Έκθεση φωτογραφίας του Ευριπίδη Τσατσιάδη με τίτλο «Ταξιδευτές του Θεάτρου» στην Κοζάνη

Σας προσκαλώ στην έκθεση φωτογραφίας μου με τίτλο “Ταξιδευτές του Θεάτρου” στο μουσικό καφενοποτείο “Κα – Φε – Λα – Φαμ”. Την έκθεση μεταφέρω από την Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης στο γνωστό καφέ, με σκοπό την προβολή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο στο κέντρο της πόλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει 2 εβδομάδες, από τις 3 έως και τις 17 Ιανουαρίου 2015 και θα παρουσιαστεί σε δυο μέρη: Το πρώτο μέρος από τις 3 έως και τις 10 Ιανουαρίου και το δεύτερο μέρος από τις 11 έως και τις 17 Ιανουαρίου. Το καφέ βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Κονταρή 1 (κοντά στη Μητρόπολη) και λειτουργεί καθημερινά από τις 13:00 έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η πρώτη μου ατομική έκθεση αποτελεί μια φωτογραφική στάση έπειτα από ένα χρόνο δίπλα στην ομώνυμη θεατρική ομάδα. Παρότι δεν επισφραγίζει μια φωτογραφική πορεία, πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωσα εμπλεκόμενος στο χώρο του θεάτρου.
Η φωτογράφιση αυτή με ανάγκασε να αντιμετωπίσω πολλά δύσκολα ζητήματα, όπως η διαχείριση του χώρου, του φωτός, αλλά και του χρόνου. Αυτό που με κεντρίζει περισσότερο είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ηθοποιών, καθώς και η γλώσσα του θεατρικού σώματός τους.

Ταξίδι και θέατρο πάνε μαζί.
Θέατρο, μια λέξη, δυο λέξεις: θέα + τρο (κατάληξη που δηλώνει τόπο). Όσοι έκαναν το βήμα να μπούνε στο χώρο του, στα καμαρίνια, στη σκηνή, ξέρουν ότι ανέβηκαν ένα βήμα πάνω από τη φθορά της πραγματικότητας.
Από εκεί μπορούν να έχουν μια άλλη θέαση του κόσμου και του εαυτού τους. Κατά ένα μαγικό τρόπο ανοίγει το μέσα τους, μεγαλώνει το σώμα τους, αλαφρώνει και τότε αναβλύζει από μέσα τους και τρέχει ενέργεια, που τους ωθεί να ταξιδέψουν σ’ έναν άλλο κόσμο ανοιχτό μέσα από πολλούς δρόμους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, μέσα κι έξω από τον εαυτό τους.
Μετά ακολουθεί ένα άλλο μαγικό: Οι δρόμοι κάθε φορά γίνονται περισσότεροι, μονοπάτια απάτητα και άλλοι μεγάλοι, χωρίς τέλος, που σε καλούν να περπατάς, να τρέχεις, να νιώθεις δυνατός, ανάλαφρος. Όλες οι αισθήσεις ανοίγουν, μεγαλώνουν, μεθούν, σκορπίζονται σε όποιον έρθει κοντά τους και τότε κανείς δεν νιώθει μόνος, μικρός και αδύναμος.
Έτσι ικανοποιείται κατά κάποιο τρόπο εκείνο το άνω θρώσκω της λέξης άνθρωπος, αυτό το κάλεσμα του θείου προς τα άνω, όπου οι δρόμοι και τα ταξίδια είναι άπειρα και ατέρμονα, μέχρι ν’ αγγίξουμε την τελείωση.
Όποιος έχει κάνει ένα, δύο, τρία, πολλά τέτοια ταξίδια ξέρει ότι ήταν τυχερός, ότι έζησε και μια δεύτερη ζωή που σε βοηθάει ν’ αντέξεις τη πρώτη.
Γιάννα Γκουτζιαμάνη

Οι «Ταξιδευτές του Θεάτρου» είναι θεατρική ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε το Μάιο του 2012, αποτελεί συνέχεια της ομάδας του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης και λειτουργεί με υπεύθυνη την κ. Γιάννα Γκουτζιαμάνη, φιλόλογο.
Δραστηριοποιείται στην πόλη της Κοζάνης και αποτελείται από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και από ενήλικες. Η συμμετοχή σ’ αυτήν είναι ελεύθερη.
Με εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι κάνει δραματοποίηση λογοτεχνίας και θεατρικές παραστάσεις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.