Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη ΡωσίαΣτις 21 Νοεμβρίου 2014 το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είχε την τύχη να παρευρίσκεται στον διαγωνισμό της Διεθνούς Ρομποτικής Ολυμπιάδας, η οποία διοργανώθηκε στο Σότσι της Ρωσίας. Ο διαγωνισμός διήρκησε από τις 21 – 23 Νοεμβρίου και συμμετείχαν ομάδες από όλα τα κράτη του κόσμου (περίπου 48 χώρες).

Ομάδα του Πανεπιστημίου αποτελούταν συνολικά από 5 μέλη. Συγκεκριμένα, από τον απόφοιτο και υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Πέτρο Περλαντίδη – Παπαδόπουλο και τους προπτυχιακούς Λέανδρο Καμηνά (4 ο έτος), Γιώργο Ζερβόπουλο και Γιώργο Αγγελόπουλο (3 ο έτος αμφότεροι), καθώς και τον υπεύθυνο αναπληρωτή καθηγητή Δρ. Νικόλαο Φαχαντίδη. Η Ομάδα συμμετείχε στην κατηγορία College Regular.

Η άφιξη της αποστολής έγινε ξημερώματα τις 21 Νοεμβρίου, της πρώτης δηλαδή μέρας του διαγωνισμού. Πέραν τούτου, εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσης η πρώτη γνωριμία με τον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού (Expo Center), όλες οι ομάδες της κατηγορίας μας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα ρομπότ τους στην πίστα και να κάνουν – εφόσον το θεωρήσουν αναγκαίο – αλλαγές. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα και η τελετή έναρξης η οποία ήταν άκρως εντυπωσιακή.

Αποκορύφωμα ήταν ο Εθνικός Ύμνος της Ρωσίας που τραγουδήθηκε από μέλη της Κρατικής Όπερας αλλά και η φυσική παρουσία στον χώρο δυο κοσμοναυτών οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο διάστημα.

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ήταν η ουσιαστική έναρξη του διαγωνισμού με τον προκριματικό γύρο. Οι ομάδες είχαν στην διάθεση τους ένα εύλογο διάστημα για να διορθώσουν όσα δεν πρόλαβαν την προηγούμενη μέρα πριν τα ρομπότ τρέξουν στην πίστα. Σε αυτή λοιπόν την διάρκεια, η Ομάδας μας εντυπωσίασε άλλα μέλη από άλλες ομάδες με τον απλό και λιτό σχεδιασμό του ρομπότ μας καθώς η πληθώρα των «αντίπαλων» ρομπότ είχε μια έμφαση στην ογκώδη και πιο γεμάτη παρουσίαση. Σημειωτέον πως μια ομάδα αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο λόγω παραβιάσεως του ορίου στο μέγεθος. Ορισμένα μάλιστα μέλη από άλλη ομάδα ήρθαν στο τραπέζι της αποστολής μας και ρωτούσαν πράγματα που αφορούσαν το κατασκευαστικό άλλα και προγραμματιστικό κομμάτι.

Το ρομπότ μας έτρεξε δυο διαδρομές (η μία είχε αντίθετη κατεύθυνση από την άλλη) αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε για ελάχιστους πόντους να πάρει την πρόκριση στα τελικά. Ωστόσο, αυτό δε μας απογοήτευσε διότι ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε Ελληνικό Πανεπιστήμιο σε έναν τέτοιο μεγάλο διαγωνισμό και η εμπειρία – πορεία μας ήταν άκρως ικανοποιητική και μας αφήνει αισιοδοξία για μελλοντικούς παρόμοιους διαγωνισμούς, αρχής γενομένης του επόμενου στο Κατάρ το 2015.Ομάδα Συμμετοχής στην Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Την τρίτη μέρα, Κυριακή 23 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ο τελικός που περιελάμβανε 8 ομάδες αλλά και η τελετή λήξης με την βράβευση των νικητών. Στο τέλος, ακολούθησε μια αποχαιρετιστήρια γιορτή με όλες τις ομάδες και τους εθελοντές, που όλες αυτές τις μέρες βοηθούσαν για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Ο δρόμος της επιστροφής βρήκε όλα τα μέλη της Ομάδας πιο πλούσια σε εμπειρίες και σε νέες φιλίες με ξένους φοιτητές, καθηγητές αλλά και υπεύθυνους από διεθνής φορείς.

Ως Ελληνική Αποστολή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε (http://www.dodoni.eu/el/home) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (http://www.uowm.gr) για τις χρηματικές χορηγίες που μας έδωσαν και κατέστησαν αυτό το ταξίδι και τη συμμετοχή μας εφικτή. Τέλος, ευελπιστούμε στην εγχώρια ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Διεθνή Ρομποτική Ολυμπιάδα και από άλλα Πανεπιστήμια, όπως και στην πιο εύκολη εύρεση χορηγών που θα διευκολύνουν τις μελλοντικές αποστολές.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.