Ο Δήμος Κοζάνης συμμετέχει στην εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιώνΣτην εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», του Συμβουλίου της  Ευρώπης στην Ελλάδα για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, συμμετέχει ο Δήμος Κοζάνης. Πρόκειται για μία καμπάνια κατά της σεξουαλικής βίας που ασκείται στα παιδιά, η οποία ξεκίνησε επίσημα το Νοέμβριο του 2010 στη Ρώμη.

Την εκστρατεία στην Ελλάδα συντονίζει η κ. Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης καμπάνιας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Κοζάνης, ανέλαβε τη διανομή της ιστορίας κινουμένων σχεδίων (3D animation video) «Το Μυστικό της Νίκης», στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Το Μυστικό της Νίκης» περνά τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως σε παιδιά, με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση όλων και στην προστασία των παιδιών.

DVD διανέμονται, επίσης, σε χώρους του Δημαρχείου,  ενώ συνοδεύονται από έντυπο υλικό, όπως είναι «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για τους γονείς, καθώς και το παραμύθι «Η Κίκο και το χέρι». Ο Κανόνας των Εσωρούχων εκπονήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους. Μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Διδάσκει στα παιδιά ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίξει ή να χαϊδέψει τα σημεία του σώματός τους που καλύπτονται από εσώρουχα. Ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά ακριβώς τα σημεία. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι το σώμα τους, τους ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά αγγίγματα και ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη κακοποιούνται σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας. Το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από όσο γνωρίζουμε και καλύπτεται από έντονη μυστικότητα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εφαρμογή μηχανισμών πρόληψης για την προστασία των παιδιών.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.