Οι πρώτες 100 μέρες της Περιφερειακής Αρχής: «ώδινεν όρος έτεκεν…. Δούκην» – Της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου



Η Περιφερειακή Αρχή  έχει ήδη κλείσει τις πρώτες 100 μέρες στη διοίκηση της Περιφέρειας.

Είθισται στο χρόνο αυτό να γίνεται ένας πρώτος απολογισμός των πεπραγμένων μιας Αρχής που ασκεί εξουσία.

Και αυτό όχι γιατί έχει απαίτηση κανείς, να έχει ολοκληρωθεί σε εκατό ημέρες κάποιο έργο, αλλά γιατί στο πρώτο αυτό καθοριστικό διάστημα, μια θεσμική Αρχή δίνει κατ ελάχιστον το στίγμα της,

Και η Περιφερειακή Αρχή του κου Καρυπίδη καλούνταν, αυτές τις πρώτες εκατό ημέρες, να δώσει το στίγμα της, με απτά δείγματα, σε τρία σημαντικά ¨προτάγματα¨, που είχε βάλει η ίδια

–    την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» μικροπολιτικών και συμβατικών διαχειριστικών λογικών, την αλλαγή νοοτροπίας και την ανάδειξη μιας νέας «φρέσκιας» πνοής στη διοίκηση

–    την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» της από κομματικά σχήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής

–    τη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», με την παρουσίαση ενός οποιουδήποτε Σχεδίου Προγραμματικών Θέσεων, που να αφήνει χαραμάδα ελπίδας, ότι κάποια στιγμή, στο μέλλον έστω, θα δικαιώσει το δεύτερο συστατικό του ονόματός του συνδυασμού

Για το πρώτο σημείο, δύο γεγονότα αποδεικνύουν, ότι, μέχρι στιγμής  τουλάχιστον, η ΑΝΑΤΡΟΠΗ του κου Καρυπίδη ήταν λεκτικό και προεκλογικό πυροτέχνημα.

Το πρώτο γεγονός ήταν ο  προϋπολογισμός. Ένας προϋπολογισμός που κατάρτισε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και που δυστυχώς η νέα του κου Καρυπίδη δεν τον άγγιξε.

Έτσι έμειναν λόγια  και εκτός προϋπολογισμού, έστω και ως απλή περιγραφή, οι υποσχέσεις για έργα πνοής που θα έφερναν ανάπτυξη, για δράσεις ανακούφισης της φτώχειας, για σημαντικές ενέργειες για τους ανέργους, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει ενσωματώσει στον προϋπολογισμό και την «προίκα» του ΣΕΣ, του νέου ΕΣΠΑ δηλαδή..

Έτσι πολύ γρήγορα, η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ», έγινε διά στόματος του ίδιου του  Περιφερειάρχη «ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ». Στη Διοίκηση που όμως ήθελε να ανατρέψει!

Το δεύτερο και ακόμη ποιο σοβαρό όμως γεγονός για την παράταξη του κου Καρυπίδη είναι ότι με τις πράξεις του, ΑΝΕΤΡΕΨΕ, από τις πρώτες κιόλας εκατό ημέρες στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας, «το ηθικό πλεονέκτημα» που προεκλογικά ισχυριζόταν ότι είχε ο συνδυασμός του.

Ήταν αρκετή μια απλή διαδικασία πρόσληψης  Ειδικού Συνεργάτη.

Ο συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ» είχε από την αρχή ακόμα επισημάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι η Περιφερειακή Αρχή θα έπρεπε να σκεφθεί πολύ το υπέρογκο κόστος των ~ 900.000€ που θα κοστίσουν στην πενταετία οι Ειδικοί Σύμβουλοι και είχε προτείνει την αξιοποίηση ως ειδικών συμβούλων, μέρους τουλάχιστον, αξιόλογων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης που διαθέτουν σημαντικά προσόντα με μεταπτυχιακούς τίτλους, ξένες γλώσσες κ.λ.π. και δεν θα επιβάρυναν επιπλέον τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Η πρόταση απορρίφθηκε τότε εν ριπή οφθαλμού από τον Περιφερειάρχη, με απαξιωτικό τρόπο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή θα είχε κάποια ελάχιστη αιτιολόγηση αν από τη διαδικασία προσλήψεων προέκυπταν άνθρωποι με επιστημονικό υπόβαθρο, επιπρόσθετα προσόντα και  επαγγελματική  εμπειρία.

Ειδικά για την ΠΕ της Καστοριάς, όπου ο κλάδος της Γούνας βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και απαιτεί γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις, προκειμένου να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξή του, σε θέματα ρευστότητας, επενδύσεων, εξωστρέφειας και έρευνας, θα περίμενε κανείς ότι ο Ειδικός Συνεργάτης για θέματα επιχειρηματικότητας θα είχε ένα ισχυρό επιστημονικό προφίλ και σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να σηκώσει το βάρος της προσπάθειας.

Δυστυχώς η πρόσληψη Ειδικού Συνεργάτη, αποφοίτου Λυκείου, χωρίς εμπειρία στον τομέα για τον οποίο προσελήφθηκε και με μοναδικό προσόν, ότι είναι σύζυγος του … «εθελοντή» εκλεκτού του  Περιφερειάρχη, δείχνει ότι, ο κος Καρυπίδης όχι μόνο δεν ανέτρεψε τις λογικές που κατακεραύνωνε προεκλογικά, αλλά πολύ εύκολα τις υιοθέτησε και ο ίδιος, πολύ χειρότερα που αποφάσισε τελικά να αξιοποιεί ως σύμβουλο, όχι την ίδια,  αλλά τον σύζυγο …. αντ΄ αυτής.

Το ατόπημα και η παρατυπία της θεσμικής παρουσίας του κου Δούκη, είναι προφανώς θέμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Είναι όμως θέμα των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας να γνωρίζουν, ότι οι πρώτες εκατό ημέρες της Περιφερειακής Αρχής, το μόνο που Ανέτρεψαν, ήταν τη προσδοκία μιας νέας ηθικής, στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας,

Ως προς το δεύτερο σημείο την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του συνδυασμού του, ο κος Καρυπίδης  έκανε εξαρχής σαφές, ότι όλα όσα προεκλογικά έταξε και κυρίως το θέμα του φθηνού ρεύματος, θα υλοποιηθεί μόνο αν γίνει Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άρχισε έτσι να στήνει σταδιακά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία. Λαϊκές συνελεύσεις εν αγνοία του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταγγελτικά ψηφίσματα επί παντός επιστητού, ανέξοδες κινήσεις λαϊκίστικου εντυπωσιασμού και μηδενικού αποτελέσματος στις πύλες των ΑΗΣ, επισκέψεις στην Έκθεση μαζί με κομματικά στελέχη, συνεχείς φωτογραφίσεις και εναγκαλισμοί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάει λέγοντας.

Οι πρώτες εκατό ημέρες ήταν τελικά αρκετές για να γίνει η νέα Περιφερειακή Αρχή από «Ανεξάρτητη», παρακολούθημα του κου Τσίπρα.

Όσο για το τρίτο σημείο, δυστυχώς η «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» μέχρι στιγμής ταυτίστηκε με το τη λέξη «ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ».

100 μέρες για μια ατέρμονη συζήτηση για το γκρέμισμα των γεφυρών.

Δημιουργία όμως θα ήταν, αν η διαπλάτυνση των γεφυρών. συνδέονταν συνεκτικά, με χρονοδιάγραμμα και με χρηματοδοτικό πλάνο, με την κατασκευή της δυτικής συνέχειας της Σιδηροδρομικής Γραμμής, με τον εμπορευματικό σταθμό στα Κοίλα, με την υπογειοποίηση της γραμμής μέσα στην πόλη και με την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κοζάνης – Πτολεμαϊδας.

Την ίδια στιγμή που το νέο ΣΕΣ ξεκινά και τα Υπουργεία κατανέμουν τους πόρους της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, η Περιφερειακή Αρχή εξαντλεί τον όποιο δυναμισμό της, σε θέματα εσωστρεφή και με αρνητικό πρόσημο, ενώ ακόμη καθυστερεί την σύναψη προγραμματικής σύμβασης που θα κλειδώσει τον κάθετο διευρωπαϊκό άξονα μέχρι τη Φλώρινα και τη Νίκη.

Όμως αν και τα πέντε χρόνια φαντάζουν πολλά, ως χρόνος είναι ελάχιστος για να γίνουν όλα αυτά τα έργα που έχει ανάγκη η Δυτική Μακεδονία.

Και στις πρώτες αυτές κρίσιμες ημέρες έπρεπε τουλάχιστον να ονοματισθούν τα οραματικά έργα της Περιφέρειας για την επόμενη περίοδο, να γίνει το χρηματοδοτικό τους πλάνο και να περιγραφούν τα βήματα, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, για την υλοποίησή τους.

Ο συνδυασμός μας έχει ζητήσει επίμονα να γίνει ένα Περιφερειακό Συμβούλιο όπου η Περιφερειακή Αρχή θα παρουσιάσει τις προγραμματικές της θέσεις προκειμένου να τοποθετηθούν και όλες οι παρατάξεις σε μια παραγωγική και γόνιμη συζήτηση.

Δεν έγινε τις πρώτες εκατό μέρες, ας ελπίζουνε να γίνει κάποτε…..

Άλλωστε ο κος Καρυπίδης μας είχε προειδοποιήσει. Είχε πει  ότι δεν είχε πρόγραμμα. Ότι θα το έκανε «χωριό – χωριό», «σπίτι – σπίτι», μετά την εκλογή του. Το πότε δεν το είχε διευκρινίσει. Οπότε υπομονή …. ευτυχώς είμαστε μια μικρή Περιφέρεια.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.