Η κίνηση «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» για την Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Πτολεμαΐδα



Με απόφαση του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) και του αντίστοιχου Υπουργείου Εργασίας, στα πλαίσια αποδόμησης των Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στη λογική της διαρκούς μνημονιακής λιτότητας, καταργείται η Επιθεώρηση Εργασίας στην Πτολεμαΐδα και μεταφέρεται στην Κοζάνη. Γίνεται συγχώνευση με το τμήμα της Κοζάνης στο οποίο μεταφέρθηκε και η αρμοδιότητα του αντίστοιχου τμήματος των Γρεβενών.

Ενώ σε περιφερειακό επίπεδο έγινε συγχώνευση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα (αποκεντρωμένη περιφέρεια).

Σε μια περιοχή σαν την Πτολεμαΐδα, από τις μεγαλύτερες ίσως εργατουπόλεις στην περιφέρεια της χώρας, όπου είναι συγκεντρωμένο ένα σοβαρό εργατικό δυναμικό λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ αλλά  και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα Ορυχεία και τους ΑΗΣ της περιοχής, είναι μέγα και εγκληματικό λάθος να καταργείται αυτή η υπηρεσία.

Στα τέσσερα (4) χρόνια της μνημονιακής ισοπέδωσης, όπου η  καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων γίνεται μεθοδικά με την ευλογία και καθοδήγηση της κυβέρνησης , οι μειώσεις μισθών και η αποφυγή ορισμένων εργοδοτών να καταβάλουν τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές είναι σύνηθες φαινόμενο, τέτοιες αποφάσεις ρίχνουν νερό στην εργοδοτική αυθαιρεσία, με τον εργαζόμενο να είναι όμηρος  και απροστάτευτος  από τέτοιου είδους επιθέσεις αφού πλέον θα είναι αναγκασμένος να πηγαίνει στην Κοζάνη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε μια χρονική περίοδο όπου λόγω και της επικείμενης κατασκευής της  5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα όπου για 8-10 χρόνια αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας των εταιρειών  και εργολάβων θα τους δοθεί η δυνατότητα να δρουν ασύδοτα με μεροκάματα πείνας  και πιθανά με ασυνέπεια στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Την στιγμή που η περιοχή μας, έδινε εδώ και χρόνια αγώνα για την μεταφορά της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας (ΕΜΒΕ) στην Πτολεμαΐδα ανταυτού γίνεται κατάργηση και της Επιθεώρησης Εργασίας!

Δηλαδή ,όπως λέει και ο λαός , «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι»!

Στην ΕΜΒΕ που εδρεύει σήμερα στην Θεσσαλονίκη προστέθηκαν και οι περιοχές Ηπείρου, Θεσσαλίας και νήσων στα πλαίσια της λογικής της μνημονιακής λιτότητας. ‘Όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί η Υγιεινή και η Ασφάλεια στην εργασία σε μια περιοχή  που αποτελεί ένα τεράστιο εργοτάξιο!

Καλούμε άμεσα τον Δήμο Εορδαίας να αντιδράσει δυναμικά και να παρεμποδίσει την αυθαίρετη αυτή ενέργεια της κυβέρνησης, επισημαίνοντας όλα τα ανωτέρω.

Καλούμε επίσης το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, αντί να κάνει τοποθετήσεις εφησυχασμού- βασισμένες σε προσωρινές διευθετήσεις με βάση την εκάστοτε καλή διάθεση προσώπων- που αποπροσανατολίζουν το εργατικό κίνημα,  να μπεί δυναμικά μπροστά μαζί με τον Δήμο και όλα τα σωματεία της περιοχής και τους φορείς για να ακυρωθεί αυτή η απόφαση.

 

Γραμματεία Συντονιστικής Επιτροπής
Δημοτικής Κίνησης
ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.