Προληπτικές εξετάσεις σε εργαζόμενους -κατά προτεραιότητα- στα πρώην ΜΑΒΕΚαινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, για  προληπτικές εξετάσεις σε εργαζόμενους που έχουν εκτεθεί σε αμίαντο, τίθεται σε άμεση εφαρμογή το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Ιατρικής της Εργασίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Βασίλη Μακρόπουλο, στη σχετική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία και η αξιοποίηση ενός αποτελεσματικού εργαλείου για την πρώιμη διάγνωση και κατά συνέπεια την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση των επαγγελματικών παθήσεων που προκαλούνται από τον αμίαντο. Κατά τον κ. Μακρόπουλο οι επαγγελματικές ασθένειες από ίνες αμιάντου, εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό μετά από 17 και έως τα 40 έτη από την έκθεση των απασχολούμενων σε περιβάλλον επιβαρυμένο με αμίαντο.

Η πρώτη φάση εφαρμογής αφορά τις προληπτικές εξετάσεις για 200 άτομα περίπου από την περιοχή της ΠΕ Κοζάνης, που θα επιλεγούν με κριτήρια, το χρόνο έκθεσης σε περιβάλλον αμιάντου και το βάθος χρόνου από την τελευταία έκθεση, που θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15-16 έτη. Η συγκέντρωση των στοιχείων των ενδιαφερομένων θα γίνει με μέριμνα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, που θα διανείμει σχετικό ερωτηματολόγιο. Η διαδικασία αυτή των αιτήσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 Μαρτίου 2015, και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν από ειδικό κλιμάκιο οι εξετάσεις με αιμοληψία, όπου θα γίνεται ειδική ανάλυση μοριακών δεικτών, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πρακτική που εφαρμόζονταν με εξέταση ακτινογραφίας θώρακα.

Αυτονόητο βέβαια είναι ότι αφορά κυρίως του εργαζόμενους στα πρώην Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ ΑΕ), οι οποίοι θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο-αίτηση και να το υποβάλλουν στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Οι αιμοληψίες θα γίνουν επί τόπου στο Μικρόβαλτο -από όπου και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον αμίαντο-, τα Σέρβια, την Κοζάνη και την Αιανή, ή και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής.  

Η αποτελεσματικότητα των δεικτών της πρώτης φάσης για την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, θα δώσει προοπτική για τη συνέχιση του προγράμματος στο σύνολο των απασχολούμενων (τεχνίτες φρένων, προϊόντων αμιαντοτσιμέντου κ.α.) που έχουν εκτεθεί σε περιβάλλον αμιάντου, που ο αριθμός τους μόνο για τους εργαζόμενους στα ΜΑΒΕ ξεπερνά κατά πολύ τους 700.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.