Το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στην Κοζάνη!

Το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, που υλοποιεί το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης –Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), συνεχίζει το οδοιπορικό ενημέρωσης σε πόλεις της Ελλάδας με κεντρικό θεματικό άξονα τη διαχείριση του αστικού νερού. Επόμενος σταθμός είναι ο Δήμος Κοζάνης, ο οποίος θα υποδεχθεί τις δράσεις του προγράμματος το διάστημα 1-5 Δεκεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων πολιτών πάνω στις κρίσιμες υδατικές προκλήσεις, αλλά και τη γνωριμία τους τόσο με μεθόδους ορθολογικής διαχείρισης του πόρου, όσο και με πρακτικές διαβούλευσης και συμμετοχικών διαδικασιών.

Στο πλαίσιο της 5ημερης επίσκεψής του στην Κοζάνη, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα πραγματοποιήσει, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε πάνω από 2.500 μαθητές του Δήμου, με θέμα την εξοικονόμηση του νερού και το ρόλο τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι νεαροί πολίτες να διαδραματίσουν στην προστασία του πόρου. Οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις θα έχουν χαρακτήρα διαδραστικό, που ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή των μαθητών και θα συνοδεύεται από διανομή ειδικά σχεδιασμένων Φύλλων Εργασίας αλλά και εγκατάσταση μειωτήρων ροής νερού για την περαιτέρω εξοικείωσή τους με τα θέματα των υδατικών πόρων και τη διερεύνηση πρακτικών για την ορθολογική χρήση τους.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο Εκπαιδευτικών με θέμα την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης νερού, προκειμένου η σχετική διδασκαλία να υλοποιείται με τον πλέον εποικοδομητικό και ουσιαστικό τρόπο.

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 μ.μ., στο Δημαρχείο της Κοζάνης ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γιώργος Πεκρίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Ευάγγελος Κουκιάσας και η Υπεύθυνη του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ κ. Άννα Μπατζέλη θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τους γενικότερους στόχους του προγράμματος, αλλά και την ειδικότερη υλοποίησή του στην πόλη της Κοζάνης, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής.

Την ίδια μέρα στις 4 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης θα διεξαχθεί δυναμική εκδήλωση δρόμου (street event) με στόχο τη γνωριμία των πολιτών με το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, την καταγραφή των ζητημάτων που αναδεικνύουν οι ίδιοι ως κρισιμότερα σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και τη γενικότερη ενημέρωσή τους.

Στη διάρκεια της 5ήμερης υλοποίησης του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στην Κοζάνη, θα πραγματοποιηθούν δράσεις διαβούλευσης, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα αιχμής αναφορικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και να εμπεδωθεί ο ρόλος συν-ευθύνης των πολιτών. Επιστέγασμα των συγκεκριμένων δράσεων θα αποτελέσει η διοργάνωση διαδραστικού συμμετοχικού εργαστηρίου με στόχο την καταγραφή, ιεράρχηση και αξιολόγηση των υδατικών προβλημάτων της περιοχής και την κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, και στο πλαίσιο της συντονισμένης και συνδυαστικής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων με τη διαχείριση του νερού φορέων, θα πραγματοποιηθεί διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο των στελεχών της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου με κεντρική στόχευση την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας τους με το κοινό και κατ’ επέκταση της εξυπηρέτησής του.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα στη σελίδα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στο facebook.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.