Το φινάλε της Κοζανίτικης Αποκριάς 2015 γράφτηκε στο Δημοτικό Αναψυκτήριο του Αγίου Δημητρίου



Oι Εκδηλώσεις της Κοζανίτικης Αποκριάς 2015 έλαβαν oυσιαστικό τέλος  χθες με την καθιερωμένη απονομή επαίνων και διακρίσεων στους 14 Φανούς της  Κοζάνης. Μια από τις καινοτομίες της φετινής Αποκριάς,  με τη συναίνεση όλων των Φανών, ήταν και  η κατάργηση της γιορτής της Καθαράς  Δευτέρας στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου και η μεταφορά αυτής την Κυριακή της Ορθοδοξίας .
 
Έτσι, χθες Κυριακή, Πρωτομαρτιά ,  αντάμωσαν  οι αντιπροσωπείες των Φανών στο χώρο του Δημοτικού Αναψυκτηρίου για να ανταλλάξουν ευχές  με μπακλαβά και σαραγλί ,να  γελάσ’ν  του Μάρτη, να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της φετινής Αποκριάς,  και να  μοιραστούν και τους σχετικούς επαίνους.
 
Αρκετές από τις αντιπροσωπείες ήταν πολυπληθείς, συνοδεύοντας σύσσωμοι τα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής χρονιάς , που δεν ήταν άλλοι  από τους παλιούς τραγουδιστές των Φανών. Στους περισσότερους Φανούς παρατηρήθηκε διάδοχη κατάσταση στο τραγούδι, σε άλλους όμως οι πρωτοτραγουδιστές των Φανών παραμένουν οι ίδιοι εδώ και 25 χρόνια, από το 1991 που ο Δήμος τους βράβευσε για τελευταία φορά.

Κάποιοι βέβαια σήμερα αδυνατούν να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις,  παρότι  η ψυχή τους λαχταρά, τα πόδια πλέον δε τους βαστούν. Αυτά τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Φανών μιας ολόκληρης σχεδόν γενιάς πήρε την πρωτοβουλία και βράβευσε ο ΟΑΠΝ χθες  τιμώντας την πολύχρονη προσφορά τους στο αποκριάτικο τραγούδι και  τη μεγάλη τους συμβολή στη συνέχιση του εθίμου του Φανού. Αξίζει να αναφερθούν  τα
συγκεκριμένα ανά Φανό ονόματα:

Φανός Αριστοτέλη: Αθανάσιος Πάτσιος, Φανός Γιτιάς:   Κώστας Γκουγκουβέλας και Θύμιος Ντόλας,  Φανός Κεραμαριό: Νίκος Τσιμπέρης, Γιάννης Τσιμπέρης  και Νίκος Βούρκας, Φανός Αη-Δημήτρη: Κων/νος (Μπίλτ’ς) Μούρτζιος, Φανός Πηγάδ’ απ’ του Κεραμαριό: Χαρίσιος Μόσχος, Φανός Σκ’ρκας : Λάζαρος  Κουζιάκης, Φανός τ’ Μάγγαν’ ου Λάκκους: Θόδωρος Λάκκας, Φανός Αλωνια: Τάκης Τζάλιας, Φανός Μπουντανάθκα: Νίκος  Μπαντώλας και Νικολής Βούρκας, Φανός Παύλου Μελά: Ιωάννης Σπύρου Φανός Κασμερτζίδις: Γιώργιος Μάστορας – Γκουλέμας , Φανός Αγίου Αθανασίου: Παρασκευάς Τούνας και τέλος ο Μιχάλης Τσιανάκας για τη γενικότερη συμβολή του στη διάδοση του παραδοσιακού κοζανίτικου τραγουδιού.

Εκτός των παλιών τραγουδιστών βραβεύτηκαν με έπαινο και οι ίδιοι οι Φανοί για τη συνέπεια και το δυναμισμό που επέδειξαν και φέτος  στην εκτέλεση των  αποκριάτικων δρώμενων  του Φανού και της παρέλασης, αψηφώντας διάφορες αντιξοότητες ,όπως τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τα μνημόνια κλπ.  Φέτος για πρώτη φορά ο ΟΑΠΝ τους χάρισε και από ένα κάδρο, που φιλοτεχνήθηκε από την καλλιτέχνιδα χαρτοκοπτικής  κ. Γλύκα Παυλίδου και αναπαριστά  άνδρες και γυναίκες του Φανού στο  χορό και στο τραγούδι.

hukihykiyh

Η κ. Φανή Φτάκα, προέδρος του ΟΑΠΝ ξεκινώντας πρώτη την αποτίμηση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, εξήρε τη συμβολή των Φανών και των τραγουδιστών ειδικότερα  χαρακτηρίζοντας αμφότερους στυλοβάτες και ψυχή της Κοζανίτικης Αποκριάς.  Με τις επισκέψεις που πραγματοποίησε και στους 14 Φανούς μες στο 12ήμερο,  διαπίστωσε ότι σε ορισμένους Φανούς παρατηρήθηκε αλλαγή σκυτάλης σε νεότερους στην ηλικία τραγουδιστές. Αρκετοί όμως από αυτούς χρειάζονται ενίσχυση στον τόνο, στο ύφος και στο ρεπερτόριο, γι’ αυτό και  από του χρόνου θα πρέπει πάλι  να τεθεί σε λειτουργία  η σχολή αποκριάτικων τραγουδιών.

Υπογράμμισε όμως παράλληλα ότι η καλή δημόσια εικόνα που εκπέμψαμε ως Δήμος προέκυψε από την κοινή συνεργασία πολλών ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ: Προσκόπων, Οδηγών, Διασωστών, Ραδιοερασιτεχνών, Πολιτιστικών  Συλλόγων, χορευτικών  ομίλων, κλπ,  αλλά και από τη συμβολή πολλών υπηρεσιακών παραγόντων, όπως της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ,  διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου. Ανέφερε χαρακτηριστικά την  μεγάλη συμβολή της Υπηρεσίας  Καθαριότητας, η οποία  έδινε καθημερινά εξετάσεις καθαριότητας παραδίδοντας πάντα κάθε πρωί πεντακάθαρη την πόλη, ειδικά μετά τον βομβαρδισμό του κεντρικού πεζόδρομου από σάλτσες, μαγιονέζες, αλεύρια και αυγά  των Sourdes Games, ένα μελανό σημείο που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά του χρόνου. Επισήμανε ακόμα τη συμβολή της υπηρεσίας Μηχανοργάνωσης του Δήμου και  ειδικότερα του προϊσταμένου της κ. Καρατζόπουλου Δημήτρη που  υποστήριξε τεχνικά το live Streaming  της κεντρικής εξέδρας των εκδηλώσεων.

Ευχαρίστησε τέλος τόσο τους  αφανείς ήρωες των Φανών και των Συλλόγων, όσο και τις γυναίκες που δούλεψαν αθόρυβα στα μετόπισθεν και συνέβαλαν στην επιτυχία των αποκριάτικων εκδηλώσεων 2015 . Τέλος θεώρησε επιβεβλημένη  τη δημόσια έκφραση ευχαριστιών στην κα Σούλα Παλέντζα και στον κ. Χρήστο Λαμπριανίδη για τη δωρεάν παραχώρηση φωτογραφιών τους.  Έκλεισε ζητώντας από τους αντιπροσώπους των Φανών να υποβάλουν και αυτοί με τη σειρά τους έναν γραπτό απολογισμό  με όσες παρατηρήσεις κρίνουν απαραίτητες .

Κάποιοι από τους αντιπροσώπους παίρνοντας το λόγο υπογράμμισαν το προβάδισμα που πρέπει να δοθεί στη Νεολαία για την ασφαλή  διαιώνιση του εθίμου, άλλοι τόνισαν την αναγκαιότητα διασφάλισης  από τους ίδιους τους Φανούς τόσο της ποιότητας της  εκπεμπόμενης «απ’ τ’ άργανα»  μουσικής  όσο και του προσφερόμενου κρασιού, κάποιοι πάλι πρότειναν την ανεύρεση χορηγιών μέσα στο πλήθος των τοπικών καταστημάτων  εστίασης που  επωφελούνται από το έθιμο για την αύξηση του κύκλου εργασιών τους, ενώ άλλοι πρότειναν τη διερεύνηση ίδρυσης μουσείου Αποκριάς. Όλοι ανεξαιρέτως  τόνισαν  την αναγκαιότητα  διαφύλαξης και τόνωσης της κοζανίτικης πατροπαράδοτης φιλοξενίας και του σεβασμού του παραδοσιακού χρώματος  της κοζανίτικης Αποκριάς.

Στην εκδήλωση εκτός των Φανών παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Κύρινας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου και τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΠΝ: Τασοπούλου Ελένη, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σπύρος Σαπρίκης και Νίκος Πλεξίδας και Γιώργος Χατζαβερίδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή επαίνων στις κυρίες Τριανταφύλλου Κούλα (Φανός Πηγάδ’ απ’ του Κεραμαριό), Δάτσιου Γίτσα (Φανός Αριστοτέλης) Βάνα Βαχτσεβάνου και Τάσα Βαρδάκα (Φανός Παύλου Μελά) καθώς στο Φανό Άγιος Αθανάσιος για τους χειροποίητους μπακλαβάδες και τα σαραγλιά που κέρασαν.

ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.