Μετέωρο το βήμα της ψηφιακής τηλεόρασης στη Δυτική Μακεδονία



Χωρίς σήμα πολλά χωριά

Μερικό ήταν το πέρασμα της τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή για την παροχή εικόνας υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας ήχου για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς πολλές περιοχές εξακολουθούν να μην λαμβάνουν ψηφιακό σήμα ενώ αρκετοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς τηλεόραση.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου να πραγματοποιείται το πέμπτο «περιοχικό» switch-off που δίνει πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα στην τηλεόραση σε περίπου 800.000 κατοίκους των περιοχών της Βόρειας Ηπειρωτικής, Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας.

Όπως ωστόσο ανακοίνωσε τελευταία στιγμή η diegea (πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης) εκτός μένει ο νομός Γρεβενών και περιοχές του Τσοτυλίου στο Βόιο, της Καστοριάς αλλά και της Φλώρινας, καθώς δεν ενεργοποιήθηκαν 5 από τα 8 Κέντρα Εκπομπής στη Δυτική Μακεδονία και δεν θα υπάρχει προσωρινά ψηφιακή εκπομπή στα ακόλουθα Κέντρα Εκπομπής:

–  Άγιος Αθανάσιος Καστοριάς και Πύλη Φλώρινας (Επηρεάζονται οι Νομοί Καστοριάς και Φλώρινας αντίστοιχα)

–  Βουνάσα, Υδατόπυργος Γρεβενών και Τσοτύλι Βοΐου (Επηρεάζονται όλος ο Νομός Γρεβενών και ο Δήμος Βοΐου).

Οι περιοχές αυτές θα συνεχίσουν να βλέπουν αναλογικά μέχρι να περάσουν σταδιακά στην ψηφιακή εποχή μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη 2014, ίσως και πριν τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν όμως και «Λευκές Περιοχές» όπως το Βελβεντό, η Γαλατινή, τα Κοίλα, η περιοχή Καραγιαννείων Δήμου Κοζάνης, περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου και το Χρώμιο Κοζάνης που θα συνεχίσουν να βλέπουν αναλογικά, ίσως σε άλλες συχνότητες μερικά κανάλια.

Σχετικές οδηγίες για τους κατοίκους των χωριών στα οποία δεν είναι εφικτή η λήψη του ψηφιακού σήματος, διότι μέχρι προσφάτως είχαν στραμμένες τις κεραίες τους στα τοπικά αναλογικά κέντρα, π.χ. Αλώνακια, Χρώμιο κλπ., δίνει ο ιστότοπος http://digitaltvwestmacedonia.blogspot.gr/2014/12/blog-post_17.html :

Οι κάτοικοι θα πρέπει να δοκιμάσουν να στρέψουν τις κεραίες τους σε διαφορετική κατεύθυνση.

Ήταν ήδη γνωστό ότι δεν θα μπορούσαν να λάβουν το ψηφιακό σήμα, έχοντας τις κεραίες του στραμμένες σε αναλογικά κέντρα εκπομπής.

Συστήνεται να συντονιστούν σε μια ψηφιακή συχνότητα και να περιστρέψουν τη κεραία τους ακόμη και προς τα γύρω βουνά. Το ψηφιακό σήμα μπορεί να ληφθεί ακόμα και με ανακλάσεις σε ένα βουνό.

Και πάλι θα πρέπει να τονισθεί ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι μόνο ορισμένες συνοικίες ενός χωριού θα μπορούν να λάβουν οριακά το ψηφιακό σήμα.

Σε ορισμένες κοινότητες π.χ. Ρύμνιο και Χρώμιο θα πρέπει να αναμένουμε και την έναρξη του Κέντρου εκπομπής της Βουνάσας από τα Γρεβενά το οποίο ενδέχεται να καλύψει (αν και δύσκολο) τα δύο αυτά χωριά.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε από τους Δήμους να εγκαταστήσουν ψηφιακούς δέκτες των 20 Ευρώ (1 ψηφιακό δέκτη για κάθε κανάλι χωριστά), για να ξαναξεκινήσει η αναλογική εκπομπή στα χωριά αυτά και σε νέες συχνότητες που δεν θα εμποδίζουν τις ψηφιακές συχνότητες.

Σχετικά με τα μικρά ψηφιακά κέντρα εκπομπής (GAP FILLERS) θα πρέπει να τονισθεί ότι έχουν γίνει μετρήσεις από τον καθηγητή κ. Κανατά από το 2012 για το που χρειάζονται στη Δυτική Μακεδονία.

Από το e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.