Ανησυχία από κατολισθητικά φαινόμενα στο Ορυχείο Μαυροπηγής



Δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Μαυροπηγής μετά τη νέα κατολίσθηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου.

Καθώς, μπορεί η τελευταία κατολίσθηση να μην είχε πολύ μεγάλη έκταση και να μην κινδύνευσαν εργαζόμενοι, λόγω ότι σημειώθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, αλλά και διότι είχε γίνει έγκαιρα αντιληπτή η διάβρωση και υπήρχαν υπόνοιες για επικείμενη κατολίσθηση του πρανούς, γι’ αυτό και είχε διαταχθεί η απομάκρυνση του εκσκαφέα, ωστόσο κατέρρευσε ένα κομμάτι του πρανούς με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί ταινιόδρομος μεταφοράς λιγνίτη και να επιβραχυνθεί η ταινία κατά 200 μέτρα τουλάχιστον.

Και μπορεί μεν στελέχη του ορυχείου Μαυροπηγής να δηλώνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας από το συγκεκριμένο φαινόμενο καθώς επρόκειτο για κατολίσθηση μικρής έκτασης, οι εργαζόμενοι στο ορυχείο ωστόσο, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε εργολάβους δεν κρύβουν την αγωνία τους. Καθώς, όπως λένε, η τελευταία κατολίσθηση δεν οφείλεται μονάχα στη διάβρωση από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, αλλά και σε αστοχίες τόσο από πλευράς ΔΕΗ όσο και από τον εργολάβο, καθώς δεν πρόλαβαν να δημιουργήσουν έγκαιρα τοιχίο αντιστήριξης για να αποσοβήσουν την επικείμενη κατολίσθηση.

Επειδή ωστόσο το ορυχείο Μαυροπηγής έχει δώσει κι άλλες και μάλιστα μεγάλες κατολισθήσεις τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και εκφράζουν φόβους πως οι κατολισθήσεις θα συνεχιστούν γιατί το ορυχείο δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει, αλλά και διότι είναι ζήτημα χρόνο να υπάρξει διάβρωση πρανών την περίοδο του χειμώνα που είναι συνήθως ιδιαιτέρως βροχερή. Γι’ αυτό και καλούν τους ιθύνοντες να λάβουν αυξημένα μέτρα επιφυλακής και ασφάλειας.

Το ζήτημα της ασφάλειας στην εργασία και της ελλιπούς στελέχωσης των ορυχείων της περιοχής έθεσε για μια ακόμη φορά μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου  Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Πέτρος Ταταρίδης, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια που οι αναλογίες μόνιμου προσωπικού της ΔΕΗ και εργολάβων να είναι της τάξης του 40% για ΔΕΗ και 60% για το προσωπικό που απασχολείται σε εργολάβους. Επανέλαβε μάλιστα την πάγια θέση του συνδικάτου για 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ και κατάργηση του δουλεμπορίου, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων που οφείλεται στην εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και για να μη χαθεί η τεχνογνωσία της ΔΕΗ που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την περιοχή μας.

 
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ για το e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.