ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία υπό διωγμό

Αγανακτισμένοι πλέον είναι οι βιοκαλλιεργητές της χώρας, εξαιτίας που εμπαιγμού που υφίστανται από την πολιτική ηγεσίας του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι βιοκαλλιεργητές ζητούν δικαίως τα οφειλόμενα.

Την ενίσχυση δηλαδή της Ε.Ε. που δικαιούνται, διότι υλοποιούν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει να καλλιεργούν προϊόντα με βιολογικό τρόπο, με ό,τι θετικό αυτό σημαίνει για το περιβάλλον, την υγεία μας, την αειφορία και την οικονομία.

Ωστόσο, αυτό το κομμάτι του αγροτικού πληθυσμού, που κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς καμία στήριξη του επίσημου κράτους προσπαθεί να παράγει αγαθά και μάλιστα προστατεύοντας το περιβάλλον, όχι μόνο έχει να λαμβάνει οφειλές από το 2012, αλλά εμπαίζεται από τα αρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από δημοσιεύματα, αλλά και από τα χείλη της ηγεσίας του υπουργείου ( Καρασμάνη και Κουκουλόπουλου):

–          Οι καταστάσεις πληρωμής βρίσκονται ακόμα παρκαρισμένες στις αρμόδιες διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας.

–          Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δια των υπαλλήλων του, δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχετική εντολή πληρωμής.

–          Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα οδηγίες για πιστώσεις!!!

Στην πρόσφατη κινητοποίηση των βιοκαλλιεργητών στις 25 Νοεμβρίου έξω από το Υπουργείο Γεωργίας δόθηκε και πάλι η υπόσχεση ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να γίνονται πληρωμές.

Τις υποσχέσεις όμως, που δίδονται με μεγάλη ευκολία, θα έρθουν να τις διαψεύσουν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και η μεγάλη διάσπαση αρμοδιοτήτων.

Επικαλούνται ότι το «σύστημα εντοπίζει λάθη, για τα οποία μόνο οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες δε φταίνε.

Μόνο πίκρα και απογοήτευση δυστυχώς διακατέχει όλους τους κτηνοτρόφους, που έρχονται αντιμέτωποι με ένα κράτος αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό.

Επίσης, όλοι οι βιοκαλλιεργητές περιμένουν πώς και πώς να λήξουν οι υποχρεώσεις τους και οι δεσμεύσεις τους, ώστε να εγκαταλείψουν τη βιολογική παραγωγή.

Ίσως αυτό επιδιώκει και το υπουργείο με την αδράνεια και τις όποιες ενέργειές του.

Ίσως να επιδιώκει την εγκατάλειψη της παραγωγής, την αποεπένδυση, την εξαθλίωση…

Είναι τέτοια η απόγνωση των βιοκαλλιεργητών μάλιστα, που σε πολλές περιοχές αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Εξώδικο στέλνουν οι βιοκαλλιεργητές από τη Λακωνία στο ΥΠΑΑΤ, και ζητούν τη συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρειας και δήμων). Διεκδικώντας έντοκα τα χρήματα που τους οφείλονται για τα έτη 2012, 2013, και 2014.

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου όμως δεν σταματούν εδώ.

Παρά την αξιοπρέπεια που τους διακρίνει, ως «ζητιάνοι» περιμένουν να πάρουν τα δικαιούμενα.

Το ίδιο καθεστώς μάλιστα ισχύει και για την εξισωτική αποζημίωση (απλήρωτοι για το 2013 και 2014).

Το ίδιο και για την ενιαία ενίσχυση του 2014, που πολλοί απ’ αυτούς πηγαίνοντας να ενημερώνουν τα βιβλιάριά τους, τα βρήκαν άδεια.

Και είναι μόνο η αρχή του χειμώνα!

Κανείς δε γνωρίζει πώς θα ξεχειμωνιάσουν.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα ξεκινήσει η καινούρια χρονιά.

Μόνοι οι ίδιοι……

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.