Η πανάρχαια (πρώην λιμναία ) περιοχή των Αγίων Αναργύρων Αμυνταίου μιας ευρύτερης Λεκάνης που οριοθετείται έξω από τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα – Βίντεο



΄Ισως η πιο αρχαία,  προϊστορικά,  περιοχή  του πλανήτη, η πανάρχαια (πρώην λιμναία ) περιοχή  των Αγίων Αναργύρων  Αμυνταίου ,μιας ευρύτερης Λεκάνης , που οριοθετείται  έξω από τις λίμνες  Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και φτάνει  στον Περδίκκα και το εργοστάσιο ΑΗΣ  Φιλώτα.
   Ο μόνος σημερινός οικισμός που βρίσκεται εντός της περιοχής είναι οι Ανάργυροι.
   Από ότι όμως δείχνουν τα στοιχεία  από τα πανάρχαια χρόνια στην περιοχή υπήρξαν πολλοί λιμναίοι οικισμοί . Θα  τολμούσε κανείς να πεί  ότι  εδώ(  ή και εδώ) γεννήθηκε η ιστορία της γης!

   Κι  όμως  (και ευνόητα), λόγω  μετεξέλιξης  σε  κάρβουνο  της  πανάρχαιης  λιμναίας χλωρίδας, είναι  περιοχή, εξόρυξης λιγνίτη  και μάλιστα στο κέντρο των ομώνυμων ορυχείων, των οποίων η λειτουργία σταμάτησε στο επίμαχο σημείο της εύρεσης  των προϊστορικών και ιστορικών αρχαιοτήτων.
    Σαφώς προηγείται η εύρεση και η ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών στην περιοχή, που και προϋπήρξαν και θα μεθυπάρξουν της εφήμερης άντλησης  του λιγνίτη!

   Πρέπει λοιπόν, απρόσκοπτα ,οι αρχαιολογικές εργασίες να συνεχιστούν, αφενός παρέχοντας τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους στην αρχαιολογία, με στέγαστρα και υλικό, αφετέρου τα ίδια τα ευρήματα να φυλάσσονται  γενικώς και να προφυλάσσονται  από τις καιρικές συνθήκες.

   Προς τούτο, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις πρέπει να ενισχυθούν και να προστεθούν και άλλες, ώστε κατά το δυνατόν γρηγορότερα  και με ασφάλεια ,αφενός να διενεργηθεί το πρωταρχικό έργο της αρχαιολογίας, αφετέρου τα σημεία μη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος να αποδωθούν στο σημαντικό έργο της εξόρυξη του λιγνίτη.

   Ο χειμώνας της περιοχής είναι, ως γνωστόν, πολύ βαρύς και παρακωλύει τις εργασίες και των δύο δραστηριοτήτων. Δείτε το σχετικό μας σημερινό βίντεο:

 

Αυτό όμως σημαίνει σαφέστατα ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ  , υποστηρικτικές της αρχαιολογίας στην περιοχή , πρέπει να παραμείνουν, για τους παραπάνω λόγους, ώστε από νωρίς την ερχόμενη άνοιξη, να ξαναρχίσουν οι αρχαιολογικές εργασίες.
   Προς τούτο πρέπει να αναζητηθεί η ανάλογη υποβοήθηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις λοιπές ανάλογες Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων ή από όπου αλλού είναι εφικτό.

   ‘Αλλωστε , οι αρχαιολογικές εργασίες προσφέρουν εργασία σε ένα σημαντικό αριθμό συντοπιτών μας, στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, συντείνοντας στην επιβίωση και την ανάπτυξη και του σημερινού πολιτισμού στην περιοχή…
   Δείτε άλλο σχετικό βίντεο με τη στρατιά εργαζομένων από το τοπικό ιστολόγιο Περισκόπιο:

 

 ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.