Ναι στην ανασύσταση του π. Δήμου Βελβεντού – Αναβολή για τα Καμβούνια – Ναι στη σύσταση Τ.Κ. Παλαιογρατσάνου – Άνοιξε το θέμα για σύσταση Τ.Κ. Λαζαράδων, Φρουρίου, Πολυρράχου, ΠροσηλίουΣε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο συμφωνεί στην ανασύσταση του π. Δήμου Βελβεντού, προχώρησε  το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού, στη συνεδρίαση της Πέμπτης  26 Φεβρουαρίου 2015. Η απόφαση λήφθηκε μετά από μαραθώνια συζήτηση -περί τις 3,5 ώρες- στην οποία ακούστηκαν πολλές και αντικρουόμενες προτάσεις, που τελικά συγκεράστηκαν και με τις παρεμβάσεις των τ. δημάρχων Βελβεντού Στεργίου και Μπελιά, οι οποίοι ζήτησαν ψήφισμα με απόλυτη ή κατά το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία, με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο να συμφωνεί στο δίκαιο αίτημα της κοινωνίας του Βελβεντού.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επεκράτησε είναι το γεγονός ότι προηγήθηκε της απόφασης ψηφοφορία, με το ερώτημα της αναβολής συζήτησης του θέματος και για το οποίο ψήφισαν υπέρ περί τους 7-8 συμβούλους, ενώ επίσης σύμβουλοι στις αρχικές τους τοποθετήσεις είχαν εκφραστεί ότι θα καταψήφιζαν οποιαδήποτε απόφαση ή ψήφισμα (Κυριακίδης, Λαζαριώτης, με βασικό αιτιολογικό ότι πρέπει πρώτα να ανοίξει το χωροταξικό από την κυβέρνηση, που θα έχει άλλωστε ορίζοντα εφαρμογής το 2019).

Επακριβώς το κείμενο της απόφασης στο οποίο θα βασιστεί η σύνταξη του ψηφίσματος που θα αποσταλεί στο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ως εξής:

«Γνωρίζοντας τη μακρόχρονη βούληση των πολιτών του Βελβεντού, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων-Βελβεντού συμφωνεί στην ανασύσταση του πρώην Δήμου Βελβεντού, όταν υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τις προθέσεις του Υπουργείου επί του θέματος το συντομότερο δυνατό».

Αντίθετα, λόγω του προχωρημένου της ώρας -είχε πάει 23:30 και είχαν συζητηθεί μόλις δυο θέματα από τα 32 της ημερήσιας διάταξης-, ο εισηγητής του θέματος «Περί συζήτησης ανεξαρτητοποίησης των Καμβουνίων» αντιδήμαρχος Θύμιος Δισερής ζήτησε την αναβολή της συζήτησης  για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού πρώτα έκανε μια σύντομη τοποθέτηση. Σύμφωνα με τον κ. Δισερή, «από το αίτημα της ανεξαρτητοποίησης των Καμβουνίων δεν έχουμε καμιά φορά παραιτηθεί. Από το 2010 με αποφάσεις των συμβουλίων του π. Δήμου Καμβουνίων και της π. Κοινότητας Λιβαδερού κάναμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με κοινοποίηση στην ΚΕΔΚΕ…». Επιπλέον ανέφερε ότι έχει τη σύμφωνη θετική γνώμη των προέδρων των Τ.Κ. Τριγωνικού, Μεταξά και Πολυρράχου, για ένταξη τους στον -αιτούμενο για σύσταση- ορεινό δήμο Καμβουνίων-Λιβαδερού. Κατόπιν αυτών και παρά την επίσημη απόφαση για αναβολή της συζήτησης του θέματος, έκαναν παρεμβάσεις οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κωνσταντόπουλος και Λιάκος, που τόνισαν ότι για να έρθει το θέμα για συζήτηση θα πρέπει να προηγηθούν ανοιχτές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Έτσι διαμορφώθηκε και η τελική απόφαση που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του σώματος, για «αναβολή συζήτησης του θέματος για επόμενη -και όχι για την επόμενη- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε και η συζήτηση του θέματος της ημερήσιας διάταξης «Περί σύστασης Τοπικής Κοινότητας Παλαιογρατσάνου» με τις ..προεκτάσεις που δημιούργησε. Ο εισηγητής του θέματος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζήνων Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στο άρθρο 283/3852/2010 του Καλλικράτη και σε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με τα οποία, όταν ένα οικισμός έχει απογραφεί αυτοτελώς, μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστή Τοπική Κοινότητα με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και σύμφωνη γνωμοδότηση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Κατόπιν αυτού η εισήγηση για θετική γνωμοδότηση σύστασης Τοπικής Κοινότητας Παλαιογρατσάνου υπερψηφίστηκε ομόφωνα .

Η προηγούμενη απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε στη συζήτηση -Δισερής, Κωνσταντόπουλος, Λιάκος-  και το θέμα δημιουργίας Τοπικών Κοινοτήτων και στους οικισμούς Λαζαράδων, Φρουρίου που ανήκουν στην Τ.Κ. Τρανοβάλτου και στον οικισμό του Προσηλίου που αποτελεί σήμερα με το Πολύρραχο ενιαία Τοπική Κοινότητα, και που ασφαλώς απογράφονται αυτοτελώς. Το θέμα αυτό παραπέμφθηκε για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση, αφού ζητηθεί και η άποψη των κατοίκων των ως άνω οικισμών.

ΥΓ Απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο εκ των επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Γεωργακόπουλος.

 

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.