Το ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας για την κατασκευή Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο ορυχείο Καρδιάς

Η απόφαση έγκρισης της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) για την κατασκευή τριών νέων κυψελών εντός υφιστάμενου χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο Ορυχείο Καρδιάς από τη Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ είναι απαράδεκτη.

Επί της ουσίας πρόκειται για την κατασκευή ενός νέου χώρου διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς ο υφιστάμενος χώρος που αναφέρεται στην απόφαση έχει αποκατασταθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των προϊόντων αμιαντοτσιμέντου της ΔΕΗ ΑΕ. Προβλέπεται η μεταφορά αποβλήτων βιομηχανικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τονίζουμε ότι η δημιουργία Χώρων Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων είναι αναγκαία και έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Τέτοιο χώροι σήμερα δεν υπάρχουν πουθενά σε πανελλαδικό επίπεδο και τα βιομηχανικά απόβλητα είτε μεταφέρονται στο εξωτερικό –στην καλύτερη των περιπτώσεων- είτε διοχετεύονται αλόγιστα στο περιβάλλον με ανυπολόγιστες ζημιές για αυτό. Ωστόσο, η διαδικασία επιλογής του τόπου και έπειτα δημιουργίας των ΧΔΒΑ πρέπει να γίνει στα πλαίσια ενός γενικού, κεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος θα διαμορφώνεται στη βάση των επιστημονικών κριτηρίων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την διαρκώς αναβαθμισμένη παρουσία του ανθρώπου σε αυτό. Τέτοια κριτήρια πρέπει να είναι η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, της χλωρίδας και πανίδας της ευρύτερης περιοχής κτλ. Όσον αφορά την περιοχή μας, πρέπει σαφώς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το γεγονός της βαριάς επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη διαχρονική δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ.

Η απόφαση της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ, όχι μόνο δεν είναι αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας, αλλά αντίθετα φαίνεται ότι με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρείται μια λύση, η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον της περιοχής και γενικότερα.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της έγκρισης της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.