Ομιλία της Βουλευτού Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια επί των γερμανικών αποζημιώσεων



Η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί το κούρεμα του δημοσίου χρέους, βέβαια όχι του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως πολύ πιθανόν καταλάβατε και δικαίως απορήσατε δεδομένης της στάσης του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Η Γερμανία χωρίς διάλογο, χωρίς θεσμούς, χωρίς συζήτηση επιθυμεί να κουρέψει τις ηθικές και οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα. Επικαλούνται προφορικές συμφωνίες αμφιβόλου βασιμότητας και σταματούν τις συζητήσεις όταν τίθενται οι ελληνικές απαιτήσεις για νομιμότητα.

Όσο, όμως κι αν προσπαθούν να ξεχάσουμε, δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε τα αποτελέσματα της ναζιστικής κατοχής και τις φασιστικές εξάρσεις βίας, όπως τις εκτελέσεις, τις σφαγές, τις θηριωδίες που βίωσαν πρόγονοί μας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Νομός Κοζάνης είναι μία περιοχή που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Δύο από τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα των ναζί κατά την περίοδο της κατοχής ήταν το διπλό ολοκαύτωμα στο μαρτυρικό Μεσόβουνο Εορδαίας Κοζάνης και στους Πύργους.

Στις 23 Απριλίου του 1944 οι Γερμανοί, με τη βοήθεια δωσίλογων, τουφέκισαν κι έκαψαν ζωντανούς, δίχως καμμία διάκριση, τριακόσιους δεκαοχτώ ανθρώπους, γυναίκες, άνδρες, παιδιά και βρέφη. Έκαψαν τα σπίτια τους και άρπαξαν όλα τα υπάρχοντά τους. Οι φωνές οδύνης, αγωνίας και φόβου των κατοίκων του χωριού Πύργοι Εορδαίας εκείνο το πρωινό δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη όσων διασώθηκαν. Τρόμαζε η γη από εκείνες τις φωνές, μας αφηγείται η Αθηνά Τσιλογιάννη. Δεν διεκδικούμε χρήματα για να ξεχάσουμε τις θηριωδίες, δεν διεκδικούμε εκδίκηση, αλλά επανόρθωση της μνήμης των αδικοχαμένων άοπλων γυναικόπαιδων που πλήρωσαν με το αίμα τους την υπεράσπιση και προάσπιση της πατρίδας μας.

Δείτε όλη την τοποθέτηση της Βουλευτού στο παρακάτω βίντεο:

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.