Αυτά είναι τα 100 κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα – Δείτε τη λίσταΤα 26,9 δισ. ευρώ έφτασε η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών τον προηγούμενο χρόνο, με τον κλάδο να παρουσιάζει μικρή υποχώρηση 1,5%.

Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, τα ορυκτέλαια πετρελαίου, τα φάρμακα και οι πλάκες, ταινίες και φύλλα από αργίλιο ήταν στην κορυφή της λίστας με τα κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα το 2014.

Τον περασμένο χρόνο υπήρξε ενίσχυση της ζήτησης για τα ελληνικά προϊόντα από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ταυτόχρονα και υποχώρηση των εξαγωγών προς παραδοσιακές αγορές για τη χώρα μας, όπως τα κράτη της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής, αλλά και η Ρωσία, έπειτα από την επιβολή των κυρώσεων για την ουκρανική κρίση.
 
Κορυφαία αγορά για τα ελληνικά προϊόντα παραμένει η Τουρκία, με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο να ακολουθούν. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το 2014 καταγράφονται μειώσεις των εξαγωγών στις τέσσερις από τις πέντε μεγάλες κατηγορίες, με μοναδική εξαίρεση αυτές των βιομηχανικών προϊόντων, που αποτελούν το 38,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,1%.Αντίθετα, σημαντική ήταν η μείωση των εξαγωγών καυσίμων (4,9%), αγροτικών προϊόντων (-3,8%) και πρώτων υλών (-8,9%).

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα 100 κορυφαία ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα ΕΔΩ

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.