν γνωστό στην κοινωνία της Κοζάνης.
Από το γεγονός της ευαισθητοποίησης για ένα θέμα που αφορά στο περιβάλλον μιας πόλης που ασφυκτιά, και που για μια ευνομούμενη κοινωνία έπρεπε να είναι στοιχείο πολιτισμού και διαρκές ζητούμενο.
Από το γεγονός ότι το θέμα της διάνοιξης της οδού Βαλαωρίτου  ουδέποτε, από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές, αξιολογήθηκε ως σημαντικό και, εν τέλει, η τελευταία προετοίμασε τη “χαριστική βολή”.
Από την άλλη, είναι προφανής ο σεβασμός στην ιδιοκτησία του πολίτη και το τελευταίο που θα μπορούσε να προσάψει κανείς στη Δημοτική Αρχή είναι ότι στρέφει πολίτες κατά πολιτών. Η πρόταση μας, για ανταλλαγή με ίσης αξίας ακίνητο, προς τους θιγόμενους πολίτες βρίσκεται σε ισχύ. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση λαμβάνεται από τις Αρχές, οφείλει να εξετάζει την ωφέλεια που προκύπτει για την πλειοψηφία των πολιτών  και τη διαχρονική προστιθέμενη αξία της για την κοινωνία.

Είναι γεγονός ότι στον αρχικό σχεδιασμό δεν είχε εμπλακεί σε υπηρεσιακό επίπεδο ο Δήμος, όμως το ότι τόσοι πολλοί φορείς για τόσα πολλά χρόνια γνωρίζανε το θέμα της δημιουργίας Οικοδομικού Τετραγώνου μέσα στο δασάκι της Σκ’ρκας και δεν ενήργησαν, έγκαιρα, στην κατεύθυνση της θεραπείας του, δεν τους απαλλάσσει από ευθύνες, μηδέ εμού, ως ατόμου, εξαιρουμένου.

Τέλος, αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της νέας Δημοτικής Αρχής να προσπαθήσει με σειρά προτάσεων και ενεργειών να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή, να συνεχίσει η περιοχή αυτή να αποτελεί συνέχεια του δάσους, ως πράσινο, σεβόμενη, και ικανοποιώντας παράλληλα, με κάθε τρόπο, τα δικαιώματα των θιγόμενων πολιτών, που χωρίς να ευθύνονται ενεπλάκησαν σε αυτήν την περιπέτεια.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.