Το Πανεπιστήμιο μας ενώνει – Άρθρο του Πάρι ΚουκουλόπουλουΤην Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2015 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πέρασε σε μια νέα περίοδο. Άλλαξε σελίδα.
    
Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα διοικείται πλέον όχι από Διοικούσα Επιτροπή που όριζε κάθε φορά το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από τις εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές του.  
    
Ο κ. Αντώνης Τουρλιδάκης είναι ο πρώτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει τις καλύτερες ευχές και τη συμπαράσταση όλων μας.
    
Δέκα τρία χρόνια μετά την ίδρυση του το Πανεπιστήμιο μας κάνει ένα μεγάλο βήμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, εξαλείφοντας το βασικότερο λόγο για τον οποίο τέθηκε εν αμφιβόλω πριν δύο (2) χρόνια, δηλαδή, την ανολοκλήρωτη διοικητική του δομή.
    
Η εκλογή πρυτανικών αρχών έγινε εφικτή μετά την τροπολογία που ετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε συνεργασία με την τότε Διοικούσα Επιτροπή και τον Πρόεδρο της κ. Θεόδωρο Χατζηπαντελή και ψηφίστηκε από τη Βουλή όπως κατατέθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Α. Λοβέρδο.
    
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που ενισχύει το κύρος του Πανεπιστημίου Δ.Μ. και δίνει δημιουργική διέξοδο στις ενδογενείς δυνάμεις της Ακαδημαϊκής του Κοινότητας.
    
Όσο σημαντικό είναι το παραπάνω γεγονός άλλο τόσο δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
    
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εξ ορισμού χώρος ανταγωνιστικός και τα Περιφερειακά Ιδρύματα της στην πατρίδα μας δεν τυγχάνουν και της πιο καλής αντιμετώπισης.
    
Ο κ. Πρύτανης και οι συνάδελφοι του γνωρίζουν άριστα τις δυνατότητες και τους κινδύνους, τα υπέρ και τα κατά του Πανεπιστημίου μας.
    
Το ερευνητικό έργο που παράγεται, η ελκυστικότητα των τμημάτων όπως αποτυπώνεται στις βάσεις εισαγωγής και η αξιοποίηση του καινοτόμου θεσμού των επωνύμων εδρών σε συνεργασία με τη ΔΕΗ καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, στα θετικά της μέχρι σήμερα πορείας του Πανεπιστημίου και προοιωνίζονται ανάλογη και καλύτερη συνέχεια με την ευθύνη, πλέον, των πρυτανικών αρχών.
    
Για μας, την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της, υπάρχουν επίσης ζητήματα όπου μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε και μάλιστα αποφασιστικά.

Το Σεπτέμβρη φέτος θα λειτουργήσει και τρίτο τμήμα στην Κοζάνη ολοκληρώνοντας έτσι τη δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής. Είναι απόλυτα εφικτό να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην υποδοχή του νέου τμήματος και, κυρίως, να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος με περιττά λειτουργικά έξοδα.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν το έργο της Πανεπιστημιούπολης που έχει εδώ και μήνες το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι απολύτως ώριμο από κάθε άποψη.

Και στα δύο παραπάνω ζητήματα υπάρχει πολύ καλή προεργασία από τις προηγούμενες αρχές του τόπου και επιβάλλεται η ολοκλήρωση τους.

Σ΄ ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η αβεβαιότητα έχουμε ανάγκη από σταθερές και το Πανεπιστήμιο είναι μια απ΄ τις σημαντικότερες.

Πιστεύω ότι οι νέες αρχές που εγκαταστάθηκαν πριν 6 μήνες εμφορούνται από την ίδια αντίληψη για το Πανεπιστήμιο και καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Όλοι θα είμαστε δίπλα τους γιατί η υπόθεση του Πανεπιστημίου μας ενώνει.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.