Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρωτότυπου έργου «Παροχή Προτεραιότητας σε πραγματικό χρόνο σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»



Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, εντός του Ιανουαρίου 2015, οι τελικές δοκιμές λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας ενός πρωτότυπου ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου φωτεινής σηματοδότησης για παροχή προτεραιότητας σε μέσα μαζικής μεταφοράς με παράλληλη ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που αυτό επιφέρει στο υπόλοιπο αστικό οδικό δίκτυο.

Το ολοκληρωμένο σύστημα συλλέγει και επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες από το αστικό οδικό δίκτυο και παρέχει την δυνατότητα «εκπόνησης» του προγράμματος φωτεινής σηματοδότησης κατά την έλευση των μέσων μαζικής μεταφοράς στον κόμβο. Είναι παραμετροποιημένο και αναπροσαρμόζεται πολύ εύκολα σε περίπτωση αλλαγής των χαρακτηριστικών φωτεινής σηματοδότησης του κόμβου ή της διέλευσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και παρέχει τη δυνατότητα επιλογής επιπέδων προτεραιότητας διαφόρων τύπων (π.χ. λεωφορεία, τραμ, ασθενοφόρα, οχήματα πυροσβεστικής).

Το ολοκληρωμένο σύστημα αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου “Παροχή Προτεραιότητας σε πραγματικό χρόνο σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς” με ερευνητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (www.teiwm.gr), που ήταν και συντονιστής του έργου και του Εργαστηρίου Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης (www.dssl.tuc.gr).

Το έργο υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και Εθνικούς Πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της πράξης με τίτλο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου στη διεύθυνση http://archimedesiii.teiwm.gr ή επικοινωνήστε με την Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου Καθ. Βάγια Δινοπούλου στο e-mail: dinop@teiwm.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.