Η Ραχήλ Μακρή για την πληρωμή υποχρεώσεων της ΕΒΖ προς τευτλοπαραγωγούς της Εορδαίας και τους μεταφορείς της ΚοζάνηςΣτις 2 Δεκεμβρίου 2014 κατατέθηκε η με αριθμ πρωτ 2490 Αναφορά σχετικά με την πληρωμή των υποχρεώσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εορδαίας.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στην με αριθμ πρωτ 142/5-12-14 απάντηση της στην ανωτέρω αναφερόμενη Αναφορά υποστηρίζει ότι: «Για τη φετινή χρονιά, από 4.9.2014 έχουμε υποβάλλει στην πιστώτρια Τράπεζα αίτημα χρηματοδότησης και αναμένουμε την απόφασή της. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ισχύον τιμολόγιο και τις συμβάσεις που έχει συνάψει η Ε.Β.Ζ. Α.Ε…»

Οι τευτλοπαραγωγοί καθώς οι μεταφορείς του Νομού Κοζάνης όπως με ενημερώνουν με σχετικές επιστολές τους ότι παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα που αγγίζει τους 5 μήνες.

Πέραν τούτου ενώ οι τευτλοπαραγωγοί πρέπει να αποφασίσουν για την επόμενη καλλιέργεια τους εντός του Μαρτίου δεν έχουν λάβει καμία υπεύθυνη απάντηση για την μελλοντική έγκαιρη κάλυψη των υποχρεώσεων της ΕΒΖ καθώς δεν είναι δυνατόν να στηρίξουν για άλλη μια φορά την ΕΒΖ, η οποία τους χρωστά το αντίτιμο της παραγωγής για τις προηγούμενες χρονιές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνη, όπως αυτές αποδίδονται στον τύπο, το επιχείρημα καθυστέρησης χρηματοδότησης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πλέον καθώς εξασφαλίστηκε ποσό 30 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς…

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.  Υπουργός:

1. Πότε θα καταβληθούν τα χρωστούμενα ποσά στους τευτλοπαραγωγούς;
2. Θα υπάρξουν άμεσες εξασφαλίσεις προς τους τευτλοπαραγωγούς προκειμένου να αποφασίσουν για την επόμενη καλλιέργεια τους
3. Πότε θα καταβληθούν τα χρωστούμενα ποσά στους μεταφορείς;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.