Π. Κουκουλόπουλος: Απολογισμός για τον τόπο μας

Το δίλημμα των εκλογών της 25ης Γενάρη είναι ξεκάθαρο. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ή επιστροφή στον κόσμο της δανεικής ευημερίας, μια ζωή όμηροι των δανειστών;
Κανείς δεν μπορεί να παίζει με όσα πετύχαμε χάρη στις θυσίες των πολιτών, ούτε βέβαια με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει αυτά που κατακτήσαμε για τον τόπο μας τα τελευταία δύομιση χρόνια, όταν και διασφαλίσαμε:
Να μείνουν όρθιοι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης,  εκπαίδευση και ενέργεια, και να ενισχυθεί ο ρόλος του πρωτογενή τομέα για να αποτελέσει πραγματικά τον τρίτο βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατοχυρώθηκαν Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Το Πανεπιστήμιο
Αποκτά φέτος τρίτο τμήμα που οδηγεί στην ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής
λύθηκε το πρόβλημα του ρυμοτομικού της Πανεπιστημιούπολης, που η χρηματοδότηση της είναι εξασφαλισμένη μέσω ΕΣΠΑ
απέκτησε αυτονομία και εκλέγει Πρύτανη και Σύγκλητο.
Το ΤΕΙ
διατήρησε όλα του τα τμήματα στην Κοζάνη και ενίσχυσε το Τμήμα Μαιευτικής της Πτολεμαΐδας (καθοριστικό ρόλο έπαιξε το έργο της επέκτασης του Μποδοσάκειου, που ήδη εκτελείται, και είχε κατοχυρωθεί απ΄ την προηγούμενη Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ).

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανατρέψαμε τα σχέδια που οδηγούσαν την περιοχή μας στον εφιάλτη της ψυχρής εφεδρείας.
Γι΄ αυτό εξασφαλίστηκαν
η νέα Μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας,  Πτολεμαΐδα V, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το Μάρτιο και,
οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρινής.  
Με την καθοριστική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στο Νόμο για τη «Μικρή ΔΕΗ»:
κατοχυρώσαμε όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων
κατοχυρώσαμε το δικαίωμα των αγροτών στη χρήση των νερών για τις αρδεύσεις τους
ακυρώσαμε την απόπειρα πώλησης της γης μετά την εξάντληση των ορυχείων και ανοίξαμε το δρόμο για την επιστροφή της γης στους πολίτες της Δυτικής. Μακεδονίας
Συνδέσαμε την αναζήτηση επενδυτή με την υποχρέωση του για την κατασκευή της Μονάδας Μελίτη ΙΙ
Κατοχυρώσαμε τους αναγκαίους πόρους για την αντικατάσταση του ΑΗΣ Καρδιάς που αποσύρεται και σβήνει στα επόμενα 7 με 8 χρόνια.    
Έτσι αναβαθμίζεται η θέση μας στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, με
Τεχνολογίες αιχμής
Ορθολογική εκμετάλλευση του λιγνίτη
Σεβασμό στο περιβάλλον
Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ για την επόμενη δεκαετία.
Οι εξελίξεις αυτές δικαίωσαν τον αγώνα μας για το Φυσικό Αέριο. Καθαρή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η μια απ΄ τις τρεις παροχές που η κοινοπραξία ΤΑΡ υποχρεούται να δώσει στη χώρα να βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία!

Ανοίξαμε το δρόμο για να πάμε μπροστά.

Η αποφασιστική ενίσχυση των δύο πυλώνων ανάπτυξης μας βγάζει από την ύφεση των τελευταίων 9 χρόνων. Μας δίνει το χρόνο για τη μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ στο παραγωγικό μας μοντέλο, με τη σχεδιασμένη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού.  
Όπλο μας η νέα ΚΑΠ που προσφέρει στα προϊόντα μας καλύτερες ενισχύσεις. Αυτό, όμως, από μόνο του δε φτάνει. Απαιτούνται βαθιές τομές. Γι΄ αυτό η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας ξεκίνησε με τρεις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

ΓΗ- ΝΕΡΑ- ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Παρουσιάσαμε το στρατηγικό σχέδιο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης για την επιστροφή της γης των εξαντλημένων ορυχείων σε οργανωμένες Ομάδες Παραγωγών. Έτσι θα αυξηθούν πάρα πολύ οι εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις (δικαιώματα αγροτών- ενισχύσεις).
Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά το μεγάλο πρόβλημα των αρδευομένων εκτάσεων που στην περιοχή μας είναι κάτω απ΄ το 50% του εθνικού μέσου όρου, με κατασκευή και ολοκλήρωση μεγάλων αρδευτικών έργων.
Με την ωρίμανση του έργου «Κάθετος άξονας Λάρισα- Φλώρινα- Νίκη» (δεσμεύτηκε η χρηματοδότηση του με 10 εκ. ευρώ απ΄ το Υπουργείο Υποδομών) η διαδρομή ΕΓΝΑΤΙΑ- Μόναχο γίνεται 8 ώρες, για να φτάνουν γρήγορα τα προϊόντα μας στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.  
Δρομολογήσαμε:
Την κατασκευή του αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου
Την κατασκευή του αρδευτικού Σισανίου
Την ολοκλήρωση του φράγματος και αρδευτικού Μηλοχωρίου
Την ελεύθερη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων απ΄ τους ΤΟΕΒ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής προϊόντων
Την κατάρτιση και ενημέρωση των αγροτών, με τη λειτουργία της αγροτικής Σχολής στη Βλάστη και της Σχολής Δήμητρα στις εγκαταστάσεις της πρώην Χαρισείου Σχολής (Λευκόβρυση).
Προχωρήσαμε:
Στην απαλλαγή της γούνας από το φόρο πολυτελείας για την ενίσχυση των εξαγωγών της
Στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών στην πρώην ΑΤΕ
Στη λειτουργία γραφείου ΟΓΑ στην Κοζάνη
Στην αποφασιστική στήριξη ροδακινοπαραγωγών και άλλων παραγωγών που επλήγησαν απ΄ το Ρωσικό εμπάργκο
Στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και σχεδίων εξωστρέφειας
Στη διαμόρφωση σύγχρονων θεσμικών πλαισίων για τα αρωματικά φυτά, τον οινοτουρισμό και την οικοτεχνία
Στην ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους Συνεταιρισμούς και στη δημιουργία για πρώτη φορά στη χώρα θεσμικού πλαισίου για Ομάδες Παραγωγών
Στη θεσμοθέτηση του κτηνιάτρου εκτροφής
Στη στήριξη των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για τη διατήρηση ορισμένων τομέων δραστηριότητας στην περιοχή μας
Ανταποκριθήκαμε στα δίκαια αιτήματα:
Το κτίριο που στεγάζει σήμερα τον ΟΓΑ στην Κοζάνη (ο οποίος μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Χαρίσειου Σχολής), ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης αποδίδεται στο Δήμο Κοζάνης για να στεγάσει το Ειδικό Γυμνάσιο
Ιδρύθηκε μεταβατική έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης που θα εκδικάζει ποινικές υποθέσεις της Εορδαίας στο Ειρηνοδικείο Πτολεμαΐδας.
Σταθήκαμε υπεύθυνα και με συνέπεια απέναντι στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Εγγυόμαστε πως δεν θα αφήσουμε κανένα να θέσει σε κίνδυνο όσα μας ανοίγουν το δρόμο για ένα μέλλον με προοπτική και ανάπτυξη.
Δίνουμε ώθηση στην παραγωγή, αξιοποιούμε τα δικά μας χέρια, ζούμε με τον πλούτο των κόπων μας.

ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.