Κουκουλόπουλος: «Στηρίζοντας έμπρακτα τη μελισσοκομία μας, ενισχύουμε τις εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων»

Τρεις σημαντικές ανακοινώσεις έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας χθες στην εκδήλωση των εγκαινίων του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας.

Με βάση αυτές τις ανακοινώσεις:

1. Στην Υπουργική Απόφαση που πρόκειται σύντομα να υπογραφεί από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, η οποία αφορά την οικοτεχνία, – τη δυνατότητα δηλαδή του αγρότη να συσκευάζει και να προωθεί τα προϊόντα που παράγει για πώληση – σε αυτά τα προϊόντα πέρα από το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό και την πρόπολη θα ενταχθούν και οι κηραλοιφές που παράγουν οι μελισσοκόμοι για να στηριχθεί το εισόδημά τους.

2. Μετά από πολλά χρόνια ικανοποιείται  το πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων και σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να  ενταχθεί η γύρη και ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα  Τροφίμων και Ποτών, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής μελισσοκομίας.

3. Αμέσως μετά τις γιορτές τίθεται σε εφαρμογή και επιχειρησιακή λειτουργία  το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στις ελληνοποιήσεις και να παρέχει απόλυτη προστασία στην ελληνική παραγωγή και τον Έλληνα καταναλωτή. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, θα επεκταθεί στα αβγά και τα πουλερικά και στη συνέχεια στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της.
     
Ο κ. Κουκουλόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε ακόμα ότι  «Η ελληνική γεωργία ξαναβρίσκει  τον παραγωγικό της προσανατολισμό επενδύοντας στα ποιοτικά ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές».  

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό μέλι, τονίζοντας πως η ζήτηση του στο εξωτερικό χάρη στην εξαιρετική του ποιότητα και την υψηλή διατροφική του αξία είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή δυνατότητα εξαγωγή μας.  Γι΄ αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε πως «η ελληνική μελισσοκομία θα υποστηριχθεί από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκινάει από την 1.1.2015 και αποτελεί τη μεγαλύτερη «μηχανή» ανάπτυξης και απασχόλησης, με χρηματοδότηση περίπου 20 δις ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στα επιμέρους προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του κλάδου και του εισοδήματος των Ελλήνων μελισσοκόμων.
     
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.  Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και μελισσοκομικών συλλόγων.

Η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού έχει ως εξής:

«Αγαπητοί παραγωγοί, χαίρομαι πραγματικά που βρεθήκαμε εδώ όλοι μαζί, βλέποντας τη σύνθεση της σημερινής εκδήλωσης. Είμαστε από πολλές πτέρυγες της Βουλής, από δυο Υπουργεία, που το ένα έχει ως αποστολή να στηρίζει τον παραγωγό και το άλλο να στηρίζει την προώθηση των προϊόντων. Βρίσκονται εδώ και οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται με αρμοδιότητες και πόρους να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο από την 1.1.2015 στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που πρέπει να σημάνει μια νέα αρχή για τη χώρα.

Η εκδήλωση συμπίπτει με μέρες τραγικά δύσκολες και αναφέρομαι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς είμαι από την πλευρά  που σηκώνει το βάρος εδώ και 5 χρόνια, από άλλους είναι παρεξηγημένη αυτή η πλευρά, από άλλους όχι. Το μεγάλο δίλημμα της χώρας είναι ένα και μοναδικό: ή θα ακολουθήσουμε το δρόμο του δανεισμού και θα καταναλώνουμε εισαγόμενα προϊόντα με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα ή θα ακολουθήσουμε το δρόμο της παραγωγής προϊόντων, γνώσης και υπηρεσιών για να προκύψει πραγματικός πλούτος και εισόδημα σιγά σιγά για όλους μας.
Και υπάρχει ένα ηχηρό μήνυμα που μας δίνουν οι Έλληνες παραγωγοί σε αυτά τα τόσο δύσκολα χρόνια της κρίσης. Δείχνουν ικανοί και άξιοι να σηκώσουν και πάλι το βάρος που έχουν σηκώσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, όταν αντιμετώπιζε κρίση η πατρίδα μας.

Βλέπουμε την ελληνική γεωργία να ξαναβρίσκει μέσα στην κρίση την ταυτότητά της που είναι πανίσχυρη αλλά κινδυνεύσαμε να τη χάσουμε τα τελευταία 25 χρόνια.

Ξαναβρίσκει  τον παραγωγικό της προσανατολισμό επενδύοντας στα ποιοτικά ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, καταγράφοντας σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές.
Προσελκύει ξανά νέους ανθρώπους όλων των επιπέδων και βαθμίδων εκπαίδευσης, με υψηλά προσόντα.

Βλέπουμε να συνειδητοποιούν οι αγρότες την ανάγκη να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οργάνωσης, με νέα σχήματα ομάδων και συνεταιρισμών για να μπορέσουν να δώσουν αξία στο προϊόν τους και να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικά προβλήματα.

Επιδιώκουν τη συνέργεια με άλλους παραγωγικούς τομείς  από τη  μεταποίηση, την παραγωγή τροφίμων, αλλά  κυρίως με τον τουρισμό για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας.
Η ελληνική γεωργία επενδύει σε νέες τεχνολογίες για να αξιοποιήσει τη μεγαλύτερη «μηχανή» ανάπτυξης και απασχόλησης που είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με χρηματοδότηση περίπου 20 δις ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020.

Όλα τα παραπάνω που ανέφερα ισχύουν και για τη μελισσοκομία, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εκ νέου άνθηση του κλάδου που παρουσιάζει μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι περίπου 22.000 μελισσοκόμοι και έχουν στην κατοχή του περισσότερα από 1.800.000 μελισσοσμήνη, με την ετήσια παραγωγή μελιού να κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 15.000 έως 17.000 τόνους.
Η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού μελιού που είναι περιζήτητη παγκοσμίως και διαχωρίζεται απόλυτα από τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Η ποιότητα αυτή και η   υψηλή διατροφική του αξία συνέβαλλε στο γεγονός η ζήτηση του ελληνικού μελιού στο εξωτερικό να είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τη δυνατότητα εξαγωγής.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη των Ελλήνων μελισσοκόμων και της μελισσοκομίας. Είναι πολλά τα προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους, ώστε να ενισχυθεί η παραδοσιακή αυτή απασχόληση και η βελτίωση του εισοδήματός τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση των Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας» για τα έτη 2014 έως 2016 έχουν εγκριθεί 17 εκατ. ευρώ με δράσεις όπως:

της μετακίνησης των κυψελών,
της αντικατάστασης των παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες,
της λειτουργίας των Κέντρων Μελισσοκομίας
των αναλύσεων μελιού,
των ταχύρρυθμων εκπαιδεύσεων και της έρευνας,
του προγράμματος πρωτοβουλιών από τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Επίσης ξεχωριστές δράσεις αποτελούν στο πλαίσιο του προγράμματος

η παροχή κινήτρων και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας μέσω των σχεδίων βελτίωσης,
η παροχή κινήτρων για τη συσκευασία και
τα κίνητρα για την εγκατάσταση νέων γεωργών.

Υπάρχουν βέβαια και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι με τις ζωονόσους, όπως και άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της καθημερινής συνεργασίας του ΥπΑΑΤ με τους παραγωγούς.

Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου με τρεις πολύ σημαντικές ειδήσεις που είναι αποτέλεσμα της καθημερινής συνεργασίας των υπηρεσιών του  Υπουργείου με τους μελισσοκόμους και την επιστημονική κοινότητα.  Πρώτον:Στην Υπουργική Απόφαση που πρόκειται σύντομα να υπογραφεί από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, η οποία αφορά την οικοτεχνία, – τη δυνατότητα δηλαδή του αγρότη να συσκευάζει και να προωθεί τα προϊόντα που παράγει για πώληση – σε αυτά τα προϊόντα πέρα από το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό και την πρόπολη θα ενταχθούν και οι κηραλοιφές που παράγουν οι μελισσοκόμοι για να στηριχθεί το εισόδημά τους.  Δεύτερον: Μετά από πολλά χρόνια ικανοποιείται  το πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων και σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να  ενταχθεί η γύρη και ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα  Τροφίμων και Ποτών, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής μελισσοκομίας. Τρίτον: Αμέσως μετά τις γιορτές τίθεται σε εφαρμογή και επιχειρησιακή λειτουργία  το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στις ελληνοποιήσεις και να παρέχει απόλυτη προστασία στην ελληνική παραγωγή και τον Έλληνα καταναλωτή. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, θα επεκταθεί στα αβγά και τα πουλερικά και στη συνέχεια στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωσή σας που από μόνη της αποτελεί αισιόδοξο γεγονός, καθώς φέρνει κοντά όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας που δραστηριοποιούνται με το μέλι».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.