Κουκουλόπουλος: «Την Τρίτη ξεκινάει η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης – Μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 2,8 δις ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς»



«Από την Τρίτη που ξεκινάει η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία  θα καταβληθεί άμεσα και ολόκληρη χωρίς παρακρατήσεις από τον ΟΓΑ,  μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα έχουν καταβληθεί στους παραγωγούς πάνω από 2,8 δις ευρώ που αφορούν την ενιαία ενίσχυση, πληρωμές παλαιότερων ετών, επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου κ.ά».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινής Αραμπατζή,  σχετικά με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση στο Νομό Σερρών.

Αναφερόμενος στο θέμα των προκαταβολών των αποζημιώσεων που έθεσε στην ερώτησή της η κα Αραμπατζή, ο Κουκουλόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Προκαταβολές αποζημιώσεων απαγορεύονται ρητά από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέπεια όταν παραβιάζεται αυτός ο Κανονισμός; Καταλογισμός, «πακέτο» Χατζηγάκη. Αφήστε αυτό το θλιβερό έργο στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην Ημαθία πρότεινε «πακέτο» Χατζηγάκη χωρίς να «κοκκινίζει» για το ροδάκινο. Αφήστε την παλιά Ελλάδα που αφήσαμε πίσω».

Πρόσθεσε δε ότι  αποτελεί «κεντρική προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, να «ανοίξει» το σύστημα γρήγορα, έτσι ώστε να καταφέρουμε από το 2015 να δίνουμε πολύ γρηγορότερα τις αποζημιώσεις».  
Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των βοσκοτόπων, επισημαίνοντας πως έχει κριθεί από το ΥπΑΑΤ και το ΥΠΕΚΑ η αναγκαιότητα της ενίσχυσης της διάταξης που ψηφίστηκε το Μάιο και επεσήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί τροπολογία για τους βοσκοτόπους, προκειμένου να ενισχυθεί η διάταξη αυτή, ώστε να μην υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες.

Ακολουθεί η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού:

«Η επίσκεψή μου στις Σέρρες ισχύει και όπως έχω πει, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, θα συνοδεύεται από την ενισχυτική τροπολογία για το ζήτημα των βοσκοτόπων, έτσι ώστε να συζητήσουμε για όλα και για το μείζον θέμα του νομού Σερρών.

Όπως έχω ανακοινώσει και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σήμερα γίνεται η προσομοίωση της διάταξης που ψηφίσαμε τον Μάιο για τους βοσκοτόπους. Έχει κριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΚΑ ότι χρειάζεται ενίσχυση αυτή η διάταξη, προκειμένου να μην υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες, έτσι ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τροπολογία, σας το λέω και επίσημα είναι ολοκληρωμένη και αφού γίνει άμεσα η διαβούλευση – πολύ σύντομα θα ενημερωθείτε εσείς και όλοι οι συνάδελφοι, ο Περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι, οι παραγωγοί και οι τοπικοί φορείς, – θα έρθω  στις Σέρρες, όπως σας έχω υποσχεθεί, για να μιλήσουμε και για τις αποζημιώσεις και για το φλέγον θέμα των βοσκοτόπων ειδικά για το νομό Σερρών, που το αντιμετωπίζει οξύτερα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.

Έρχομαι στο θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Υπάρχουν δύο θέματα κύρια συνάδελφε: Τι έχουμε κάνει με βάση τα ισχύοντα και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το καθεστώς, με κάποιες ενέργειες, έξω από τα συνήθη. Όπως είπατε κι εσείς, βρέθηκα ο ίδιος στις Σέρρες και έχω προσωπική γνώμη για την πραγματικά τρομακτική και ανυπολόγιστη ζημιά από τη χαλαζόπτωση. Από την επόμενη μέρα των ζημιών, μετά τη δική μου επίσκεψη, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και μεγάλο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στην περιοχή και υπάρχει εκ του σύνεγγυς εικόνα αυτών που διευθύνουν τον οργανισμό.

Τι έγινε από κει και έπειτα. Ενισχύθηκαν άμεσα τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών στις Σέρρες. Και τώρα ενισχύονται, γιατί υπάρχει ζήτημα με τις βροχές και το βαμβάκι. Και αυτό  γιατί στις Σέρρες πρώτον είχαμε μια τρομακτική ζημιά και δεύτερον είναι μεγάλο το ειδικό βάρος της πρωτογενούς παραγωγής στην πραγματική  οικονομία των Σερρών.

Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Έχουν γίνει 8.500 εκτιμήσεις, «έσπασαν» στα δύο τα πορίσματα όπως είχαμε συμφωνήσει στη μεγάλη σύσκεψη που είχε γίνει με τους φορείς και τους παραγωγούς. Δεν πάνε δηλαδή ανά παραγωγό, αλλά ξεχώρισαν τα πορίσματα για το σιτάρι και τον ηλίανθο, δυο προϊόντα που ήταν ακριβώς στην περίοδο της συγκομιδής. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να πάρουν φέτος τις αποζημιώσεις τα προϊόντα που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, γιατί δυστυχώς όπως ξέρετε οι αποζημιώσεις δίνονται κατά κανόνα το τρίμηνο Γενάρη – Μάρτη.

Είπαμε ότι θα το επιταχύνουμε και αυτό το καταφέραμε. Οι αποζημιώσεις για το σιτάρι και τον ηλίανθο θα ξεκινήσουν φέτος και προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα με τις ενστάσεις ενισχύθηκε ήδη με 5  οκταμηνίτες γεωπόνους  το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι πέντε αυτοί γεωπόνοι έχουν συγκεκριμένη αποστολή,  αφ’ ενός μεν για το βαμβάκι στο νομό Θεσσαλονίκης που έχει μια εξέχουσα θέση στην πρωτογενή παραγωγή και αφ’ ετέρου την αποφυγή καθυστερήσεων στην οριστικοποίηση των πορισμάτων, με ενστάσεις κλπ. Στόχος να πληρωθεί ο ηλίανθος και το σιτάρι φέτος και από την άλλη να έχουμε για τους παραγωγούς βαμβακιού συνεκτίμηση όχι μόνο της ζημιάς από το χαλάζι αλλά και από τη βροχή.

Κυρία συνάδελφε, θέσατε θέμα προκαταβολών αποζημιώσεων. Θέλω να σας πω καθαρά ότι  δεν περίμενα να θέσετε αυτό το θέμα. Προκαταβολές αποζημιώσεων απαγορεύονται ρητά από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέπεια όταν παραβιάζεται αυτός ο Κανονισμός; Καταλογισμός, «πακέτο» Χατζηγάκη. Αφήστε αυτό το θλιβερό έργο στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην Ημαθία πρότεινε «πακέτο» Χατζηγάκη χωρίς να «κοκκινίζει» για το ροδάκινο. Αφήστε την παλιά Ελλάδα που αφήσαμε πίσω.

Έχω την αρμοδιότητα εποπτείας του ΕΛΓΑ και ως όφειλα το συγκεκριμένο θέμα που θέσατε φρόντισα να το μάθω και να το μελετήσω ολοκληρωμένα και να ενημερώσω δεόντως όλους όσους έπρεπε. Επαναλαμβάνω, προκαταβολές αποζημιώσεων πριν δηλαδή την τελική εκτίμηση της ζημιάς απαγορεύονται ρητά από τον κανονισμό. Τι σημαίνει να μην  τηρούμε αυτόν τον όρο; 480 εκατ. ευρώ καταλογισμός στη χώρα από το «πακέτο» Χατζηγάκη.

Αφήστε, λοιπόν, το θλιβερό προνόμιο της υπεράσπισης λογικών που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν στο ΣΥΡΙΖΑ. Έχω καταθέσει στα πρακτικά τι έχει πει ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας. Συγκεκριμένα είπε «ζητήστε «πακέτο» Χατζηγάκη και μην σας δουλεύουν, αυτά συμψηφίζονται με την αδυναμία της χώρας να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια».
Το ανέφερα και προχθές στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ «πόσες ανακρίβειες και ψέματα μπορεί να πει ο ΣΥΡΙΖΑ  σε 30 δευτερόλεπτα;».

Κυρία συνάδελφε, επειδή σέβομαι και προσυπογράφω όσα είπατε για τους παραγωγούς, αν με ρωτάτε αν είμαι ικανοποιημένος από το χρόνο πληρωμών των αποζημιώσεων, θα σας απαντήσω όχι.
Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να έχουμε αμεσότητα στις πληρωμές. Ελάτε λοιπόν να βρούμε πεδίο συμφωνίας. Η κεντρική προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, να «ανοίξει» το σύστημα γρήγορα, έτσι ώστε να καταφέρουμε από το 2015 να δίνουμε πολύ γρηγορότερα τις αποζημιώσεις. Δεν είναι δυνατόν οι αποζημιώσεις του α’ εξαμήνου να τελούν εν αμφιβόλω αν θα δοθούν φέτος. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα.

Ξέρετε, εξίσου καλά με εμένα, γιατί ασχολείστε με τα αγροτικά χρόνια ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε νόμιμη αποζημίωση, πέραν των πορισμάτων, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ και της ενιαίας ενίσχυσης. Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ χρόνια τώρα για λόγους που δεν είναι της παρούσης, συμπαρασύρει προς τα πίσω τις αποζημιώσεις.
Η έγκαιρη λειτουργία του ΟΣΔΕ σημαίνει ότι πολύ πιο γρήγορα θα δίνονται οι αποζημιώσεις, δηλαδή επί της ουσίας μέσα από τον Κανονισμό να καταφέρουμε αυτό που λέτε και όχι με αυθαίρετες διαδικασίες που «γεννούν» καταλογισμούς, αλλά με μια κοινή προσπάθεια.

Υπάρχει κυρία συνάδελφε και μια καλή είδηση για όλους τους παραγωγούς και τους Σερραίους φυσικά. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών αθροίστηκαν και από προηγούμενα χρόνια, όπως οφειλές νέων αγροτών από το 2009 και 2010, βιολογικής γεωργίας, ολοκληρωμένης διαχείρισης στα τεύτλα κ.ο.κ. Θα το πω για πολλοστή φορά από το βήμα της Βουλής: Από την Τρίτη που ξεκινάει η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης που θα καταβληθεί άμεσα και ολόκληρη, χωρίς παρακρατήσεις από τον ΟΓΑ,  μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα έχουν καταβληθεί στους παραγωγούς πάνω από 2,8 δις ευρώ που αφορούν την ενιαία ενίσχυση, πληρωμές παλαιότερων ετών, επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου κ.ά. Θα συμφωνήσουμε πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, αλλά πρόκειται για μια καλή είδηση, καθώς σχεδόν 3 δις ευρώ θα πάνε στους Έλληνες παραγωγούς και μέσω αυτών και στην πραγματική οικονομία».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.