ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου πραγματοποίησε το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου 2015. Στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Θεόδωρος Σιόγκας με τη διπλή του ιδιότητα, ως Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ. και Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, η οποία έγινε σε άριστο κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας συνεννόησης, συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων τα εξής:

·       Η ανάγκη για την στελέχωση όλων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και η πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων.

·       Η επαναλειτουργία της λίστας συμβασιούχων σε ΕΛ.Γ.Α. και Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την αποτελεσματικότερη, χωρίς διακρίσεις απασχόληση των συναδέλφων.

·       Η επανεργοποίησης της ‘Πρακτικής Άσκησης Γεωπόνων’’ με απασχόληση για 12 μήνες σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είτε στους Γεωτεχνικούς φορείς που εποπτεύονται από το συγκεκριμένο Υπουργείο.

·       Τα προβλήματα στην υλοποίηση και στην απορρόφηση των κονδυλίων του Π.Α.Α. 2007 – 2013

·       Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νέα Κ.Α.Π. όπως για παράδειγμα η εσφαλμένη επιλογή να συμπεριλαμβάνεται στους «Ενεργούς Γεωργούς», όπως ορίζεται στον Εθνικό Φάκελο της χώρας μας για την Κ.Α.Π., κάποιος ο οποίος αφήνει  ακαλλιέργητο το 50% της γης του.

·       Οι προτάσεις για τη χορήγηση δικαιωμάτων και η δημιουργία πραγματικά ενεργών γεωργών.

·       Οι πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, εξαιτίας κυρίως των ελλιπών εγκρίσεων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Οι δυσκολίες σε θέματα πώλησης σκευασμάτων ερασιτεχνικής χρήσης καθώς και πρακτικά θέματα που σχετίζονται με την ελληνική φυτοπροστασία στην καθημερινή τους εφαρμογή και απαιτούν επίλυση

·       Η αναγκαιότητα της υπογραφής των Γεωτεχνικών μελετητών στα Μέτρα και τις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την διασφάλιση τόσο της ορθότητας των μελετών όσο και της απόδοσης των ανάλογων φοροδοτικών εισφορών.

·       Η σπουδαιότητα του θεσμού των «Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην Αγροτική Εκμετάλλευση» κατά την εφαρμογή της Νέας Κ.Α.Π., ως του βασικού υποστηρικτικού μηχανισμού της πρωτογενούς παραγωγής.

Επιπλέον για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος Δυτικής Μακεδονίας, τέθηκαν υπ’ όψη του κ. Υπουργού ορισμένα, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής όπως:

·       Η υποστελέχωση των Περιφερειακών Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.

·       Οι προοπτικές εκμετάλλευσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην αγροτική παραγωγή και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ προς αυτή την κατεύθυνση.

·       Η ανάγκη για αξιοποίηση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από τη Δ.Ε.Η. για καλλιέργεια, μετά από την αποκατάστασή και επαναπόδοσή τους για χρήση στην τοπική κοινωνία.

 

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής
ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παρ. Δυτ. Μακεδονίας
Θεόδωρος Γ. Σιόγκας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.