ROSETTA MISSION στην Κοζάνη: Ο Ερευνητής κ. Θ. Οικονόμου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τ.ε. του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας



Στις 12 Νοεμβρίου 2014 και μετά από  ένα ταξίδι 11 περίπου ετών,  για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας,  μια διαστημική συσκευή η Philae του διαστημικού σκάφους Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), προσεδαφίστηκε σε έναν κομήτη και συγκεκριμένα στον 67P/Churyumov-Gerasimenko. H προσεδάφισή του σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.
    
Στην επιχείρηση Rosetta –  Philae σοβαρό ρόλο διαδραμάτισε με τη συμμετοχή του ο επιφανής Ελληνας ερευνητής (senior scientist) του Πανεπιστημίου του Σικάγου Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα από το 2007 και επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τ.ε. του ΤΕΙ Δ.Μ. Συγκεκριμένα, στον βασικό εξοπλισμό της Philae, συμπεριλαμβάνεται το όργανο μέτρησης Alpha Particle  X-Ray Spectrometer (APXS)  που έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί  από τον ίδιο.

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τ.ε. του ΤΕΙ Δ.Μ. στα πλαίσια λειτουργίας του κάνει διαρκείς προσπάθειες, πρώτα για την  καλύτερη δυνατή παροχή εκπαίδευσης στους φοιτητές του και στη συνέχεια για την παραμονή και τη συμμετοχή του όσο το δυνατόν στο κέντρο των επιστημονικών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά ήρθε σε επαφή με τον κ. Οικονόμου από τα μέσα του Οκτωβρίου και συνεννοήθηκαν για την ενημέρωση επί των τελευταίων αδημοσίευτων εξελίξεων, αμέσως μετά το πέρας της πρώτης φάσης της αποστολής και συγκεκριμένα της προσεδάφισης του ρομπότ Philae της Rosetta. Έτσι, η κοινότητα του Τμήματος αλλά και του ΤΕΙ γενικότερα θα είναι από τους πρώτους σε όλα τα Ιδρύματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα έχουν άμεση επιστημονική ενημέρωση επί της μεγαλύτερης σύγχρονης διαστημικής αποστολής της ανθρωπότητας και μάλιστα από άτομα που συμμετείχαν ως συντελεστές στο όλο εγχείρημα και όχι μόνο από δημοσιεύσεις. Η πόλη δε της Κοζάνης θα είναι μια από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο που θα φιλοξενήσει μια τόσο υψηλού επιπέδου διάλεξη. Η ανοικτή διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 21 του μηνός και ώρα 12 και θα προσφέρει άμεση ενημέρωση για ένα από τα κορυφαία επιστημονικά δρώμενα σ’ όλη την υφήλιο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.