Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την Πτολεμαΐδα 5 πριν από 8 χρόνια – Γράφει ο Χρήστος Ι. ΚολοβόςΟι εκλογές τελείωσαν, μια νέα κυβέρνηση ανέλαβε τις τύχες της χώρας, με την πρωτόγνωρη συνεργασία μιας «αριστερής» με μια «δεξιά» παράταξη σε ένα κοινό αντιμνημονιακό στόχο. Ας ευχηθούμε όλοι η νέα κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της, για το καλό της χώρας.

Στην προεκλογική περίοδο είδαμε πρώην πλέον βουλευτές να προσπαθούν να «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής ξέρουν βέβαια καλύτερα απ’ όλους πόσο τους «βοήθησαν» και είναι βέβαιο πως δεν θα ξεχάσουν ποτέ ιδίως τα χημικά και το ξύλο, με τα οποία τους φιλοδώρησε η κυβέρνηση του Πασοκ, μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τη μετεγκατάσταση.

Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, καλό είναι να θυμηθούμε ξανά κάποια πραγματικά περιστατικά. Τέτοιες μέρες πριν από 8 χρόνια, στα μέσα Φεβρουαρίου 2007, ήλθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης για συζήτηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΔΕΗ, για τη διάνοιξη του νέου ορυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου στην περιοχή της Ποντοκώμης. Η ΜΠΕ δεν είχε καμιά πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση των δυο κοντινών στο ορυχείο Οικισμών, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης.

Νέος Νομάρχης είχε αναλάβει μόλις απ’ την Πρωτοχρονιά του 2007 ο Γ. Δακής. Λόγω της προσωπικής μας φιλίας και των ειδικών μου γνώσεων, παρά το γεγονός πως έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, μου ζήτησε να εξετάσω τη ΜΠΕ της ΔΕΗ και να του πω τη γνώμη μου. Κατέληξα να συντάξω δυο κείμενα με τεχνοκρατική τεκμηρίωση, ένα «Γενικών» κι ένα «Αναλυτικών» Παρατηρήσεων, τα οποία, προς τιμήν του, κατέθεσε αυτούσια στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, χωρίς να προσθέσει ή ν’ αφαιρέσει ούτε ένα «και».

Όσοι είχαν παραβρεθεί τότε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ίσως θυμούνται τη γραφειοκρατικού χαρακτήρα εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που εισηγούνταν να γίνει δεκτή η ΜΠΕ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, τόσο απ’ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο κι από παρόντες κατοίκους των θιγόμενων Οικισμών. Ωστόσο αμέσως μετά ακολούθησε η εισήγηση του Νομάρχη, σε εντελώς αντίθετο κλίμα και ύφος, η οποία προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και τελικά την αποδέχτηκε ΟΜΟΦΩΝΑ το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για πρώτη και μοναδική φορά αποδέχτηκε το ΥΠΕΚΑ και με το ιστορικής αξίας έγγραφο 106298/1727/24.4.2007 επέστρεψε τη ΜΠΕ στη ΔΕΗ για επανασύνταξη, με την υπόδειξη να λάβει υπόψη την απόφαση και τις παρατηρήσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Η ΔΕΗ ξανακοίταξε τα δεδομένα της, άλλαξε τις απόψεις της και στις 8.10.2007, μετά από κοινή συνεδρίαση στη Νομαρχ. Αυτοδιοίκηση Κοζάνης φορέων της περιοχής με τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο, ανακοινώθηκε πρόγραμμα 5 σημείων, με κατασκευή νέου λιγνιτικού ΑΗΣ (Πτολεμαΐδα 5) και μετεγκατάσταση των Οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης «για την αξιοποίηση των υποκείμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων». Η απόφαση πέρασε απ’ το Δ.Σ. της ΔΕΗ στις 13.11.2007, με την έγκριση ενός συνολικού επενδυτικού προγράμματος.

Έτσι λοιπόν άνοιξε πριν 8 χρόνια ο δρόμος για την Πτολεμαΐδα 5 και τις μετεγκαταστάσεις των δυο Οικισμών και σίγουρα όχι χάρη στις προσπάθειες των πρώην βουλευτών, οι οποίοι προφανώς ήταν υποχρεωμένοι να στηρίξουν την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Περιμένουμε πλέον να δούμε πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης, που θα δώσουν μια ανάσα στη μαστιζόμενη απ’ την ανεργία Δυτική Μακεδονία.

Με την κατασκευή της «Πτολεμαΐδα 5» όλοι κερδίζουν: η χώρα κερδίζει, καθώς θα αποκτήσει μια σύγχρονη λιγνιτική μονάδα αξιόπιστης και φθηνής ηλεκτροδότησης, θα αξιοποιήσει λιγνιτικά αποθέματα, που η ΜΠΕ του 2007 εγκατέλειπε ανεκμετάλλευτα, και αποφεύχθηκαν αχρείαστες κοινωνικές εντάσεις. Η ΔΕΗ κερδίζει, για τους ίδιους λόγους. Η περιοχή μας κερδίζει, καθώς θα γίνει ένα μεγάλο έργο, διασφαλίζοντας υφιστάμενες και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα, ενώ η συνέχιση της εκμετάλλευσης των ορυχείων δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις αποκατάστασης των εδαφών. Οι κάτοικοι των δυο Οικισμών κερδίζουν, καθώς ικανοποιείται το αίτημα για μετεγκατάσταση. Η τοπική οικονομία κερδίζει, καθώς δημιουργείται οικονομικός κύκλος με τα χρήματα των μετεγκαταστάσεων.

Ο χειρισμός της ΜΠΕ το 2007 δείχνει το δρόμο που μπορούμε ν’ ακολουθούμε σε παρόμοιες περιπτώσεις: οι κραυγές, όσο δυνατές κι αν είναι, εύκολα αγνοούνται απ’ τις γραφειοκρατίες. Η αναλυτική τεκμηρίωση και η παράθεση συγκεκριμένων επιχειρημάτων υποχρεώνει όλους να σκύψουν στην ουσία του προβλήματος και να αιτιολογήσουν τις αποφάσεις. Κι αυτό δεν είναι ποτέ τόσο εύκολο, ας τους βάλουμε λοιπόν δύσκολα! Και δεν είναι ανάγκη να έχουμε ίδιες πολιτικές αντιλήψεις για να το κάνουμε!

Για ιστορικούς λόγους παραθέτω πιο κάτω το κείμενο των «Γενικών Παρατηρήσεων» επί της ΜΠΕ 2007. Πάντα είναι καλό να ξαναθυμόμαστε αυτά που μας ενώνουν:

(*) Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εκμετάλλευσης & Αξιοποίησης Ενεργειακών Πρώτων Υλών ΤΕΕ
Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας
Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας 2012-2014

Παρατηρήσεις

για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΔΕΗ ΑΕ
«για εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου»

Η εκμετάλλευση των λιγνιτών της Δυτικής Μακεδονίας συμβάλλει διαχρονικά σε ποσοστά 60-75% στην κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να παρέχει μέχρι σήμερα φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα αποτελεί τη βάση της ισχυρής κερδοφορίας της εισηγμένης πλέον στο Χρηματιστήριο ΔΕΗ ΑΕ.

 Ο Νομός Κοζάνης ζει και αναπτύσσεται εδώ και πολλά χρόνια μαζί με την ανάπτυξη της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων του από τη ΔΕΗ και είναι σήμερα η μακράν μεγαλύτερη μεταλλευτική περιοχή της χώρας μας. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα συναντά πολύ μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, εδώ η βιομηχανική δραστηριότητα είναι μέχρι σήμερα αποδεκτή από την κοινωνία της περιοχής, εάν συμβαδίζει τόσο με την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος. Με το πνεύμα αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης εξέτασε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΔΕΗ ΑΕ «για εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου».

Μια ΜΠΕ πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις για να μπορεί να γίνει αποδεκτή :

πρώτη προϋπόθεση είναι να προσδιορίζει με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο το περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται το έργο και να προσπαθεί να προβλέψει όλες τις πιθανές επιπτώσεις. Περιβάλλον δεν είναι μόνο η χλωρίδα και η πανίδα, είναι πρώτα-πρώτα ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, οι κάτοικοι μιας περιοχής. Η υπό εξέταση ΜΠΕ ουδόλως προσδιορίζει με πληρότητα το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής και τις επιπτώσεις, τις οποίες αυτό θα υποστεί από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
 
Στα χρόνια που το λιγνιτωρυχείο Νοτιοδυτικού Πεδίου θα αναπτύσσεται βόρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποντοκώμης του Δήμου Δημ. Υψηλάντη, θα αναπτύσσεται σε πολύ μικρή απόσταση, βορειότερα και σε σειρά στην ίδια περιοχή, το λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής, κάτι που αποσιωπά εντελώς η ΜΠΕ. Οι σωρευτικές επιδράσεις των ΔΥΟ λιγνιτωρυχείων θα δημιουργήσουν στην Ποντοκώμη συνθήκες διαβίωσης παρόμοιες μ’ αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι στον Κόμανο και τον Κλείτο. Η σκόνη, που σήμερα καλύπτει καθημερινά το κεντρικό-ανατολικό τμήμα της λεκάνης Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, θα επεκταθεί σταδιακά και στο δυτικό άκρο της λεκάνης, ακριβώς εκεί που βρίσκεται η Ποντοκώμη. Η υγεία των κατοίκων της Ποντοκώμης τίθεται σε προφανή κίνδυνο, κάτι που αποσιωπά εντελώς η ΜΠΕ.

Οι σωρευτικές επιδράσεις των ΔΥΟ λιγνιτωρυχείων θα δημιουργήσουν επίσης ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαΐδας. Υπενθυμίζεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ΟΜΟΦΩΝΑ είχε ζητήσει τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής κατά τη συζήτηση της ΜΠΕ του λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής. Με τη διάνοιξη και νέου λιγνιτωρυχείου σε μικρή απόσταση, η ζωή στη Μαυροπηγή θα γίνει αδύνατη. Κι όμως, η υπό εξέταση ΜΠΕ αποσιωπά εντελώς τις συνέπειες στη Μαυροπηγή, σαν αυτή να μην υπάρχει.

Σε μικρή απόσταση νότια της Ποντοκώμης βρίσκεται το Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυροδενδρίου του Δήμου Δημ. Υψηλάντη. Η διάνοιξη του νέου λιγνιτωρυχείου μέχρι το δυτικό άκρο της λεκάνης Κοζάνης-Πτολεμαΐδας θα δημιουργήσει σύννεφα σκόνης σε θέση από την οποία εύκολα οι βόρειοι άνεμοι θα μεταφέρουν μέχρι το Μαυροδένδρι, κάτι που αποσιωπά εντελώς η ΜΠΕ.

 δεύτερη προϋπόθεση είναι να διασφαλίζει το αίσθημα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ των κατοίκων. Το Δημοτικό Διαμέρισμα Ποντοκώμης θα  βρεθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εγκλωβισμένο ανάμεσα στις αποθέσεις του λιγνιτωρυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου και σε ένα τεράστιο όρυγμα, βάθους 200 μέτρων, που θα «χάσκει» ορθάνοιχτο σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από τα σπίτια. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, στο όρυγμα αυτό θα σχηματισθεί «λίμνη» βάθους 70 μέτρων, μήκους 2,5 χιλιομέτρων και πλάτους 1,5 χλμ.. Το υψόμετρο της «όχθης» μπροστά στο χωριό είναι περίπου 680 μέτρα, ενώ η στάθμη της «λίμνης» εμφανίζεται ότι θα είναι σε υψόμετρο 550 μέτρα, δηλαδή 130 μέτρα χαμηλότερα. Θα υπάρχει επομένως ένα τεράστιο κενό μπροστά στο χωριό. Όπως προκύπτει από τη ΜΠΕ, κανένα μέτρο ασφαλείας δεν προβλέπεται για τη διασφάλιση της ευστάθειας της περιοχής του οικισμού Ποντοκώμης. Η κλίση τελικών πρανών του τελικού ορύγματος προς την πλευρά του Οικισμού, που είναι μόνο 1: 2,08 όπως προκύπτει από τα σχέδια της ΜΠΕ (οριζόντια απόσταση 270 μέτρα για κατακόρυφη υψομετρική διαφορά 130 μέτρα), όχι μόνο δεν διασφαλίζει την ευστάθεια, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επιπλέον, τα νερά της «λίμνης» θα καλύπτουν το υπόλοιπο τμήμα των τελικών πρανών και είναι γνωστό ότι τα νερά συμβάλλουν πολύ στην αστάθεια των πρανών. Κι ακόμα, πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχει τεκτονική μελέτη της περιοχής. Το λιγνιτωρυχείο θα δημιουργήσει πρανή εξόρυξης ανοιχτά σε ΔΥΟ κατευθύνσεις, πολύ κοντά στην Ποντοκώμη. Σε περίπτωση που υπάρχει έστω και ένα ρήγμα διερχόμενο μέσα από την Ποντοκώμη, σε διεύθυνση παράλληλη με τη διεύθυνση των πρανών του λιγνιτωρυχείου, αυτό με βεβαιότητα θα δώσει μετακινήσεις του εδάφους, κάτι που αποσιωπά εντελώς η ΜΠΕ.

τρίτη προϋπόθεση είναι να διασφαλίζει τη συνέχιση της ομαλής διαβίωσης στην περιοχής μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ούτε και αυτό διασφαλίζεται στην υπό εξέταση ΜΠΕ, που παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης, που υπάρχει άλλωστε ως οδηγία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επέρχεται δραστική και μόνιμη αλλοίωση του τοπίου, αλλά πουθενά στη ΜΠΕ δεν προκύπτει το πώς συνδέεται με τη γύρω περιοχή η νέα μορφολογία που θα προκύψει. Επέρχεται δραστική αλλοίωση της σύστασης των εδαφών, αλλά πουθενά δεν προβλέπεται κάποια διασφάλιση της τελικής κατάστασης. Τα αναφερόμενα περί «διάστρωσης των τελικών επιφανειών με φυτική γη» στερούνται οποιασδήποτε αξιοπιστίας, αφού οι σχετικοί περιβαλλοντικοί όροι που ισχύουν στο διπλανό Ορυχείο Μαυροπηγής παραβιάζονται ήδη ασύστολα από τη ΔΕΗ ΑΕ και η όποια φυτική γη υπήρχε στις εκτάσεις που έχουν εκσκαφθεί έχει ήδη πεταχτεί σαν στείρο στις αποθέσεις των ορυχείων, κάτι που αποσιωπά εντελώς η ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τη μεταλλευτική νομοθεσία (Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, Άρθρο 4, «Γενικές υποχρεώσεις εκμεταλλευτή και εργοδότη»), πριν την έναρξη μεταλλευτικών εργασιών σε νέο έργο θα πρέπει να έχει συνταχθεί ειδική τεχνική μελέτη, που θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από πουθενά δεν προκύπτει από τη ΜΠΕ ότι έχει συνταχθεί και εγκριθεί τέτοια τεχνική μελέτη. Το κείμενο και τα σχέδια της ΜΠΕ εμφανίζουν πλήθος ανακριβειών και γενικόλογων ασαφών αναφορών, για τα οποία θα σταλεί συμπληρωματική, αναλυτική επιστολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Για να έχει νόημα η διάνοιξη ενός οποιοδήποτε νέου λιγνιτωρυχείου πρέπει να διασφαλίζεται η ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, όπως άλλωστε ρητά προβλέπει η μεταλλευτική νομοθεσία της χώρας μας (Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, Άρθρο 6, «Γενικά κριτήρια ορθολογικής δραστηριότητας»). Η ΜΠΕ αποσιωπά εντελώς ότι το λιγνιτικό κοίτασμα επεκτείνεται κάτω από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ποντοκώμης και μάλιστα με ιδιαίτερα καλούς όρους για την εκμετάλλευση. Σύμφωνα με τον Πίνακα 1.1 της σελ. 3 της ΜΠΕ η μέση σχέση εκμ/σης του λιγνιτωρυχείου θα είναι 5,20 m3/t, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Μελετών & Ανάπτυξης Ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ, κάτω από τον Οικισμό Ποντοκώμης υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη 51,0 εκατ. τόννων με σχέση εκμ/σης μόνο 4,3 m3/t. Οι συντάκτες της ΜΠΕ εξέτασαν τη «μηδενική υπόθεση» να μη γίνει η εκμετάλλευση του Νοτιοδυτικού Πεδίου, προκειμένου να πείσουν για τη σκοπιμότητα της διάνοιξης μια κοινωνία που εδώ και δεκαετίες αποδέχεται και στηρίζει με το αίμα και το μόχθο της την εθνική σκοπιμότητα της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων. Γιατί λοιπόν οι συντάκτες της ΜΠΕ και η ΔΕΗ ΑΕ πουθενά δεν εξετάζουν την «εναλλακτική υπόθεση» της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης για λόγους εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος ; Όλο το 2006 τα γεωτρύπανα του ΙΓΜΕ κυριολεκτικά «γάζωσαν» με γεωτρήσεις την περιοχή γύρω από την Ποντοκώμη. Τι απέγιναν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων ;

Μια ακόμα προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια των σχέσεων της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία σε πνεύμα ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού. Η ΜΠΕ προβάλλει ως εθνική σκοπιμότητα τη συνέχιση της τροφοδότησης με λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιάς, (αν και τα στοιχεία τροφοδοσίας που παρατίθενται στις διάφορες σελίδες και τους χάρτες της ΜΠΕ είναι διαρκώς αλληλοαντικρουόμενα μεταξύ τους!!, σαφής ένδειξη της προχειρότητας της ΜΠΕ). Στη σελ. 128 της ΜΠΕ προσδιορίζεται το όφελος της ΔΕΗ ΑΕ από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το λιγνίτη σε σχέση με το φυσικό αέριο σε 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ, με τιμές 2003. Λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 2003 το κόστος του λιγνίτη αυξήθηκε πολύ λιγότερο από ό,τι το κόστος του φυσικού αερίου, μπορούμε βάσιμα να εκτιμήσουμε το όφελος της ΔΕΗ ΑΕ σε πάνω από 2 δισ. ευρώ (πάνω από 700 δισεκατομμύρια δραχμές!!). Αν η ΔΕΗ ΑΕ προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης για λόγους εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος, το εκμεταλλεύσιμο απόθεμα αυξάνεται κατά 26,7% (επιπλέον 51,0 εκατ. τόννοι σε σχέση προς τους 191,06 εκατ. τόννους αρχικό απόθεμα) και επομένως αντίστοιχα θα αυξηθεί το όφελος από μη καύση αντίστοιχης ποσότητας φυσικού αερίου, σε πάνω από 2,53 δισ. ευρώ. Το κόστος της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης εκτιμάται σήμερα σε περίπου 30-35 δισ. δραχμές ή 88-102 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό μόλις 3,9% του ομολογούμενου από την ίδια τη ΔΕΗ ΑΕ οφέλους της. Και βεβαίως το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Μαυροπηγής, όπου η ΔΕΗ ΑΕ με τον ίδιο ακριβώς ακατανόητο τρόπο προτίμησε να απομακρύνει από το χωριό το όριο του λιγνιτωρυχείου, εγκαταλείποντας το κοίτασμα που επεκτείνεται κάτω από το χωριό, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ορθολογικής εκμετάλλευσης, χάνοντας τεράστια έσοδα και φθάνοντας σήμερα σε αδιέξοδες πρακτικές, καταστρέφοντας επενδύσεις της που δεν πρόλαβαν ακόμα καλά-καλά να λειτουργήσουν. Η ΜΠΕ ουσιαστικά λέει στους κατοίκους της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής και ευρύτερα του Νομού Κοζάνης: «Ζήστε εσείς μέσα στη σκόνη, στο θόρυβο, τη μόνιμη επικινδυνότητα των απότομων πρανών και της σχεδόν βέβαιης κατολίσθησης, για να κερδίσουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ ΑΕ πάνω από 4 δισ. ευρώ». Σε μια χώρα όπου λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα, ποιος λογικός άνθρωπος, μπορεί να το δεχθεί αυτό ;

Η ΜΠΕ, που υποβλήθηκε από τη ΔΕΗ ΑΕ για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου, φαίνεται να έχει συνταχθεί από μελετητικό γραφείο της Αθήνας, εκτός ΔΕΗ ΑΕ, με τη συνδρομή των υπηρεσιών της ΔΕΗ ΑΕ στην Αθήνα. Από το προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου μόνο ένας εμφανίζεται να συμμετέχει στη διαδικασία σύνταξης της μελέτης. Ενώ λοιπόν το λιγνιτωρυχείο βρίσκεται στο Νομό Κοζάνης, όπου η ΔΕΗ ΑΕ έχει πολυάνθρωπες υπηρεσίες, η ΜΠΕ συντάχθηκε στην Αθήνα, όπου δεν υπάρχει καν εικόνα των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή μας. Η ΜΠΕ που υποβλήθηκε έχει συνταχθεί με προχειρότητα και κανένα υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ ΑΕ δεν εμφανίζεται να την προσυπογράφει. Φαίνεται να έχει συνταχθεί και υποβληθεί μόνο και μόνο για να καλυφθεί η τυπική υποχρέωση της υποβολής μιας τυχαίας ΜΠΕ όπως-όπως, προκειμένου να αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες που προβλέπονται από τους νόμους.

Συνοψίζοντας, η ΜΠΕ δεν απαντά στο ελάχιστο στα προβλήματα που δημιουργεί η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, είναι απαράδεκτη και καλούμε τη ΔΕΗ ΑΕ να την αποσύρει άμεσα, να τη συντάξει από την αρχή και να την επαναϋποβάλει για συζήτηση.

Χρήστος Ι. Κολοβός (*)
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.kozani.net/xkolovos

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.