Πολλάκις, έχουμε ακούσει ή διαβάσει ότι η Δ.Ε.Η. αποτελεί αρνητικό παράγοντα στη ζωή των κατοίκων τους νομού Κοζάνης και δη στην περιοχή της Εορδαίας. Και όχι άδικα, καθώς τα αποτελέσματα κατά καιρούς είναι εμφανή στην υγεία τους, με τον καρκίνο να αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας σε αυτόν τον εφιάλτη που αναπνέουν καθημερινά.
Παρόλα αυτά υπάρχει και ένας «μύθος» πως στην Πτολεμαΐδα υπάρχει η μεγαλύτερη θνησιμότητα. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα που δημοσίευσε το thetoc.gr και τα στοιχεία ελληνικής στατιστικής αρχής η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο στην Ελλάδα.
Ειδικά στις Σέρρες, καταγράφεται θνησιμότητα αλλά και ο υψηλότερος δείκτης γήρανσης σε ποσοστό 26%, στη Δράμα 23% και στην Ξάνθη 15%.
Τα στοιχεία για τον καρκίνο σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες, αλλά και πλήθος εικασιών -βάσιμων και μη- που δημιουργούν αντανακλαστικά φόβου στους κατοίκους.
Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι:
Πρώτον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά.
Δεύτερον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.
Τέλος εντοπίζεται ως πιθανό αίτιο και το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι της Δράμας είχαν μεταναστεύσει κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς.
Πάντως, εκείνο που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα είναι ότι οι δείκτες καρκίνου στην Ελλάδα αυξάνονται, έχοντας μάλιστα σπάσει το ηλικιακό φράγμα παλαιότερων χρόνων και εμφανίζοντας κρούσματα σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
Σάκης Καραδημούλας για το kozaniLife.gr