Συμμετοχή της Ε. Ουζουνίδου στη συνέλευση των κατοίκων της Βεύης με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία του ορυχείου



Κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Γερμανίδη και Ευγενίας Ουζουνίδου συμμετείχε στη συνέλευση των κατοίκων της Βεύης με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία του ορυχείου.  

Οι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ  έκαναν αναφορά  στην απρονοησία του κράτους να εξασφαλίσει ορυχεία για τη μονάδα της Μελίτης και στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση να το πράξει εκ των υστέρων και  τάχθηκαν κατά της σύμβασης  παραχώρησης της έρευνας και εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης στην ιδιωτική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», την οποία χαρακτήρισαν επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και εξαιρετικά επωφελή για τον ιδιώτη επενδυτή. Ταυτόχρονα επέκριναν τον σκόπιμο αποκλεισμό της ΔΕΗ από τη δημοπρασία για χάρη ιδιωτικών συμφερόντων φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση.

Τέλος, εξέφρασαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην προχωρήσει η σύμβαση, ενώ, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, όταν γίνει κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να την ακυρώσει και επανέλαβαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει τις υποδομές και τον πλούτο της χώρας μας σε διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τα εξής:

·         Αποκλείστηκε εξ αρχής από τη διαδικασία ο σοβαρότερος και ισχυρότερος διεκδικητής που είναι η ΔΕΗ, η οποία κατέχει όμορη έκταση ορυχείων και καθίσταται τεχνικά αδύνατο να την εκμεταλλευτεί αν υπογραφεί η σύμβαση με τον ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

·         Η κυβέρνηση δημιουργεί μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, πριν από την οριστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, για το δικαίωμα της ΔΕΗ να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

·         Η διάσπαση του κοιτάσματος σε 2 χωριστές εκμεταλλεύσεις, με βάση την έκθεση έγκριτων καθηγητών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, θα έχει ως αποτέλεσμα το 30% του κοιτάσματος να μείνει αναξιοποίητο και το κόστος παραγωγής του λιγνίτη να είναι διπλάσιο από το κόστος αν, ενιαία, το αξιοποιούσε η ΔΕΗ

·         Ουσιαστικά υπήρξε απευθείας ανάθεση, αφού τα κριτήρια που τέθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, απέκλειαν 8 από τις 10 εταιρίες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.

·         Εκχωρείται ένα κοίτασμα αξίας τεράστιας οικονομικής αξίας για 50 χρόνια με μίσθωμα 171 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη 15ετία!!!

·         Η κυβέρνηση βιάζεται να εκχωρήσει το λιγνιτωρυχείο της Βεύης διότι αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να προλάβει να διασπάσει την ΔΕΗ και να ξεπουλήσει τη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ», αφού σύντομα ο λαός θα αναδείξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί έτσι, με κάθε τρόπο, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα που θα απομυζούν τη ΔΕΗ, ελέγχοντας τα λιγνιτωρυχεία που τροφοδοτούν τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της επιχείρησης, τα εργοστάσια της Μελίτης 1 και 2.

·         Αναφερόμενη στα επιχειρήματα των πρωτεργατών της σύμβασης για μείωση της ανεργίας στην περιοχή και για δημιουργία επενδύσεων, κατήγγειλε τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τις περικοπές των προσλήψεων που αποδεικνύουν περίτρανα την έλλειψη πολιτικής  βούλησης  για αξιοπρεπή εργασία και διέξοδο στο θέμα της ανεργίας ,τόνισε ότι η σύμβαση δε διασφαλίζει θέσεις εργασίας,   ενώ χαρακτήρισε την επένδυση ληστρική για το δημόσιο και κερδοφόρα μόνο για τον επενδυτή.

·             Απάντηση έδωσε και στον ισχυρισμό για ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για μη μονοπωλιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντιτείνοντας ότι η παραγωγή και πάλι θα γίνεται από τη ΔΕΗ , τον μοναδικό αγοραστή του λιγνίτη που θα εξορύσσει η εκμεταλλεύτρια εταιρία, ενώ οι ιδιώτες, αποζητώντας το γρήγορο και εύκολο κέρδος, δεν έκαναν καμία επένδυση στον τομέα της κατασκευής μονάδων και της παραγωγής ενέργειας.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει την εκχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης τώρα, διότι αν επιμείνει θα φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες.  

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.