Επιτυχημένη η παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου Δρ. Ιωάννη Κοσκοσά με τίτλο «Έλεγχος και Τιμωρία στη Διάπραξη Οικονομικού Εγκλήματος»



Με επιτυχία, μέσα σε ένα ζεστό περιβάλλον πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης υπό την αιγίδα του περιφερειακού τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας η παρουσίαση του βιβλίου του οικονομολόγου Δρ. Ιωάννη Κοσκοσά με τίτλο “Έλεγχος και Τιμωρία στη Διάπραξη Οικονομικού Εγκλήματος”.
    
Τον συντονισμό και την οργάνωση της παρουσίασης είχε η φιλόλογος κα. Στέλλα Καρανάνου η οποία έδωσε κατά σειρά το λόγο στον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας 5ου Περιφερειακού τμήματος Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρακάση Εμμανουήλ ο οποίος αναφέρθηκε καταρχήν στις καλές μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του κ. Κοσκοσά Ιωάννη με βάση τις οποίες προχώρησε στην συγγραφή του τρίτου κατά σειρά βιβλίου του και εν συνεχεία μίλησε για τη σημασία του περιορισμού της ωραιοποίησης των λογιστικών στοιχείων και των δεικτών, της οικονομικής απάτης και του οικονομικού εγκλήματος, μέσω της νομοθετικής ενίσχυσης του θεσμού του εσωτερικού και του εξωτερικού ελέγχου τόσο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα όσο και των φορέων του δημοσίου. Σημείωσε την επιδίωξη του Οικονομικού επιμελητηρίου για την νομοθετική κατοχύρωση του οικονομολόγου εσωτερικού ελεγκτή, η οποία σήμερα κρίνεται εξαιρετικά αναγκαία καθώς οι εταιρείες οργανώνουν τμήματα εσωτερικού ελέγχου με στελέχωση από εσωτερικούς ελεγκτές στα πρότυπα των χωρών τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πιστοποίηση των εσωτερικών ελεγκτών πρέπει να ανατεθεί στο Οικονομικό Επιμελητήριο ως δραστηριότητα του οικονομολογικού επαγγέλματος.

kytfikfo
    
Κατόπιν το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Κοζάνης κ. Βαλαής Γεώργιος ο οποίος αναφέρθηκε εξειδικευμένα στην δημιουργική λογιστική, στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την υιοθέτηση πρακτικών που ουσιαστικά φέρουν στην ίδια θέση ελεγκτή και ελεγχόμενο.
    
Στη συνέχεια ο διακεκριμένος δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Σαββίδης Χρήστος αναφέρθηκε στη νομική πλευρά του οικονομικού εγκλήματος και συγκεκριμένα για τους νόμους που διέπουν το οικονομικό έγκλημα και την νομιμοποίηση εσόδων από οικονομική απάτη και ζήτησε την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου.
    
Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου οικονομολόγος, Δρ κ. Κοσκοσάς Ιωάννης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της οικονομικής απάτης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ανέλυσε τους τρόπους και τις κατηγορίες οικονομικής απάτης ενώ εστίασε στην ανάγκη του να υπάρχουν εσωτερικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί στις επιχειρήσεις. Κλείνοντας ο κ Κοσκοσάς επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει ενδελεχώς την ανάλυση και επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων.
    
Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και μία μικρή δεξίωση.                            

Για το Π.Τ.

Ο Πρόεδρος
Καρακάσης Εμμανουήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.