Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια για τη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Η μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας άφησε πίσω τις ζημιές που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σήμερα και ακόμη δυσκολότερο να αποκατασταθούν πλήρως. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, όμως από τύχη.

Οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση για μια φορά ακόμη έκαναν το καθήκον τους και με κίνδυνο της ζωής τους μαζί με τους εργαζόμενους της πυροσβεστικής έσβησαν τη φωτιά.

Ίσως είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς. Όμως δεν μπορεί και αυτό το συμβάν να είναι μακριά από την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, με την αντικατάσταση όλων των έμπειρων συναδέλφων που έφυγαν με σύνταξη και αντικαταστάθηκαν με προσωπικό κυρίως από τις εργολαβίες και οκτάμηνα με μισθούς πείνας, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.

Πιστεύουμε ότι μπορούσε να προβλεφθεί από προσωπικό με εμπειρία που είναι και δουλεύει καθημερινά στον ίδιο χώρο. Όμως τα πάντα στο κόστος έτσι όπως επιτάσσει η απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο ανταγωνισμός, μέσα σε αυτά τα πλαίσια δυστυχώς μπαίνει ασφυκτικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελεί δικαιολογία ότι ο σταθμός δεν είχε πυρασφάλεια λόγω ότι θα έκλεινε στο τέλος του 2015 που ίσως προλάβαιναν και να μην έπαιρνε αυτή την έκταση που πήρε η φωτιά.

Τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας αναδείχτηκαν διαχρονικά από το σωματείο μας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι του πλαισίου πάλης μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουνε άμεσα μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού με παράλληλη κατάργηση του δουλεμπορίου.

Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού για όλο το προσωπικό.

Γιατροί εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Άμεση αντικατάσταση των μονάδων που είναι σε διαδικασία κλεισίματος και την κατασκευή νέων όπως τη VI του Αγ. Δημητρίου, τη II του ΑΗΣ Μελίτης και επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με την V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα μέσα και από αυτό το γεγονός για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ανταγωνισμός και να παλέψουν για μια ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη στην υπηρεσία του λαού και του τόπου μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.