Με επιτυχία η εκδήλωση στην Κοζάνη με θέμα «Κρίση: γιατί τόσο πολύ και η διέξοδος»

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα «Κοβεντάρειο» στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση με θέμα «Κρίση : γιατί τόσο πολύ και η διέξοδος» με εισηγητή τον καθηγητή Διεθνών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών  του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τσαμουργκέλη Ιωάννη.
    
Τον καθηγητή προλόγισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρακάσης Εμμανουήλ ο οποίος και αναφέρθηκε στη μακρά εμπειρία του σε θέματα Διοίκησης και του Επιχειρείν, καθώς και στο ερευνητικό του έργο ειδικά σε θέματα Διεθνούς Οικονομίας και σε ζητήματα Τραπεζικής, Χρηματοοικονομικής και Ναυτιλιακής Οικονομικής.
    
Στην εισήγησή του ο κ. Τσαμουργκέλης αναφέρθηκε στη λάθος οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον όρο «νέα συναίνεση» που περιορίζει δραστικά τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις και μεταθέτει την ευθύνη των διορθωτικών παρεμβάσεων στην νομισματική πολιτική με στόχευση πληθωρισμού στο 2%, αποκλειστικά μέσω των βασικών επιτοκίων που θέτουν οι νομισματικές αρχές και περαιτέρω τις διαθέσεις των εμπορικών τραπεζών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις δανειοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με δεδομένα τα βασικά επιτόκια.
    
Οι νέες συνθήκες όμως απαιτούσαν πρωτοβουλίες νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες με διοχέτευση άμεσης ρευστότητας στις αγορές και στην πραγματική οικονομία (και όχι απλώς τους ισολογισμούς των τραπεζών), συντονισμένη δράση της νομισματικής, της δημοσιονομικής και της εισοδηματικής πολιτικής με αύξηση των δαπανών και των επενδύσεων του κράτους, διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τις παραγωγικές δυνατότητες και δεν μεταθέτουν την προσαρμογή αποκλειστικά στην μείωση των μισθών και των εισοδημάτων.
    
Τα έκδηλα λάθη αυτής της πολιτικής εμμέσως πλην σαφώς ομολογούνται από τις βεβιασμένες προσπάθειες τις ΕΚΤ για διοχέτευση ρευστότητας μέσω της αγοράς ενέγγυων τίτλων του ιδιωτικού τομέα για υπέρβαση του φαύλου κύκλου από πληθωρισμό και ανεργίας στον οποίο έχει εμπλακεί η Ε.Ε. Ωστόσο παραμένουν σημαντικές οι αποστάσεις από τις πρακτικές διοχέτευσης των άλλων μεγάλων οικονομιών όπου οι κεντρικές του τράπεζες προχώρησαν μαζικά και έγκαιρα στην αγορά τίτλων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
    
Τελειώνοντας αναφέρθηκε στην Ε.Ε. η πρέπει να ολοκληρώσει το ενιαίο τραπεζικό σύστημα, με ουσιαστικό ρόλο της ΕΚΤ, να εφαρμόσει ενιαίους κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης με πρότυπα δημοσιονομικών υπηρεσιών, κανόνες διαχείρισης υπερβάλλοντος χρέους, ενιαίους κανόνες κοινωνικής ασφάλισης και να υλοποιήσει το πολιτικό όραμα της ενοποίησης. Η Ελλάδα να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και των υπηρεσιών του μέσα από ένα εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, ενισχύοντας την ρευστότητα στην αγορά.
    
Ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκομένων οι οποίες απαντήθηκαν από τον εισηγητή.
    
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. εκπρόσωπος της 9ης ταξιαρχίας πεζικού Ανθ. Πανάγος Ευάγγελος, αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Σημανδράκος Ευάγγελος, αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Καναβός Κωνσταντίνος, αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Κοζάνης Βαλαής Γεώργιος, περιφερειακός σύμβουλος Χριστοφορίδης Γεώργιος, πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κυριακίδης Κωνσταντίνος, οικονομικός επόπτης του ΕΒΕ Σαρρής Νικόλαος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Ελευθεριάδης Ισαάκ, εκδότης του περιοδικού Παρέμβαση Καραγιάννης Βασίλειος, εκπρόσωπος του Δήμου Βοίου Ζιάρα Φωτεινή, οι εκλεγμένοι στη ΣΤΑ Μετίσογλου Κωνσταντίνος και Αποστολίδης Ιωάννης και ο πρώην δήμαρχος Αμυνταίου Λιάσης Ιωάννης. Ευχαριστήρια επιστολή με αναφορά στα θέματα κρίσης και χρέους έστειλε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Παπαδόπουλος Μιχαήλ.

Για το Π.Τ.
Ο Πρόεδρος
Καρακάσης Εμμανουήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.