Κίντσαν οι Απουκρές! Χαιρετισμός της προέδρου του ΟΑΠΝ Κοζάνης Φανής Φτάκα ΤσικριτζήΚίντσαν οι Απουκρές!

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Χρονιάρα μέρα η σημερινή. Κίντσαν οι Απουκρές. Όπως κάθε χρόνο μπαίνοντας ο Φλεβάρης ένα αρχέγονο ένστικτο ξυπνά μέσα μας καλώντας μας για μια φορά ακόμα να αφήσουμε στην άκρη τα προσωπικά μας βάσανα και ό,τι μας τυραννάει καθημερινά  και να βγούμε στα τρίστρατα και στις γειτονιές για να γιορτάσουμε τ’ς Απουκρές.

Είναι το κάλεσμα των αγροτών προγόνων μας που εδώ και αιώνες  άναβαν με τελετουργικό και λατρευτικό τρόπο  Φανό και με το χορό και το τραγούδι γύρω από το βωμό χτυπώντας ρυθμικά με τα συγκρατημένα και μονότονα βήματα τους  το χώμα καλούσαν τη φύση να αναγεννηθεί και τη γη να καρπίσει και πάλι.

Κι όπως η ανάγκη για χαρά  και  κοινωνική απελευθέρωση είναι βλαστάρι της ψυχής και δεν ξεριζώνεται εύκολα από τον άνθρωπο έτσι και η Κοζανίτικη Αποκριάς αλλάζει αλλά δεν πεθαίνει. Ανασταίνεται κάθε χρόνο με μεγαλύτερο δυναμισμό χάρη στους ανθρώπους της, στους ανθρώπους των Φανών, των Συλλόγων, της Νεολαίας, των μικρών παιδιών.

Ακολουθώντας το αρχέγονο κάλεσμα των προγόνων μας κι  εγώ με τη σειρά μου σας καλώ  να βγουμι  και πάλι όλοι μαζί αγόρια κι κουρίτσια ,να αραδιαστούμε στου χουρό και να ιπούμι  ένα τραγούδι μεγαλώνοντας  τους κύκλους γύρω από την καθαρτήρια πυρά.  Να ξεφαντώσουμε  και πάλι όλοι  μαζί «με τ’ άργανα» και τα τραγούδια των Φανών. Να «ξεθληκωθούμε», να απελευθερωθούμε  από την καθημερινότητα, να  πλημμυρίσουμε  και  πάλι τους δρόμους. Να χορέψουμε,  να αστειευτούμε, να σατιρίσουμε, να κάνουμε  τη μεγάλη ανατροπή έστω και προσωρινά.
 
Η Πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης

Φανή Φτάκα – Τσικριτζή

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.